Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

ΕΣΑμεΑ: Να μην αποκλειστεί κανένα Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανακοίνωση 02.08.13

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) εργάστηκε σκληρά για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της Πράξης «Ενέργειες στήριξης ηλικιωμένων και λοιπών ατόμων που χρήζουν βοήθειας για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των εμμέσως ωφελούμενων ατόμων» με την Ε.Υ.Δ. του ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» με κύριο στόχο την οικονομική στήριξη των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας που ίδρυσαν και λειτουργούν με κόπους και θυσίες Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία, τα οποία εξαιτίας της κρατικής υπο-χρηματοδότησής τους κινδύνευαν με οριστικό «κλείσιμο».

Το αίτημά μας, για υλοποίηση ενός δεύτερου κύκλου της Πράξης, έγινε αποδεκτό και στις 6 Ιουνίου 2013 εκδόθηκε η σχετική Προκήρυξη Ανοιχτού Δημόσιου Διαγωνισμού από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

Φορείς μας - που διαθέτουν Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδα που συμμετείχαν στον προαναφερθέν Διαγωνισμό - ενημέρωσαν πως ενδέχεται ένας αρκετά σημαντικός αριθμός Κέντρων (περίπου 10) να μην ενταχθεί στον δεύτερο κύκλο της Πράξης. Αυτό σημαίνει πως σε ορισμένες περιοχές της χώρας τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειες αυτών δεν θα μπορέσουν να ωφεληθούν από αυτή την ιδιαίτερα σημαντική Πράξη που το Υπουργείο σας εφαρμόζει. Μάλιστα οι φορείς ανέφεραν ότι κάποια από αυτά τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας εξυπηρετούν άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, γεγονός το οποίο μας ανησυχεί ιδιαίτερα.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε, όπως πολλάκις έχουμε κάνει στον παρελθόν, πως οι υπηρεσίες που παρέχουν τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας είναι ιδιαίτερα σημαντικές τόσο για τα ίδια τα άτομα με αναπηρία όσο και για τις οικογένειές τους διότι αφενός συμβάλλουν στην κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία, αφετέρου στην οικονομική ενίσχυση των οικογενειών τους, οι οποίες σήμερα πιο πολύ από ποτέ κινδυνεύουν από τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Η ελληνική Πολιτεία έχει την ηθική υποχρέωση αυτήν την περίοδο της δεινής οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα να προστατεύσει τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειες αυτών, διασφαλίζοντας στην προκειμένη περίπτωση την ένταξη στην προαναφερθείσα Πράξη όλων των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας που συμμετείχαν στον διαγωνισμό και πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις μέσω της αύξησης του προϋπολογισμού της Πράξης, είτε με εξολοκλήρου εθνικούς πόρους είτε με κοινοτική συγχρηματοδότηση.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 115 KB)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.