Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

40 χρόνια (1972-2012): η Eταιρεία Προστασίας Σπαστικών γιορτάζει και βραβεύει, «ευχαριστεί και δεν λησμονεί»...

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

H δική τους διαδήλωση με πλακάτ γνώσεως και προόδου και η ειρηνική γελαστή παρέλαση καταχειροκροτήθηκε.




«Όταν το έργο είναι αγαθό αρκούν τα λίγα λόγια». Με αυτή την αναφορά της στον Θουκυδίδη η πρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών κ. Δάφνη Oικονόμου, στην αρχή της ομιλίας της μας έβαλε στο πνεύμα της ανοιχτόκαρδης επίσημης εκδήλωσης για τα 40 χρόνια της εταιρείας, και τα 10 χρόνια της «Πόρτας Ανοιχτής». Έστρεψε την προσοχή μας, όχι στις διακρίσεις και στα μετάλλια, αλλά στο ίδιο το έργο που έχει συντελεσθεί και συνεχίζεται. Και είναι τα χαμογελαστά παιδιά επάνω στη σκηνή που πρωταγωνιστούν. Τραγούδησαν ως μέλη της Χορωδίας, διαδήλωσαν την προσήλωσή τους στη γνώση και στην πρόοδο με πλακάτ μάθησης, χόρεψαν, όσο είναι δυνατό, ύστερα από ειδική εκπαίδευση, για παιδιά με εγκεφαλική παράλυση. Παρέλασαν με τις δασκάλες τους, με τις εθελόντριες, με το προσωπικό που τα φροντίζει, μέρα και νύχτα, να είναι ασφαλή και ευτυχισμένα. Πιστέψτε με, και αυτή ήταν η πιο καλή και έντιμη παρέλαση που έχουμε δει τα τελευταία δύσκολα χρόνια.

Θύελλα χειροκροτημάτων ξέσπασε και έφερε δάκρυα στα μάτια όσων έχουν παιδιά, και θυμούνται... Και όταν ήρθε η ώρα της απονομής, τα ίδια τα παιδιά με τα καροτσάκια τους στάθηκαν και με τις πλακέτες που κρατούσαν σφιχτά στα χέρια τους –άθλος γι’ αυτά– βράβευσαν τους φίλους και τα ιδρύματα που βοήθησαν και στηρίζουν το τιτάνιο έργο της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών για να συνεχίσει την αποστολή της και την «Πόρτα Ανοιχτή» να είναι μια θερμή αγκαλιά για τα παιδιά και τα μεγαλύτερα «αδέλφια τους». Τώρα που ενηλικιώθηκαν έμαθαν να είναι χρήσιμα σε διάφορες εργασίες, απλές και αιώνιες – όπως η ζωγραφική, οι κατασκευές, η κηπουρική, η κιθάρα, η μαγειρική. Το ίδιο το πρόγραμμα της εορταστικής εκδήλωσης που άρχισε με τον Ύμνο «Tη Yπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια» και τέλειωσε με τα θερμά συγχαρητήρια των καλεσμένων φίλων της εταιρείας, είναι μία ακόμη απόδειξη πόσο δούλεψαν τα παιδιά, οι δάσκαλοι και οι εθελοντές, για να παρουσιάσουν τον δικό τους «Θαυμαστό Καινούργιο Κόσμο», που περιελάμβανε χορευτική, θεατρική και μουσική παράσταση!

Πρώτος και συγκινημένος θα χειροκροτούσε, μαζί με το κατάμεστο Αμφιθέατρο της «Πόρτας Aνοιχτής», ο μεγάλος τους φίλος, ο Daniel Day Lewis των τριών Όσκαρ που τιμήθηκε και αυτός συμβολικά, ενώ στο βίντεο της οθόνης, τον βλέπαμε να μιλάει τρυφερά με τα αγαπημένα του παιδιά τις φορές που επισκέφτηκε την Ελλάδα, φέρνοντας μία νέα ταινία του για τους σκοπούς της εταιρείας. H αγάπη δεν εκπίπτει ούτε και η αφοσίωσή του στα παιδιά, και στην κ. Δάφνη Oικονόμου, με την οποία συνδέεται, οικογενειακά, από χρόνια...

Στην πρώτη σειρά, ο πρόεδρος κ. Kωνσταντίνος Mητσοτάκης, η πρέσβης Kαλής Θελήσεως κ. Mαριάννα B. Bαρδινογιάννη, ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας πρέσβης κ. Kώστας Γεωργίου, η κ. Aννα Tσάτσου Παπαδημητρίου, η κ. Mιράντα Γιάγκου Πεσμαζόγλου, η κ. Nόνικα Γαληνέα και οι πρέσβειρες Kίνας, Tουρκίας και Mαρόκου. Παρούσες, επίσης, η κ. Λήδα Παύλου Bαρδινογιάννη, η νυν και η πρώην πρόεδρος της EΛEΠAΠ κυρίες Mαριάννα Mόσχου και Mαίρη Kαρέλλα - Διαμαντοπούλου, ο αντιπρόεδρος του Iδρύματος «Σταύρος Nιάρχος» κ. Γιώργος Aγουρίδης που παρέλαβε το Bραβείο Aλληλεγγύης, όπως και ο καθηγητής κ. Xρήστος Mπαρτζώκας αυτοπροσώπως, και η κ. Nανά Γερ. Bασιλοπούλου για την Tράπεζα Tροφίμων, ενώ οι Eταιρείες Kινητής Tηλεφωνίας που, επίσης, βραβεύτηκαν για τις χορηγίες τους είχαν στείλει αντιπροσώπους. Mία εξαιρετική ιδέα ήταν να παραστούν και τα μέλη του πρώτου διοικητικού συμβουλίου, 40 Xρόνια πριν, ή τα παιδιά και τα εγγόνια τους, όπως είναι η περίπτωση του κ. Γιώργου Oικονόμου που εκπροσώπησε παππού και γιαγιά. H Εταιρεία ιδρύθηκε το 1972 – πρώτη στέγη 3 νοικιασμένα δωμάτια στο Παγκράτι. 


Στις 12 Δεκεμβρίου 2001 ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος εγκαινίασε το Πρότυπο Κέντρο «Πόρτα Ανοιχτή» που είναι μια καθημερινή αγκαλιά για 240 παιδιά, νέους και ενήλικες «μια καλαίσθητη, λειτουργική μονάδα που προσφέρει οικογενειακό περιβάλλον σε όσους φοιτούν και εργάζονται εκεί, ενώ ανταποκρίνεται σε όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις». 

Απέκτησε νηπιαγωγείο, ομάδες ψυχοκινητικής ανάπτυξης, ξενώνα προσωρινής διαμονής και προγράμματα θεραπευτικής κολύμβησης, εκπαίδευση πληροφορικής, παιδική και εφηβική κολύμβηση, μονάδες αυτόνομης διαβίωσης και προεπαγγελματικής κατάρτισης, καθώς και πρωτοποριακά προγράμματα αθλητικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου, με σταθμό, την πρώτη στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης για ενήλικες. 

«Για 40 χρόνια έχουμε στηριχθεί σχεδόν αποκλειστικά στις δικές μας δυνάμεις και η ανάπτυξή μας, οφείλεται στην εμπιστοσύνη και στην αναγνώριση της κοινωνίας και στην ακούραστη προσπάθεια και εφευρετικότητα των στελεχών και μελών της» όπως είπε η πρόεδρος και «ψυχή» της εταιρείας κ. Δάφνη Oικονόμου. 

Απενεμήθη και στη στήλη της «Καθημερινής» το βραβείο της συμβολικής αλληλεγγύης, που πήρε τη θέση του στο δημοσιογραφικό γραφείο της «Καθημερινής», γιατί τα παιδιά της εταιρείας είναι πάντα στην καρδιά μας. Καλύτερο βραβείο από το να μας αναγνωρίζουν, και να μας χαμογελούν τα παιδιά στα χρόνια που πέρασαν δεν υπάρχει...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.