Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Βουλή: Διάλογος για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη το αμέσως επόμενο διάστημα, να θέσει σε εθνικό διάλογο την πρότασή της για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ανακοίνωσε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ότι υπάρχει έτοιμη πρόταση για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, με στόχο οι δημιουργοί και καλλιτέχνες να μην χάσουν τα δικαιώματά τους, αλλά και οι μικρομεσαίοι επιτηδευματίες, επαγγελματίες, καταστηματάρχες που έχουν υποστεί ζημία από την κρίση, να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις δυσκολίες.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι το γεγονός ότι στους 4,5 μήνες που βρίσκεται στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τόσο ο ίδιος όσο και ο υφυπουργός Ιωάννης Ανδριανός, στις περισσότερες ερωτήσεις που δέχονται από βουλευτές, μονοπωλεί το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων και τα προβλήματα στην αγορά με τα υψηλά αμοιβολόγια, για τα οποία καταγγέλλεται ότι καθορίζονται μονομερώς.

Για τον λόγο αυτό, στον διάλογο που ξεκινά με πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού θα κληθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς και τα επιμελητήρια προκειμένου να αναζητηθεί η χρυσή τομή, ανάμεσα στη διασφάλιση των πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά και τη λειτουργία της αγοράς.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κουράκης σχολιάζοντας την εξαγγελία ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας για τα πνευματικά δικαιώματα κάλεσε τον υπουργό να δώσει ακριβές χρονοδιάγραμμα διότι υπάρχει αρνητική εμπειρία καθυστερήσεων.

Στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων συζητήθηκαν σήμερα δύο Οδηγίες.

Η μια ορίζει σε 70 από 50 χρόνια που είναι σήμερα τη διάρκεια προστασίας των δικαιωμάτων ερμηνευτών ή εκτελεστών καλλιτεχνών σε φωνογραφήματα. Η δεύτερη αφορά τα λεγόμενα "ορφανά" έργα και την ψηφιοποίησή τους.

Από τη ΝΔ η Άννα Καραμανλή είπε ότι το νομοσχέδιο εξισορροπεί τα δικαιώματα καλλιτεχνών και δημιουργών, ενώ η αύξηση της διάρκειας προστασίας στα 70 χρόνια αντί των 50 που ίσχυε μέχρι σήμερα, επιφέρει μια δικαιότερη αντιμετώπιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πολύ περισσότερο που έχει αυξηθεί η πειρατεία και έχει μειωθεί η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Πάντως και για την πειρατεία μέσω διαδικτύου, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού αναλαμβάνει νομοθετική πρωτοβουλία, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Εμείς θεωρούμε το Ν. 2121/1993 για τα πνευματικά δικαιώματα έναν καλό νόμο ακόμη και σήμερα 20 χρόνια μετά. Άλλωστε, γι΄ αυτό και ο Ν. 2121/1993 είναι από τους ελάχιστους νόμους που ψηφίστηκαν ομόφωνα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να επιδέχεται βελτιώσεων», σχολίασε την επικείμενη ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Κανελλοπούλου.

Θετικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανοίγει το διάλογο για τα πνευματικά δικαιώματα, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου ενώ ως προς τις οδηγίες είπε ότι υπάρχουν ασάφειες που πρέπει να απαντηθούν από την κυβέρνηση.

Την ανησυχία της για το ενδεχόμενο να μετατραπεί σε Κολυμβήθρα του Σιλωάμ η Οδηγία για τα "ορφανά" έργα, ώστε να κερδίζουν οι μεγάλες εταιρείες, επισήμανε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Σταυρούλα Ξουλίδου.

Στη σωστή κατεύθυνση κινείται το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Παναγιώτη Ηλιόπουλο αλλά είναι, όπως είπε, «ήσσονος σημασίας».

«Πνευματικό δικαίωμα είναι ένα πνευματικό οικόπεδο που δεν μπορεί να το παίρνει κάποιος και να το εκμεταλλεύεται. Χωρίς να του δίνει κάτι. Χωρίς να παίρνει μια αμοιβή αυτός που έχει το οικόπεδο. Όπως δεν μπορείς να μπαίνεις στο οικόπεδο κάποιου έτσι είναι και με το πνευματικό δημιούργημα», δήλωσε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιώργος Κυρίτσης.

Την εκτίμηση ότι με την ενσωμάτωση των δύο οδηγιών, τα οφέλη θα προκύψουν κυρίως για τις δισκογραφικές εταιρείες, εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής. Κατήγγειλε επίσης ότι «εκχωρούνται τα ορφανά έργα σε πολυεθνικούς ομίλους» και επικαλέστηκε την περίπτωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για το οποίο ανέφερε «έχει απλώσει τα ποδάρια του αναλαμβάνοντας την ψηφιοποίηση αρχείων». Διατύπωσε επίσης τη θέση ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για την ανεμπόδιστη πρόσβαση στην καλλιτεχνική δημιουργία όλων των ανθρώπων αλλά τα δικαιώματα των καλλιτεχνών προτάσσονται με υποκριτικό τρόπο. Όπως είπε η λύση βρίσκεται στην πάλη και των καλλιτεχνών για να αποδοθούν τα κέρδη της δημιουργίας στους πραγματικούς δημιουργούς.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.