Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Ποιοι παίρνουν 5 πλασματικά έτη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πλασματικά λόγω τέκνων με «δύο ταχύτητες» ισχύουν για τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Πέραν της σύγχυσης ως προς το διαχωρισμό σε νέους και παλαιούς ασφαλισμένους για τη δωρεάν ή μη χορήγηση του χρόνου λόγω τέκνων που αποκτήθηκαν μετά το 2000, υπάρχουν και άλλες κραυγαλέες διαφορές που ξεπερνούν ακόμη και τα όρια της αδικίας.

Στο Δημόσιο παρέχεται το δικαίωμα σε μητέρα με ανήλικο να συνταξιοδοτηθεί με προϋποθέσεις του 2010, δηλαδή στα 50 της, εξαγοράζοντας 1 έως 5 έτη ασφάλισης λόγω τέκνων για να συμπληρώσει 25ετία μέχρι τις 31/12/2010.

Στο ΙΚΑ και σε άλλα ταμεία, ο χρόνος λόγω τέκνων δεν εξαγοράζεται για σύνταξη με διατάξεις μητέρων με ανήλικο. Δεν μπορεί δηλαδή μια ασφαλισμένη που είχε στο ΙΚΑ 5.200 ένσημα ως το 2010 και ανήλικο παιδί να εξαγοράσει το χρόνο αυτό (1 έτος ή 300 ημέρες ασφάλισης) ώστε να συμπληρώσει τις 5.500 ημέρες και να ζητήσει σύνταξη ως μητέρα ανηλίκου. Αν όμως έχει θεμελιώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, δηλαδή έχει 5.500 ημέρες ασφάλισης το 2010, μπορεί να ζητήσει από το ΙΚΑ να της προσμετρήσουν τον ένα χρόνο λόγω τέκνου για προσαύξηση της σύνταξης, αρκεί να απέκτησε το παιδί μετά το 2000. Αυτό σημαίνει ότι θα αποχωρήσει με 5.500 ημέρες ασφάλισης στα 55 της (ή στα 50 μειωμένη) αλλά η σύνταξή της θα υπολογιστεί προσαυξημένη με 5.900 ημέρες ασφάλισης, και μάλιστα χωρίς εξαγορά.

Ο ΟΑΕΕ δεν έχει διάταξη για σύνταξη με ανήλικο παιδί όσον αφορά τους παλαιούς ασφαλισμένους. Ο χρόνος λόγω τέκνων ωστόσο που γεννήθηκαν μετά το 2000 μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή για προσαύξηση σύνταξης από γυναίκα ασφαλισμένη που απέκτησε παιδί μετά το 2000. Αν όμως πρόκειται για άνδρα ασφαλισμένο στον ΟΑΕΕ, τότε για να ασκηθεί το δικαίωμα από τον ίδιο, θα πρέπει να μην το χρησιμοποιεί η σύζυγός του ανεξάρτητα αν είναι κι αυτή ασφαλισμένη στον ΟΑΕΕ ή σε διαφορετικό ταμείο.




Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.