Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Τουριστικά χωριά σε δασικές εκτάσεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Την ανέγερση τουριστικών χωριών μέσα σε δημόσια και ιδιωτικά δάση, ακόμα και μέσα σε προστατευμένες περιοχές, πρόκειται να επιτρέψει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα πολλαπλασιάζει τις δραστηριότητες που επιτρέπονται σε δασικές εκτάσεις, προσθέτοντας βιοτεχνίες γεωργικών προϊόντων, τυροκομεία, σφαγεία, μονάδες υδατοκαλλιέργειας, εγκαταστάσεις διαχείρισης λυμάτων, απορριμμάτων, μπάζων μέχρι και υδατοδρόμια.

Το σχέδιο νόμου «Δασικά Οικοσυστήματα: ορισμοί, μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης» δόθηκε χθες από το υπουργείο σε δημόσια διαβούλευση για οκτώ ημέρες. Εκτός από την κατάργηση όλων των προστατευτικών διατάξεων της δασικής νομοθεσίας για τα 19 εκατ. στρέμματα των δημοσίων χορτολιβαδικών εκτάσεων, το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει πλήθος νέων διατάξεων, ανάμεσα στις οποίες:

-Διευρύνεται η δυνατότητα που δόθηκε το 2011 για οικοδόμηση ποσοστού έως 10% μιας δασικής έκτασης, για τη δημιουργία συμπληρωματικών σε μια ξενοδοχειακή μονάδα εγκαταστάσεων.

-Μέχρι σήμερα, η εταιρεία που εκμεταλλευόταν μια δασική περιοχή για εξόρυξη έπρεπε να καταβάλλει αντάλλαγμα χρήσης ίσο με την επιφάνεια που εκμεταλλευόταν. Πλέον, το υπουργείο προτείνει το αντάλλαγμα να αφορά την επέμβαση μόνο στην επιφάνεια του εδάφους, διευκολύνοντας οικονομικά τις υπόγειες εκμεταλλεύσεις.

-Απαγορεύεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε δάση και δασικές εκτάσεις. Επιτρέπεται όμως η συγκέντρωση πλήθους «ανεπιθύμητων χρήσεων» όπως συστήματα ανακύκλωσης μπάζων, κτηνοτροφικές μονάδες, τυροκομεία, ακόμα και σκαπτικές εργασίες για την ανεύρεση θησαυρού.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.