Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Πολλαπλά τα οφέλη του αντιγριπικού εμβολιασμού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Προστατεύει από έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Εν αναμονή της έναρξης του αντιγριπικού εμβολιασμού, δύο νέες επιδημιολογικές μελέτες, μία γερμανική και μια αυστραλέζικη, εντοπίζουν ακόμη δύο σημαντικά οφέλη για όσους εμβολιάζονται, κυρίως τους ηλικιωμένους.

Ο εμβολιασμός, λοιπόν, κατά της γρίπης, αναφέρουν οι μελέτες, όχι μόνο προστατεύει τον οργανισμό από τον πνευμονιόκοκκο, αλλά επίσης και από το εγκεφαλικό επεισόδιο καθώς και από το έμφραγμα.

Προστασία ενάντια στο εγκεφαλικό

Η αισιόδοξη αυτή διαπίστωση προέκυψε από την αρχική παρατήρηση ότι κατά τη διάρκεια των επιδημιών γρίπης αυξάνονται και οι νοσηλείες για εγκεφαλικά επεισόδια. Άρα, αυτό που έμενε να αποδειχτεί επιστημονικά, ήταν ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός προφυλάσσει και από τα επεισόδια αυτά.

Για να διερευνήσουν, λοιπόν, την πιθανότητα αυτή, ομάδα γερμανών ιατρών από το πανεπιστήμιο της Ουλμ, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 370 ασθενείς που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και 370 υγιή άτομα της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι μόνο το 19% των ασθενών που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο είχαν εμβολιαστεί κατά του ιού της γρίπης κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου εμβολιασμού. Αντίθετα, στην ομάδα των υγιών ατόμων, χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού, το ποσοστό όσων είχαν εμβολιαστεί ήταν σημαντικά υψηλότερο, σχεδόν 31%.

Παρότι δεν έχουν εξαχθεί τελικά συμπεράσματα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο εμβολιασμός κατά του ιού της γρίπης μπορεί να προλάβει το εγκεφαλικό επεισόδιο και για το λόγο αυτό πρέπει να διενεργηθούν περαιτέρω έρευνες για την αποτίμηση του πραγματικού ρόλου του εμβολίου.

Προστασία ενάντια στο έμφραγμα

Οι αυστραλοί επιστήμονες, από την πλευρά τους, επισημαίνουν ότι ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός μπορεί να μειώσει σχεδόν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο εμφράγματος στους μεσήλικες άντρες. Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Heart», εξέτασαν στοιχεία από 559 εθελοντές ηλικίας άνω των 40 ετών, οι μισοί εκ των οποίων είχαν πάθει έμφραγμα.

Απ’ όσους είχαν υποστεί έμφραγμα, μόνο οι μισοί είχαν κάνει αντιγριπικό εμβόλιο.

Αν και η μελέτη δεν έδειξε να αυξάνει η γρίπη τον κίνδυνο εμφράγματος, εντούτοις ο εμβολιασμός εναντίον της φάνηκε να δρα προστατευτικά, μειώνοντας τον κίνδυνο κατά 45%.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η γρίπη μπορεί να επιβαρύνει την πηκτικότητα του αίματος ή να προκαλέσει φλεγμονώδεις αντιδράσεις στις ήδη στενωμένες αρτηρίες, με πιθανή συνέπεια το έμφραγμα.


Πηγή: http://www.healthpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.