Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Γιορτή ποδηλάτου στην Τεχνόπολη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Από τις 20-22 Σεπτεμβρίου.

Μια γιορτή για το ποδήλατο με εκδηλώσεις, εκθέσεις, διαγωνισμούς και «ποδηλατάδες», θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι επισκεφθούν την «Τεχνόπολις», του δήμου Αθηναίων, από τις 20 έως τις 22 Σεπτεμβρίου.

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, διοργανώνεται στον ίδιο χώρο, από την MBIKE Events & Digital, το Athens Bike Festival, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, που από το 2002 έχει καθιερωθεί ως σημαντικός θεσμός για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας που συντελούν στη διαμόρφωση και την ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους.

Πέρσι, οι επισκέπτες του Athens Bike Festival ξεπέρασαν τις 30.000. «Η φετινή διοργάνωση θα είναι ακόμη πιο δυνατή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια» ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο Σπύρος Παπαγεωργίου, διευθυντής του Athens Bike Festival. «Θα υπάρχει ακόμη καλύτερη αντιπροσώπευση της συνολικής ποδηλατικής αγοράς όσον αφορά στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχουν στους φίλους του ποδηλάτου, περισσότερες εκδηλώσεις που να καλύπτουν τα ενδιαφέροντα όλων των φίλων. Και μελλοντικός στόχος είναι η επέκτασή της σε άλλες πόλεις της Ελλάδας».

«Η Τεχνόπολις με το bike festival ενώνει τις δυνάμεις της με το δήμο προκειμένου η χρήση του ποδηλάτου να επεκταθεί, φέρνοντας μαζί της και παρεπόμενα ευεργετικά οφέλη της στο κυκλοφοριακό ζήτημα της Αθήνας» υπογραμμίζει ο Κωνσταντίνος Μπιτζάνης, διευθύνων σύμβουλος της «Τεχνόπολις», μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Κάνει μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στην μεγάλη καμπάνια για την προώθηση του ποδηλάτου που θα ξεκινήσει στο δήμο Αθηναίων, το επόμενο διάστημα, με αφορμή την προκήρυξη διαγωνισμού φέτος για ενιαίο σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων στην Αθήνα με 1000 ποδήλατα και 70 σταθμούς σε κάθε γειτονιά της πόλης. Οι πρώτοι από αυτούς θα αρχίσουν να παραδίδονται από την προσεχή άνοιξη.

Το πρόγραμμα του Athens Bike Festival, που μπορούν όλοι να απολαύσουν με είσοδο ελεύθερη, δεν θα αφήσει κανένα φίλο του ποδηλάτου ασυγκίνητο, μικρό ή μεγάλο. Οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν και να δοκιμάσουν τα μοντέλα του 2014 λίγες ημέρες μετά την επίσημη παρουσίασή τους στο Eurobike, τη μεγαλύτερη ποδηλατική έκθεση της Ευρώπης. Επιπλέον, θα μπορέσουν να δοκιμάσουν ποδήλατα σε πραγματικές συνθήκες, ενώ οι μικροί φίλοι του ποδηλάτου θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν τις πρώτες τους πεταλιές χωρίς βοηθητικές ρόδες. Ξεχωριστή παρουσία θα έχουν τα περίπτερα που προωθούν τον ποδηλατικό τουρισμό για όσους αγαπούν να κάνουν ορθοπεταλιές ακόμη και στις διακοπές τους.

Περιλαμβάνονται επίσης, μια σειρά εκδηλώσεων και δράσεων για περισσότερο μυημένους. «Φέτος το Athens Bike Festival δίνει την ευκαιρία στους φανατικούς φίλους του bmx και του mountain bike να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους κάτω από συνθήκες πολύ "ιδιαίτερες". Το pumptrack (πίστα ροής) είναι μια κυκλική πίστα όπου μπορεί κάποιος να κάνει ποδήλατο χωρίς να κάνει πετάλι. Στο φεστιβάλ θα είναι δυνατή η δοκιμή συγκεκριμένων μοντέλων αλλά θα δίνονται και μαθήματα για νεαρούς επίδοξους αναβάτες», σημειώνει ο κ. Παπαγεωργίου.

Το Σάββατο 21/9, πραγματοποιείται το πρώτο Athens Pumptrack Challenge, ένας διαγωνισμός που θα προσφέρει πλούσιο θέαμα. Την Κυριακή 22/9, διοργανώνεται από την ΜΚΟ Πόλεις για Ποδήλατο εκδήλωση για τα κοινόχρηστα ποδήλατα. «Η εκδήλωση», εξηγεί ο κ. Παπαγεωργίου, «φιλοδοξεί να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που ανακύπτουν σχετικά με τα συστήματα bike sharing που εμφανίζονται σταδιακά σε ελληνικές πόλεις. Τι ακριβώς είναι αυτά τα συστήματα; Ποιοι είναι οι υπάρχοντες και δυνητικοί χρήστες; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις επιτυχίας; Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν; Τι ευκαιρίες δημιουργούνται; Σε αυτά τα ερωτήματα καλούνται να δώσουν απαντήσεις οι ομιλητές της εκδήλωσης από μια διαφορετική σκοπιά ο καθένας. Παράλληλα, σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα λειτουργεί πιλοτικό σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επισκέπτες του φεστιβάλ».

Η Αθήνα γεμίζει συνεχώς ποδήλατα αλλά πόσο πιο φιλική γίνεται για τους ποδηλάτες. Σύμφωνα με τον κ Παπαγεωργίου, «αυτό που αλλάζει σημαντικά είναι η αντιμετώπιση των οδηγών των άλλων οχημάτων. Καθώς δημιουργείται μια κρίσιμη μάζα από ποδηλάτες η αντιμετώπιση των υπόλοιπων που κυκλοφορούν στο δρόμο γίνεται θετικότερη. Όσο περισσότερος κόσμος κατανοεί τα πλεονεκτήματα του ποδηλάτου, τόσο περισσότεροι το υιοθετούν τουλάχιστον για τις μικρές τους μετακινήσεις μέσα στην πόλη. Αυτό βαθμιαία έχει καταλυτική επίδραση».

«Το Athens Bike Festival είναι ένα από τα αγαπημένα μας φεστιβάλ στην Τεχνόπολη», τονίζει ο κ. Μπιζάνης, συμπληρώνοντας πως «η Τεχνόπολη δίνει έμφαση σε εκδηλώσεις που προωθούν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης στην πόλη». Στόχος, που ταυτίζεται απόλυτα με το στόχο της διοργάνωσης, όπως διατυπώνεται από τον κ. Παπαγεωργίου, που λέει πως «εκείνο που θέλει να δείξει το Athens Bike Festival είναι πως το ποδήλατο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης, τόσο ως εναλλακτικό μέσο μετακίνησης όσο και ως τρόπος ζωής».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.