Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Χανιά: Ανεξέλεγκτη η παράνομη στάθμευση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

"Ζούγκλα" θυμίζει το κέντρο των Χανίων εξαιτίας της παράνομης στάθμευσης αυτοκινήτων και μηχανών σε πεζοδρόμια, ράμπες για τα άτομα με αναπηρία, κοινόχρηστους χώρους ή και μνημεία.

H αύξηση της κυκλοφορίας, που έρχεται με την άφιξη των καλοκαιρινών επισκεπτών και κυρίως η έλλειψη οποιουδήποτε πια -μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας- ελεγκτικού μηχανισμού, έχουν επιτείνει την ασυδοσία ενώ κάθε άρθρο του περίφημου Κ.Ο.Κ. (Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας) φαντάζει σαν... ανέκδοτο μπροστά στο χάος που υπάρχει καθημερινά στους δρόμους της πόλης. 


Κι αν η έλλειψη συνείδησης και παιδείας σε ό,τι αφορά την ορθή οδική συμπεριφορά αποτελεί διαχρονικά κοινό τόπο για τα ελληνικά ήθη και έθιμα, η αδιαφορία των Αυτοδιοικητικών Αρχών για το πρόβλημα του κυκλοφοριακού δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας ότι κάτι μπορεί να βελτιωθεί στο μέλλον. 


Μια απλή βόλτα σε δρόμους της πόλης προσφέρει άλλωστε πάμπολλα γλαφυρά στιγμιότυπα που μπορεί στα μάτια των ντόπιων -πολιτών και αρχόντων- να αποτελούν γνώριμες εικόνες, αλλά σε εκείνα των ξένων επισκεπτών σίγουρα δίνουν αφορμές για μοναδικά φωτογραφικά σουβενίρ. 


Κι αυτό γιατί που αλλού μπορεί να συναντήσει κανείς τόσα αυτοκίνητα σταθμευμένα σε ράμπες πεζοδρομίων για ανάπηρους; Πού αλλού θα δει τα μνημεία και την πολιτιστική κληρονομιά ενός τόπου περιτριγυρισμένα από μηχανάκια; Κι ακόμα σε πόσες ευρωπαϊκές χώρες -στις οποίες μας αρέσει να συμπεριλαμβάνουμε και τη δική μας- εκεί που περπατάει κανείς στο πεζοδρόμιο θα του κόψει τον δρόμο ξαφνικά ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο;
Και φυσικά ο κατάλογος δεν τελειώνει εδώ: Οι διαβάσεις στα φανάρια, όπου ακόμα αυτές αχνοφαίνονται, καταλαμβάνονται με χαρακτηριστική άνεση από δικυκλιστές ή αυτοκίνητα (ενίοτε με αναμμένα τα αλάρμ για τα μάτια του κόσμου). Οι κοινόχρηστοι χώροι, αν δεν έχουν διατεθεί για εμπορική εκμετάλλευση και είναι γεμάτοι από τραπεζοκαθίσματα, μετατρέπονται σε πάρκινγκ, ενώ οι απαγορευτικές πινακίδες στάσης ή στάθμευσης λειτουργούν σαν διακοσμητικά στοιχεία... 


Ο φωτογραφικός φακός των 'Χ.Ν.' αποτύπωσε μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις που δείχνουν ότι ακόμα έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο μέχρι η πόλη των Χανίων να πάψει να θυμίζει 'ζούγκλα'.

Ράμπες πεζοδρομίων
Το συγκεκριμένο παρκάρισμα (φωτ. πάνω) στην αρχή της οδού Σφακίων μπορεί να χαρακτηριστεί μνημειώδες. Δεν είναι μόνο ότι έχει κλείσει τη ράμπα, για τους ανάπηρους και τα καροτσάκια, αδιαφορώντας για το πως αυτοί οι άνθρωποι θα περάσουν είναι και ότι εμποδίζει την κυκλοφορία των άλλων αυτοκινήτων που θέλουν να στρίψουν. Το μεγαλείο δηλαδή της γαϊδουριάς. Ανάλογη περίπτωση και αυτή της δεύτερης φωτογραφίας στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Μελετίου Πηγά. Ράμπα και πεζοδρόμιο έχουν μετατραπεί σε πάρκινγκ. Δυστυχώς η κατάληψη στις ράμπες των πεζοδρομίων δεν αφορά μεμονωμένα περιστατικά αλλά θλιβερό κανόνα στα Χανιά.

Χώροι στάθμευσης ΑμεΑ
Στην αρχή της Χάληδων (φωτ. πάνω) έχει προβλεφθεί χώρος στάθμευσης για ΑμεΑ ο οποίος πολύ συχνά μετατρέπεται σε πάρκινγκ για τον οποιοδήποτε. Και δεν είναι μόνο τα αυτοκίνητα που καταλαμβάνουν τον χώρο αλλά και τα μηχανάκια, οι αναβάτες των οποίων έχουν συχνά την αίσθηση ότι η σήμανση αφορά αποκλειστικά τα τετράτροχα οχήματα. Παρόμοια κατάσταση και στην οδό Δασκαλογιάννη που βρίσκεται ένας ακόμα χώρος στάθμευσης για ΑμεΑ. Σε κάθε περίπτωση η έλλειψη σεβασμού προς τα άτομα με αναπηρία αποδεικνύει και το μέγεθος της αδιαφορίας που επιδεικνύουμε ως κοινωνία για τον διπλανό μας.

Αλυσίδες
Τι κι αν η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να επαναφέρει το μέτρο των αλυσίδων για να απομακρύνει τα οχήματα από την παλιά πόλη; Ο 'εχθρός' καραδοκεί στις πύλες. Ωστόσο, το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως αυτή της φωτογραφίας έξω από το 2ο Δημοτικό Σχολείο, είναι ότι εμποδίζει οποιοδήποτε όχημα της πυροσβεστικής ή του ΕΒΑΒ να μπει στην παλιά πόλη για να επέμβει σε μια περίπτωση εκτάκτου ανάγκης. Προφανώς ο οδηγός του αυτοκινήτου δεν σκέφτηκε καθόλου ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Μνημεία
Στην Ελλάδα είναι γνωστό ότι τα μνημεία δεν χαίρουν σεβασμού. Αν δεν είναι μουτζουρωμένα ή λεηλατημένα τότε συχνά περικυκλώνονται από αυτοκίνητα, μηχανάκια, τραπεζοκαθίσματα, κάδους απορριμάτων κ.λπ. Θύμα αυτών των νοοτροπιών έπεσε, όπως δείχνει και η φωτογραφία, το άγαλμα του Δασκαλογιάννη στο κέντρο της πόλης. Και φυσικά δεν αποτελεί εξαίρεση...

Κοινόχρηστοι χώροι
Στη συγκεκριμένη κατηγορία της κατάληψης των κοινόχρηστων χώρων που έχουν μετατραπεί σε πάρκινγκ θα μπορούσε κανείς να παραθέσει αναρίθμητα παραδείγματα. Χαρακτηριστική περίπτωση ο χώρος που βρίσκεται στο πλάι της Μητρόπολης ο οποίος θυμίζει κάτι από εκθεσιακό χώρο για μηχανές. Μπορεί στα μάτια του περιπατητή το θέαμα της εκκλησίας, που αποτελεί συγχρόνως και μνημείο, να μην ταιριάζει με τις παρκαρισμένες τριγύρω μηχανές, αλλά μάλλον οι οδηγοί έχουν άλλη άποψη περί αισθητικής. Επίσης, η πληροφορία ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία τροχοφόρων μέσα στην παλιά πόλη ελέγχεται ως ανακριβής.

Κατάληψη πεζοδρομίων
Από τις πιο δημοφιλείς περιπτώσεις που φανερώνουν την ασυνειδησία των οδηγών στα Χανιά είναι η κατάληψη των πεζοδρομίων. Τα παραδείγματα αναρίθμητα σε όλη την πόλη. Ενδεικτική περίπτωση αυτή που αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός στην οδό Σφακίων (φωτ. 1) με το αυτοκίνητο να έχει καβαλήσει ολόκληρο το πεζοδρόμιο σαν να επρόκειτο για ιδιωτικό πάρκινγκ. Μια παρόμοια ψευδαίσθηση φαίνεται ότι έδωσε το δικαίωμα και τους οδηγούς των αυτοκινήτων έξω από το 2ο Δημοτικό Σχολείο να εξαφανίσουν το πεζοδρόμιο για χάρη των οχημάτων τους (φωτ. 2), ενώ στα Μαχαιράδικα κάποιος άλλος βρήκε βολικό να κόψει τον δρόμο στους πεζούς για να εξυπηρετηθεί ο ίδιος (φωτ. 3). Σε μάστιγα ωστόσο έχει εξελιχθεί και η κατάληψη των πεζοδρομίων από τους δικυκλιστές (φωτ. 4-5) που μάλλον πιστεύουν ότι τα μηχανάκια για τους πεζούς είναι ό,τι είναι τα δίτροχα για τους οδηγούς αυτοκινήτων: δηλαδή αόρατα και ανύπαρκτα...

Απαγορευτικές πινακίδες
Το πιο σύντομο ανέκδοτο στους δρόμους των Χανίων μοιάζει να είναι η ύπαρξη πινακίδων που απαγορεύουν τη στάση και τη στάθμευση. Κανείς δεν ξέρει για ποιο λόγο υπάρχουν ακόμα οι συγκεκριμένες πινακίδες αφού η συντριπτική πλειονότητα των οδηγών δεν τις λαμβάνει καθόλου υπόψην της. Συχνά μάλιστα οι εν λόγω σημάνσεις συνοδεύονται από μια ακόμα πινακίδα που προειδοποιεί τους οδηγούς ότι το όχημα θα απομακρυνθεί με γερανό. Επειδή όμως γερανός δεν φαίνεται να υπάρχει ή αν υπάρχει δεν σηκώνει αυτοκίνητα, στη συνείδηση των οδηγών και οι δύο σημάνσεις δεν σημαίνουν τίποτα.

Διαβάσεις
Το να περπατήσει κάποιος στα Χανιά αποτελεί πραγματικά μια μικρή οδύσσεια. Κι αυτό όχι μόνο γιατί θα πρέπει να υπερπηδήσει τα εμπόδια των παρκαρισμένων οχημάτων στα πεζοδρόμια, να ελιχθεί ανάμεσα σε τραπεζοκαθίσματα, εμπορεύματα, κάδους σκουπιδιών, διαφημιστικά σταντ και ό,τι άλλο μπορεί να βρίσκεται πάνω σε ένα πεζοδρόμιο. Είναι κι ότι θα πρέπει διαρκώς να ψάχνει μια ανοιχτή δίοδο προς τον δρόμο. Μια δίοδο που ακόμα και οι διαβάσεις στα φανάρια δεν μπορούν πάντα να του εξασφαλίσουν αφού κάποιοι άλλοι έχουν φροντίσει να παρκάρουν πάνω σε αυτές...



Φωτογραφίες από Χανιώτικα Νέα.
















Πηγή: http://www.haniotika-nea.gr και http://www.prismanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.