Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Προχωρά η κτηματογράφηση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Ένα νέο ξεκίνημα για το μεγαλύτερο μεγάλο έργο της χώρας, το εθνικό κτηματολόγιο», εξήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, καθώς εντός της εβδομάδας, προκηρύσσονται οι διαγωνισμοί για 28 νέα έργα κτηματογράφησης, προϋπολογισμού 527 εκατομμυρίων ευρώ από την Κτηματολόγιο ΑΕ, έργα με τα οποία αναμένεται να καλυφθούν στο σύνολό τους οι ανάγκες κτηματογράφησης της χώρας.

Όπως εξήγγειλε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου, το νέο πρόγραμμα κτηματογράφησης της χώρας αφορά σε 16 εκατομμύρια δικαιώματα, δηλαδή το εναπομείναν 42% των συνολικών, τα οποία καλύπτουν το 65% της έκτασης της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, όπως τόνισε, αναμένεται να δημιουργηθούν 12.000 νέες θέσεις εργασίας μηχανικών, δικηγόρων, στελεχών πληροφορικής και άλλων ειδικοτήτων, έως το τέλος του 2020.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση, για θέματα ρύθμισης του χώρου και προστασίας του περιβάλλοντος», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μανιάτης, εκφράζοντας την πολιτική βούληση για οργανωμένη, ταχεία και αποτελεσματική για τον πολίτη, υλοποίηση του έργου εντός των καθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων, που προβλέπονται και από τις κοινοτικές δεσμεύσεις της χώρας.

Στόχοι του Κτηματολογίου, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι η διασφάλιση των εμπράγματων δικαιωμάτων των πολιτών για τα ακίνητα ιδιοκτησίας τους, αλλά και για τον εντοπισμό, την καταγραφή και την προστασία της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, παράλληλα δε αποτελεί και ένα «βασικό αναπτυξιακό εργαλείο» για την προσέλκυση και τη διασφάλιση επενδύσεων.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην κοινωνία των πολιτών, η οποία, όπως τόνισε, θα αποκτήσει έναν σύγχρονο και αξιόπιστο μηχανισμό, προκειμένου να ελέγχει τις αποφάσεις της διοίκησης, καθώς επίσης και ένα εργαλείο υπέρβασης της γραφειοκρατίας, ενώ αναμένεται μείωση των οικονομικών επιβαρύνσεων για τον πολίτη και συντόμευση του χρόνου των διαδικασιών.

Εξάλλου, αναμένεται να συμβάλλει στην επίλυση μιας σειράς δυσλειτουργιών της δημόσιας διοίκησης, στα όρια των δασών, των σχεδίων πόλεων, οικισμών, της γραμμής του αιγιαλού, των προστατευόμενων περιοχών, αρχαιολογικών χώρων κ.α.

Σημειώνεται, ότι μέχρι σήμερα, το κτηματολόγιο λειτουργεί στην περιοχή της 1ης γενιάς κτηματογράφησης που αφορά στην περίοδο 1995- 1999, ενώ η 3η γενιά κτηματογράφησης αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2014.

Κατά την 4η γενιά κτηματογράφησης πρόκειται να γίνουν ενιαίες μελέτες, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν το 2014.

Το 6,2% της επικράτειας έχει ήδη κτηματογραφηθεί, ενώ μέχρι το τέλος του 2014 θα έχουν ανατεθεί και όλες οι υπόλοιπες μελέτες 1ης, 2ης και 3ης γενιάς.

Για τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί κατά το παρελθόν ο κ. Μανιάτης ανέφερε: «Μάθαμε από τα λάθη του παρελθόντος κι έχουμε την πολιτική αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε μέχρι τέλους», επισημαίνοντας ότι τα ποσοστά ενστάσεων και διορθώσεων ανέρχονται σε ποσοστό 3%, σε σχέση με το 20% που παρατηρήθηκε κατά το παρελθόν.

Κάλεσε δε, όλους τους επιστημονικούς συλλόγους που εμπλέκονται, να συνεργαστούν θετικά, προκειμένου το έργο να υλοποιηθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων, χωρίς να επιβαρυνθεί ο Έλληνας πολίτης, έτσι ώστε «η χώρα να αποκτήσει το πιο σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα καταγραφής των ακινήτων και σχεδιασμού και ρύθμισης του εθνικού χώρου».


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.