Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

ΕΣΑμεΑ: Νέα επείγουσα επιστολή για την διαθεσιμότητα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 02.08.2013

Με νέα της επιστολή προς τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης η ΕΣΑμεΑ παρεμβαίνει για το θέμα της διαθεσιμότητας.

Σε συνέχεια της χθεσινής μας επιστολής με τίτλο «Ζητείται άμεσα διευκρινιστική εγκύκλιος για τη διαθεσιμότητα» και αριθμό πρωτοκόλλου 2793, σας αποστέλλουμε σήμερα δεύτερη επιστολή για το μείζον θέμα της κινητικότητας - διαθεσιμότητας και συγκεκριμένα για τις «Διευκρινήσεις στο Πρόγραμμα Κινητικότητας ν.4172/13» και τα «Δικαιολογητικά εξαίρεσης από το καθεστώς της διαθεσιμότητας», όπως έχουν αναρτηθεί στο διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης http://www.ydmed.gov.gr/ .

Στην χθεσινή μας επιστολή επισημάναμε την λανθασμένη ερμηνεία της εγκυκλίου «Εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4172/2013 “Φορολογία εισοδήματος, επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν.4046/2012, του ν.4093/2012 και του ν.4127/2013 και άλλες διατάξεις” (ΦΕΚ Α΄ 167)», με την οποία το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη στείλει ανακοινώσεις διαθεσιμότητας σε εκπαιδευτικούς που προστατεύουν άτομα με αναπηρία καθώς επίσης και σε εκπαιδευτικούς με αναπηρία τουλάχιστον 67% που δεν διαθέτουν πιστοποίηση αναπηρίας από ΚΕΠΑ. Ερμηνεύεται σαν το όριο των 12.000 ευρώ ετησίως να είναι του ίδιου του υπαλλήλου και όχι του προστατευόμενου και συνεπώς τίθεται σε διαθεσιμότητα αν οι απολαβές του το ξεπερνούν. Παράλληλα η Ε.Σ.Α.μεΑ. ενημερώθηκε ότι εκπαιδευτικός με αναπηρία 67% ετέθη σε διαθεσιμότητα γιατί δεν είχε γνωμάτευση από το ΚΕΠΑ, τη στιγμή που οι πολύμηνες καθυστερήσεις του ΚΕΠΑ για μια γνωμάτευση είναι πασίγνωστες, και ζητήσαμε άμεσα διευκρινιστική εγκύκλιο ώστε να γίνονται δεκτές γνωματεύσεις και από άλλες Αρχές για να μην ταλαιπωρηθεί περισσότερος κόσμος.

Στα «Δικαιολογητικά εξαίρεσης από το καθεστώς της διαθεσιμότητας», όπως έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου, γίνεται σαφές ότι το όριο των 12.000 ευρώ αφορά τα προστατευόμενα μέλη και όχι τους υπαλλήλους. Προκύπτουν όμως δύο προβλήματα που χρήζουν άμεσης παρέμβασης:

Στην περίπτωση 1. αα’, «προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο υπάλληλος έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%, υποβάλλεται γνωμάτευση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή για το πριν την 1.1.2011 χρονικό διάστημα γνωμάτευση σε ισχύ της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, στην οποία υπάγεται ο υπάλληλος, ότι έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%».

Πρέπει να αλλάξει σε «(…) ή για το πριν την 1.09.11 χρονικό διάστημα…», αφού τα ΚΕΠΑ ξεκίνησαν την λειτουργία τους την 1η Σεπτεμβρίου 2011. Έτσι δεκτές πρέπει να γίνονται γνωματεύσεις από όλες τις υγειονομικές επιτροπές και από την ΑΣΥΕ εφόσον είναι σε ισχύ, που λειτουργούσαν το προηγούμενο διάστημα και αυτό να ισχύσει σε όλες τις περιπτώσεις εξαίρεσης. Από 1/9/11 γίνονται δεκτές γνωματεύσεις από ΚΕΠΑ και ΑΣΥΕ.

Επίσης, στα «Δικαιολογητικά», 5.περίπτωση εε’, αναφέρεται: «Προκειμένου να διαπιστωθεί ότι ο υπάλληλος έχει ορισθεί δικαστικός συμπαραστάτης δυνάμει δικαστικής αποφάσεως και συνοικεί με τον συμπαραστατούμενο ο οποίος έχει ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των
12.000 ευρώ, υποβάλλεται: i. Εκκαθαριστικό της Δ.Ο.Υ ή αντίγραφο δήλωσης φορολογίας
εισοδήματος του τρέχοντος έτους, από την οποία προκύπτει ότι το τέκνο συνοικεί με τον υπάλληλο (πίνακας 5 της δήλωσης) και ότι το φορολογητέο εισόδημά του, εξαιρουμένων των
προνοιακών επιδομάτων, δεν υπερβαίνει τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ ή Υπεύθυνη Δήλωση του τέκνου ή του συμπαραστάτη αυτού, ότι δεν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος και ότι συνοικεί με τον υπάλληλο».

Πρέπει να προστεθεί «εξαιρουμένων των προνοιακών επιδομάτων και του εξωιδρυματικού επιδόματος και του διατροφικού επιδόματος», και να ισχύσει και στις υπόλοιπες εξαιρέσεις που αφορούν στον σύζυγο ή στην σύζυγο ή στο τέκνο του υπαλλήλου που ανήκει στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών.

Διευκρινήσεις και δικαιολογητικά:

http://www.ydmed.gov.gr/wp-content/uploads/20130801_diefkriniseis_diathesimotita.pdf

http://www.ydmed.gov.gr/wp-content/uploads/20130731_dikaiologiktika_exairesis.pdf


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 99 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 127 KB)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.