Πέμπτη, 15 Αυγούστου 2013

Αποχωρούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα από τη Σομαλία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σοβαρά προβλήματα ασφάλειας – Επιθέσεις δέχονται οι εργαζόμενοι της οργάνωσης.

Η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τη Σομαλία λόγω των επιθέσεων που δέχονται οι εργαζόμενοί της και των σοβαρών προβλημάτων στον τομέα της ασφάλειας που υπάρχουν στη χώρα η οποία βρίσκεται σε συνεχή κατάσταση εμφυλίου πολέμου.

Η οργάνωση, μια από τις ελάχιστες που εξακολουθούσαν να λειτουργούν στη Σομαλία τα τελευταία χρόνια, τερματίζει όλες τις δραστηριότητές της από σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της Ούνι Καρουνακάρα από το Ναϊρόμπι της Κένυας. Ο Καρουνακάρα εξήγησε ότι οι εθελοντές γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους και αδυνατούν να προσφέρουν βοήθεια στους Σομαλούς. Παραδέχτηκε ότι η αποχώρηση της οργάνωσης θα στερήσει την ιατρική περίθαλψη σε εκατοντάδες χιλιάδες Σομαλούς.

«Ο τερματισμός των δραστηριοτήτων μας είναι το άμεσο αποτέλεσμα των ακραίων επιθέσεων στο προσωπικό μας, σε ένα περιβάλλον στο οποίο οι ένοπλες ομάδες και οι πολιτικοί ηγέτες ολοένα και περισσότερο στηρίζουν, ανέχονται ή συγχωρούν τις δολοφονίες, τις επιθέσεις και τις απαγωγές των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις», τόνισε.

Τον περασμένο μήνα δύο Ισπανίδες εργαζόμενες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που είχαν απαχθεί από έναν προσφυγικό καταυλισμό στην Κένυα και μεταφέρθηκαν στη Σομαλία αφέθηκαν ελεύθερες αφού κρατήθηκε από τους απαγωγείς τους επί 21 μήνες. Τον Δεκέμβριο του 2011 δύο άλλα μέλη της οργάνωσης δολοφονήθηκαν στο Μογκαντίσου.

«Αυτά τα δύο επεισόδια δεν είναι παρά τα τελευταία σε μια μακρά λίστα επιθέσεων» σημειώνει η οργάνωση υπενθυμίζοντας ότι από το 1991 έχουν δολοφονηθεί στη χώρα αυτή 14 εθελοντές της ενώ έχουν σημειωθεί και δεκάδες επιθέσεις εναντίον του προσωπικού της, των ασθενοφόρων και των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.