Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

«Σερσέ λα φαμ»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Γυναίκες τραγουδούν Τσιτσάνη απόψε στη Μονή Λαζαριστών.

Περίπου εκατό χρόνια από τη γέννηση του Βασίλη Τσιτσάνη (Τρίκαλα - 18 Ιανουαρίου 1915) και σχεδόν 30 από το θάνατό του (Λονδίνο 18 Ιανουαρίου 1984), ξεκινάει ένας κύκλος συναυλιών - αφιερωμάτων στο σπουδαίο έλληνα δημιουργό και συνθέτη.

Ο Βασίλης Τσιτσάνης ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες λαϊκούς συνθέτες, στιχουργούς και τραγουδιστές του 20ου αιώνα. Ήταν μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού.

Στον κύκλο συναυλιών «Σερσέ λα φαμ : Γυναίκες τραγουδούν τον Τσιτσάνη» συμμετέχει η Ορχήστρα της Πολιτιστικής Εταιρείας Μουσικής «Βασίλης Τσιτσάνης» που παρουσιάζει το έργο του αγαπημένου συνθέτη. Η Ορχήστρα αποτελείται από επαγγελματίες μουσικούς, γνωστούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για την συνεισφορά τους στη συνέχιση και ανάδειξη του ρεμπέτικου και της λαϊκής μουσικής. Το ξεχωριστό στοιχείο της ορχήστρας είναι το ότι καταπιάνεται αποκλειστικά με τις πρώτες ηχογραφήσεις του Βασίλη Τσιτσάνη, επανα-ενορχηστρωμένες για το ορχηστρικό της σύνολο. Η Ορχήστρα υπάγεται στις δράσεις (συναυλίες, διαλέξεις, σεμινάρια, συνέδρια) της μη κερδοσκοπικής Πολιτιστικής Εταιρείας Μουσικής «Βασίλης Τσιτσάνης» (http://www.vasilis-tsitsanis.gr) που συστήθηκε με επίτιμα μέλη της τον Κώστα και Βικτωρία Τσιτσάνη, των οποίων η συγκατάθεση είναι απαραίτητη για κάθε είδους δράση της.

Έτσι και η εναρκτήρια εκδήλωση, αυτή της Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου στη Μονή Λαζαριστών, φέρει την πολύτιμη αρωγή της οικογένειάς του συνθέτη, καθώς και του μουσικού και μουσικολόγου Νίκου Ορδουλίδη (πρώτη διδακτορική διατριβή με θέμα το έργο του Τσιτσάνη – University of Leeds).

Μια παράσταση εμπλουτισμένη από το σπάνιο οπτικό και ακουστικό υλικό που έχει παραχωρηθεί από την οικογένεια του Τσιτσάνη ενώ κορυφαίες γυναικείες φωνές θα γεμίσουν το χώρο της Μονής Λαζαριστών με τα πιο γνωστά και αγαπημένα λαϊκά και ρεμπέτικα του Βασίλη Τσιτσάνη

Τραγούδια έχουν πόνο, κλάμα, μοιρολόγι, τραγούδια που έχουν δεθεί με τις φωνές της Σωτηρίας Μπέλου, της Μαρίκας Νίνου, της Καίτη Γκρέυ, της Πόλυς Πάνου, της Χαρούλας Λαμπράκη, της Βίκυ Μοσχολιού, ερμηνεύονται από τις «λα φαμ» Μελίνα Ασλανίδου, Φωτεινή Βελεσιώτου και Πίτσα Παπαδοπούλου.

Ο κύκλος συναυλιών έχει αφετηρία τη Θεσσαλονίκη, την πόλη στην οποία έζησε τα χρόνια της κατοχής αλλά και μετά τον πόλεμο κι όπου ηχογράφησε πολλά από τα αγαπημένα μας τραγούδια : «Αχάριστη», «Τα πέριξ», «Νύχτες μαγικές», «Ζητιάνος της αγάπης», «Ντερμπεντέρισσα» και βέβαια τη «Συννεφιασμένη Κυριακή» και το «Μπαξέ τσιφλίκι»

Τραγουδούν
Μελίνα Ασλανίδου, Φωτεινή Βελεσιώτη, Πίτσα Παπαδοπούλου

«Σερσέ λα φαμ»
Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη.
Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013
Ώρα έναρξης 21:00


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.