Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

ΕΣΑμεΑ: Προτάσεις για την προσβασιμότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 02.08.2013

Μία από τις σοβαρότερες παθογένειες του συστήματος της ανώτατης παιδείας στη χώρα μας είναι η διαχρονική έλλειψη μέτρων και πολιτικών για την απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη ένταξη των ατόμων με αναπηρία στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η απουσία μέτρων για την φυσική και ηλεκτρονική προσβασιμότητα των ΑΕΙ και ΤΕΙ αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες για τους οποίους τα άτομα με αναπηρία εμποδίζονται να φοιτήσουν στα τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ ή να εργαστούν ως μέλη των ΔΕΠ ή σε διοικητικές θέσεις κ.λπ. Σε παρελθούσες προσπάθειες όλων ανεξαιρέτως των ηγεσιών του Υπουργείου Παιδείας για τη ριζική ανατροπή του συστήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν υπήρξαν ποτέ στοχευμένα μέτρα για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε αυτό το σύστημα.

Το αναπτυξιακό πρότυπο που οραματίζεται η Κυβέρνηση υπό τις παρούσες κρίσιμες οικονομικές συνθήκες θα είναι ανεπαρκές, εάν δεν συμπεριληφθούν σε αυτό εκείνα τα θεσμικά μέτρα και οι πολιτικές που θα οδηγήσουν στην ισότιμη ένταξη των ατόμων με αναπηρία στο σύστημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κανένας τομέας της ελληνικής κοινωνίας, πόσο μάλλον ο εκπαιδευτικός, δεν θα φανεί αντάξιος στις μεγάλες αλλαγές και προκλήσεις εάν δεν ανταποκριθεί στις ανάγκες όλων ανεξαιρέτως των πολιτών σε όποια κοινωνική ομάδα και εάν ανήκουν.

Πώς, με ποια μέτρα και πολιτικές, ποιες δράσεις και ποιες οικονομικές πολιτικές θα γκρεμίσουν τα ανυπέρβλητα εμπόδια που υψώνονται στα άτομα με αναπηρία για την φοίτησή τους και την απασχόλησή τους στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και με ποια μέτρα θα ξεπεραστούν αναχρονιστικές αντιλήψεις για την αναπηρία, που κυριαρχούν σε ένα μέρος της ακαδημαϊκής κοινότητας, και κατά καιρούς τις έχει ενστερνιστεί και το Υπουργείο Παιδείας;

Με επιστολή της στο υπουργείο Παιδείας η ΕΣΑμεΑ καταγράφει αναλυτικά τις προτάσεις της.

Η επιστολή επισυνάπτεται.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 94 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 152 KB)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.