Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Δυσκολεύει το «κυνήγι» των αποδείξεων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Λιγότερες αλλά από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών θα είναι οι αποδείξεις που θα πρέπει να συγκεντρώσουν για το 2014 οι φορολογούμνεοι προκειμένου να χτίσουν τον αφορολόγητο.

Το σύστημα της συλλογής αποδείξεων θα παραμείνει και την επόμενη χρονιά με υπουργική απόφαση που αναμένεται να υπογράψει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και θα καθορίζει ποιες αποδείξεις θα μετράνε για την εφορία.

Αρχικά οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις για να δικαιολογήσουν το 10% και όχι το 25% του εισοδήματος τους που ήταν μέχρι φέτος. Στόχος είναι να μετράνε οι αποδείξεις από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες όπου η φοροδιαφυγή χτυπάει «κόκκινο». Έτσι υπάρχει η πληροφορία ότι πλέον οι αποδείξεις από τα σούπερ μάρκετ που αποτελούν ένα βασικό έξοδο των νοικοκυριών θα είναι εκτός του συστήματος συλλογής αποδείξεων.

Έτσι για παράδειγμα ένας φορολογούμενος με 30.000 ευρώ εισόδημα θα πρέπει να συγκεντρώσει συνολικά αποδείξεις 3.000 ευρώ που θα προέρχονται κυρίως από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, γιατρούς, καφετέριες, ταβέρνες κλ.π.

Αν και το ποσοστό του 10% είναι χαμηλό το γεγονός ότι οι πολίτες θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών μπορεί να οδηγήσει ορισμένους μισθωτούς με παιδιά ή συνταξιούχους να μην καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις αποδείξεις. Να σημειωθεί ότι εάν το ποσό των αποδείξεων που θα προσκομίσει στην εφορία ο φορολογούμενος είναι μικρότερο από αυτό που απαιτείται τότε επιβάλλεται συντελεστής 22% επί της διαφοράς. Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος με εισόδημα 800 ευρώ το μήνα θα πρέπει να συγκεντρώσει 960 ευρώ σε αποδείξεις, δηλαδή να δίνει κάθε μήνα 80 ευρώ για γιατρούς, δικηγόρους κλ.π. Στην περίπτωση που δεν τα καταφέρει ότε θα κληθεί να πληρώσει φόρο 211 ευρώ.

Αυτός είναι ο λόγος που στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει η σκέψη να εξαιρεθούν από το μέτρο ορισμένες ομάδες φορολογούμενων, όπως χαμηλοσυνταξιούχοι, πολύτεκνοι κλπ.

Επιπλέον με την υπουργική απόφαση του Γιάννη Στουρνάρα αναμένεται να ξεκαθαρίσει και ο τρόπος που θα χωρίζονται οι αποδείξεις ανάμεσα στους συζύγους, ποιοι εξαιρούνται καθώς και ποιες ακριβώς θα είναι οι δαπάνες που θα δέχεται στη δήλωση η εφορία.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.