Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Η χυδαία διαδικασία εκποίησης της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ελλάς το μεγαλείο σου! Βάσει των αρμόδιων κυβερνητικών αποφάσεων όπως αυτές εκφράζονται από το τελικό κείμενο του σχετικού σχεδίου νόμου οι δυό κύριοι φορείς που αναλαμβάνουν την πιστοποίηση επάρκειας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) είναι παντελώς αναρμόδιοι. Πρόκειται για τον επονομαζόμενο Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) και το αποκαλούμενο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), φορείς παντελώς άσχετους με θέματα γλώσσας, γλωσσικής επάρκειας και αξιολόγησης γλωσσών.

Η συγκεκριμένη ... ανάθεση πρακτικά σφραγίζει την εξελισσόμενη τα τελευταία χρόνια εκποίηση όσων (αγώνων, προσπαθειών, διαδικασιών) είχαν επί δεκαετίες ως στόχο την αναγνώριση στην πράξη (άλλο πράγμα η ... εύκολη θεωρία) της ΕΝΓ ως δικαιωματικής γλώσσας των Ελλήνων Κωφών. Δεδομένων των ... ιδιαίτερων εμπειριών της τελευταίας δεκαετίας μοιάζει πλέον αυτονόητο ότι η ΕΝΓ εκποιείται περίπου οριστικά πλέον στο όνομα των συμφερόντων των πάσης φύσεως και προελεύσεως εμπόρων, άσχετων και ημιάσχετων, καιροσκόπων και κερδοσκόπων. Μάλιστα δε με διϋπουργική υπογραφή! Οπως αναφέρεται στα νέα επίσημα σχετικά κιτάπια "Οι Υπουργοί Παιδειας και Οικονομικων θα αποφασιζουν μετα απο εισηγηση του Δ.Σ. του ΕΟΠΠΕΠγια ολα τα θεματα που αφορουν τις εξετασεις επαρκειας της ΕΝΓ”.

Θα αναμένετο αν μη τι άλλο μιά στοιχειώδης αντίδραση είτε από τους δασκάλους ΕΝΓ είτε από τους Κωφούς μέσω της ομοσπονδίας του, όμως ... άκρα του τάφου σιωπή. Αναρωτιέμαι αν αιτία της μη αντίδρασης από πλευράς της αρμόδιας εκπροσώπου των Κωφών και διεκδικήτριας των δικαιωμάτων τους ΟΜΚΕ (Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος) είναι η υποχρεωτική (;) συμμετοχή ενός (και μόνου) εκπροσώπου της στην αρμόδια επιτροπή της (κατ’ όνομα) πιστοποίησης. Αν πρόκειται περί τούτου, αν αυτή είναι η εξήγηση, στην ΟΜΚΕ χρεώνεται αφόρητη ανεπάρκεια. Τι ακριβώς (υποτίθεται ότι) θα κάνει ο ένας και μοναδικός εκπρόσωπος των Κωφών στην ... επιτροπή πέραν του να νομιμοποιεί διά της παρουσίας του τις επικείμενες (με μαθηματική ακρίβεια) αμαρτίες των λοιπών μελών, ασχέτων στην πλειοψηφία τους με την ΕΝΓ; Επειδή οι καιροί είναι κρίσιμοι και τα σημερινά πισωγυρίσματα θα εξελιχτούν σε μόνιμα αν δεν υπάρχει έντονη κριτική και αντίσταση, διατυπώνουμε ρητά το συμπέρασμα – απάντηση στο (ρητορικό) ερώτημα: Η συμμετοχή ενός εκπροσώπου της ΟΜΚΕ στην συγκεκριμένη επιτροπή, με την συγκεκριμένη στελέχωση και στην σημερινή συγκυρία των πολλαπλών εκποιήσεων είναι παράδοση άνευ όρων στους εκποιητές, είναι συνυπευθυνότητα στην εκποίηση.

Το πλέον ορατό παράδειγμα της εκποίησης (το παραθέτω για να εξοικειωθούν με το όλο θέμα και οι μη μυημένοι) είναι η ... συρρίκνωση στα όρια της εξαφάνισης των ειδησεογραφικών δελτίων στην ΕΝΓ από τη Δημόσια Τηλεόραση, εναπομείνασα “δόση” προς τήρηση των ύστατων προσχημάτων απέμεινε ένα μικρό και ταπεινό ενημερωτικό πεντάλεπτο. Τόσο επί του συγκεκριμένου θέματος όσο και επί πολλών άλλων ακόμα μεγαλύτερης βαρύτητας ούτε ψίθυροςδιαμαρτυρίας δεν ακούστηκε, υποταγή στη σιωπή. Δεδομένης και της τελευταίας πράξης του δράματος νιώθουμε υποχρεωμένοι να διατυπώσουμε με τρόπο σκληρό και απέριττο τα (αυτονόητα) συμπεράσματα...

Είναι τέτοια, λοιπόν, η παραίτηση από διεκδικήσεις της αρμόδιας εκπροσώπησης των Ελλήνων Κωφών που πλέον αρέσκονται να συνομιλούν και συνευρίσκονται αποκλειστικά με τους αρμόδιους εκποιητές των δικαιωμάτων τους και αγνοούν ή και αποφεύγουν τους εξ’ ορισμού φυσικούς συμμάχους τους. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2012-13, μέλη του Δ.Σ. της ΟΜΚΕ συναντήθηκαν (δις) με εκπροσώπους του σωματείου διερμηνέων της ΕΝΓ (ΣΔΕΝΓ), εντεταλμένους εκπροσώπους των δασκάλων ΕΝΓ και με το εξειδικευμένο στα συναφή θέματα αρμόδιο τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών. Θέμα των συναντήσεων ήταν οι εξετάσεις επάρκειας της ΕΝΓ, προϊόν τους η δέσμευση για επόμενες συναντήσεις και οριοθέτηση κοινών δράσεων. Κατόπιν της δέσμευσης ... εξαφάνιση! Οι του ΣΔΕΝΓ διαβεβαιώνουν ότι της παραμικρής ενημέρωσης δεν έτυχαν για την ύπαρξη σχεδίου νόμου και ουδέποτε εκλήθησαν στην αρμόδια επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της βουλής ή σε οποιοδήποτε στάδιο της σχετικής (κατ’ όνομα) διαβούλευσης. Αντί της φυσικής συμμαχίας με τους διερμηνείς ΕΝΓ (που άπαντες εξ’ ορισμού γνωρίζουν την ΕΝΓ ενώ για κάποιους είναι και μητρική τους γλώσσα), οι εκπρόσωποι της ΟΜΚΕ (αποδεικνύεται ότι) προτίμησαν να γευτούν την μοναχική αυταρέσκεια του ενός και μοναδικού “συνομιλητή” με την εξουσία, συνακόλουθα του ενός και μοναδικού εκπροσώπου – μοναχικής μειοψηφίας εν μέσω ασχέτων σε εποχές εκποίησης, εντέλει του συμμετόχου/συνενόχου στις διαρκώς κλιμακούμενες διαδικασίες εκποίησης. Στην καλύτερη περίπτωση και στο όνομα της καλής πίστης μπορεί να τους αναγνωριστεί τεκμήριο βλακείας, πλην όμως – επαναλαμβάνω – στις εποχές εκποίησης που ζούμε το συγκεκριμένο τεκμήριο δεν ακυρώνει την συνυπευθυνότητα. Ούτε καν την αμβλύνει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.