Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Αναζητώντας καθαρές παραλίες στην Αττική

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι «Γαλάζιες Σημαίες» απονέμονται έπειτα από αίτημα παράκτιων δήμων ή ξενοδοχειακών μονάδων που διαχειρίζονται οργανωμένες ακτές και μαρίνες, άρα δεν αφορούν το σύνολο των ακτών, παρά μόνο αυτές για τις οποίες έχει προηγηθεί σχετικό αίτημα.
Σχεδόν… επιστημονικές δεξιότητες θα πρέπει να έχει κάποιος που θα θελήσει να εντοπίσει ποιες από τις δεκάδες παραλίες της Αττικής είναι καθαρές, προκειμένου να απολαύσει με ασφάλεια το μπάνιο του. Οχι τόσο επειδή είναι πολυσύνθετα τα δεδομένα των αναλύσεων που διεξάγονται ώστε να διαπιστωθεί η ποιότητα των νερών κολύμβησης όσο γιατί στο ζήτημα αυτό εμπλέκονται διαφορετικοί φορείς που διεξάγουν διαφορετικές μετρήσεις και με διαφορετικές μεθόδους, οι οποίοι αλληλοκατηγορούνται αμφισβητώντας ο καθένας από την πλευρά του την επιστημονική εγκυρότητα του άλλου.

Μια πρώτη κίνηση που μπορεί να κάνει κανείς για τον εντοπισμό μιας καθαρής παραλίας στην Αττική είναι να εντοπίσει πού υπάρχουν «Γαλάζιες Σημαίες».

Φέτος στην Αττική υπάρχουν μόλις 13 «Γαλάζιες Σημαίες» από τις 393 συνολικά σε ολόκληρη την Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Σχινιά/Καράβι και στην Μπρεξίζα στον Δήμο Μαραθώνα, στο Αυλάκι, στο Μαύρο Λιθάρι, στην Ανάβυσσο, στο Λαγονήσι 1 (Grand Beach), στο Λαγονήσι 2 (Mediterraneo) και στο Λαγονήσι 3 (Koxylia). Επίσης στη Βάρκιζα, στον Αστέρα Βουλιαγμένης, στη Βούλα Α, στην Αγία Μαρίνα στην Αίγινα και στην Κακιά Λαγκάδα στον Δήμο Κυθήρων.

Το πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες» αποτελεί πρωτοβουλία της διεθνούς οργάνωσης Fee (Foundation for Environmental Education), που στην Ελλάδα εκπροσωπείται από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ). Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης συνεργάζεται με το ΥΠΕΚΑ κάνοντας χρήση των επίσημων δημοσιοποιημένων αποτελεσμάτων του Προγράμματος Παρακολούθησης των Υδάτων Κολύμβησης της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων ΕΓΥ για τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων φορέων διαχείρισης των ακτών στο διεθνές εθελοντικό πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες».

«Γαλάζιες Σημαίες»

Οι «Γαλάζιες Σημαίες» δεν αφορούν μόνο την καθαριότητα της θάλασσας και της ακτής. Αποτελούν ένα διεθνώς αναγνωρισμένο σύμβολο ποιότητας, για την απόδοση του οποίου υπάρχουν συνολικά 31 αυστηρά κριτήρια, μεταξύ των οποίων η ασφάλεια και οι σωστές υπηρεσίες προς λουόμενους και επισκέπτες (με έμφαση στα ΑμεΑ), η περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση, αλλά και η ενεργή προστασία του παράκτιου χώρου.

Εντούτοις, οι «Γαλάζιες Σημαίες» απονέμονται έπειτα από αίτημα παράκτιων δήμων ή ξενοδοχειακών μονάδων που διαχειρίζονται οργανωμένες ακτές και μαρίνες, άρα δεν αφορούν το σύνολο των ακτών, παρά μόνο αυτές για τις οποίες έχει προηγηθεί σχετικό αίτημα. Από την άλλη, το Μητρώο Ταυτοτήτων των Υδάτων Κολύμβησης που καταρτίζει το ΥΠΕΚΑ δεν δημοσιοποιεί επικαιροποιημένα στοιχεία για την ποιότητα των ακτών, παρά μόνο για τις προηγούμενες χρονιές. Οπως άλλωστε συμβαίνει και με τη βαθμολόγηση που δίνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος για την καθαρότητα των νερών των ακτών σε 29 ευρωπαϊκές χώρες. Για το 2013 η Ελλάδα βρέθηκε στην τέταρτη θέση της σχετικής κατάταξης με ποσοστό 93,3%. Μόνο που η κατάταξη για το 2013 γίνεται με στοιχεία του 2012!

Αν και το πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες» έχει πολυδιαφημιστεί, αμφισβητείται ευθέως από έναν άλλο φορέα που διενεργεί εδώ και 34 χρόνια έρευνες για την ποιότητα των υδάτων στις πιο πολυσύχναστες ακτές κολύμβησης στην Αττική. Πρόκειται για το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών, γνωστότερο ως ΠΑΚΟΕ, το οποίο κάνει λόγο για Γαλάζιες Σημαίες-μαϊμού και καταγγέλλει την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης ότι εξαπατά τον ελληνικό λαό στον βωμό των ιδιωτικών συμφερόντων. Οπως αναφέρει, «με την ανοχή του ΥΠΕΚΑ και ιδιαίτερα της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης συνεχίζει ανενόχλητη να διανέμει Γαλάζιες Σημαίες, αυθαίρετα και αποσκοπώντας αποκλειστικά στη “δήθεν” ανάπτυξη του τουρισμού. Το ΠΑΚΟΕ διαφωνεί με την παράνομη και αυθαίρετη διαδικασία χορήγησης των Σημαιών αυτών αφενός και αφετέρου με την προκλητική τους εμφάνιση δίπλα σε λιμάνια, βιομηχανίες και άλλες πηγές θαλάσσιας ρύπανσης». Από την πλευρά της, η ΕΕΠΦ επιμένει ότι «η ποιότητα νερών κολύμβησης στις ακτές με Γαλάζια Σημαία είναι εξαιρετική» και καταγγέλλει ότι «οι μετρήσεις που κάνει το ΠΑΚΟΕ δεν ελέγχονται από κανέναν, ενώ παρουσιάζουν και μεθοδολογικά προβλήματα».

Παραμερίζοντας ανταγωνισμούς και «εχθρότητες» και αφήνοντας τις αρμόδιες αρχές της πολιτείας να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση, αξιοποιούμε τις μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ, δεδομένου ότι πραγματοποιούνται μακροχρόνια, αλλά και λόγω του μεγάλου τους εύρους σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ακτών και την επικαιροποίησή τους, αφού οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν από τις 2 έως τις 31 Μαΐου.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το ΠΑΚΟΕ πραγματοποίησε έρευνα σε 217 από τις πολυσύχναστες ακτές κολύμβησης στην Aττική και στους γειτονικούς νομούς, που χρησιμοποιούνται από τα 5 εκατομμύρια Αθηναίων ως προσιτή λύση για μια βουτιά. Με γνώμονα τα αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων και την εμπειρία του, έκανε μια κατανομή στις παραλίες χαρακτηρίζοντάς τες Κατάλληλες (Κ) για κολύμβηση και Ακατάλληλες (Α). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, 149 είναι οι κατάλληλες (68,66%) για κολύμβηση και 68 είναι ακατάλληλες (31,34%).
Ακατάλληλες

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ελέγχους του ΠΑΚΟΕ, ακατάλληλες για κολύμβηση διότι δεν πληρούν τα πρότυπα για την ποιότητα των υδάτων κρίνονται:
* Οι παραλίες από τον Φάρο Αυλίδας μέχρι το Χαλκούτσι σε ποσοστό 20,69%.
* Οι παραλίες από το Χαλκούτσι έως τους Αγίους Αποστόλους σε ποσοστό 52,63%.

* Η περιοχή από τον Πειραιά έως το Καβούρι με ποσοστό ακατάλληλων ακτών 40,9%.

* Η περιοχή του Σαρωνικού από τη Βουλιαγμένη έως το Σούνιο με ποσοστό ακατάλληλων ακτών 11,9%.

* Οι παραλίες στην Ανατολική Αττική από τον Σχινιά έως το Λαύριο σε ποσοστό 9,76%.
* Στη Δυτική Αττική από το Πέραμα έως την Κόρινθο το ποσοστό των ακατάλληλων ακτών ανέρχεται σε 55,56%.
Οι παράμετροι που εξετάστηκαν στην έρευνα του ΠΑΚΟΕ είναι τα ολικά κολοβακτηριοειδή, τα κολοβακτηριοειδή κοπρανώδους προελεύσεως, οι εντερόκοκκοι, φυσικοχημικές παράμετροι (απορρυπαντικά, ορυκτέλαια, φαινόλες) και μη εργαστηριακά εκτιμούμενες οπτικές παράμετροι (χρώμα, επιπλέοντα αντικείμενα, θολότητα).
……………………………………………………………………………………………………………

Ο δεκάλογος του λουόμενου
1. Δεν κολυμπάμε σε νερά που το χρώμα τους είναι βαθύ πράσινο. Οταν η θάλασσα πρασινίζει, τότε είναι γεμάτη σάπια φύκια και πλαγκτόν.
2. Δεν μπαίνουμε σε θάλασσα που η επιφάνειά της ιριδίζει, αφού αποτελεί ένδειξη ότι έχει πετρέλαιο, λάδια ή απόβλητα βόθρων που προκαλούν καρκίνο της μήτρας, νεοπλασίες και χρόνιες δερματίτιδες.
3. Δεν ρυπαίνουμε και καθαρίζουμε τις παραλίες από τα σκουπίδια.
4. Δεν αναδεύουμε τη θάλασσα όταν υπάρχει λάσπη στον βυθό. Η λάσπη προδίδει την ύπαρξη μόλυβδου και υδράργυρου, που με την ανατάραξη του βυθού μπορεί να μπουν στον οργανισμό μας από το στόμα και τους πόρους του σώματος.

5. Δεν εκτελούμε τις σωματικές μας ανάγκες μέσα στη θάλασσα.
6. Πριν κολυμπήσουμε αλείφουμε τις πιο εμφανείς περιοχές του σώματός μας με αγνό ελαιόλαδο.
7. Σε περίπτωση που μας τσιμπήσει τσούχτρα, αν δεν έχουμε μαζί μας αμμωνία υγρή, χρησιμοποιούμε άμμο καθαρή ή φύκια της θάλασσας, τοποθετώντας επί δεκάλεπτο ένα στρώμα στο σημείο του τσιμπήματος.

8. Στην περίπτωση που θέλουμε να απαλλαγούμε από τις τσούχτρες, ας απασχοληθούμε με το ψάρεμά τους που, όμως, θέλει προσοχή. Προσπαθούμε να τις μαζέψουμε με το εσωτερικό της παλάμης μας μαζί με το νερό.

9. Οι καλύτερες ώρες για κολύμβηση είναι οι πρωινές και οι απογευματινές, επειδή τότε ο οργανισμός δεν είναι απασχολημένος με την πέψη και μπορεί να αφιερωθεί πιο άνετα σε μια κουραστική προσπάθεια.

10. Όταν ο καιρός είναι βόρειος, βορειοανατολικός στον Σαρωνικό, κολυμπάμε μόνο από το Σούνιο μέχρι τη Βουλιαγμένη, ενώ όταν είναι βορειοδυτικός ή νότιος, τότε οι βόρειες περιοχές, από το Δασκαλειό μέχρι τον Ωρωπό, είναι απαλλαγμένες από τσούχτρες.


Πηγή: http://www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.