Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Χάπι αντικαθιστά την άσκηση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να είμαστε πολύ κοντά στην ανάπτυξη ενός νέου πρωτοπόρου φαρμάκου, που θα προσφέρει τα οφέλη της άσκησης, χωρίς όμως να κουνάμε ούτε έναν μυ μας. Πόσο ξεκούραστο ακούγεται αυτό!

Μια μελέτη έχει δείξει πως, μια ένωση που επηρεάζει τα επίπεδα της πρωτεΐνης REV-ERB των μυών, ενισχύει τον μεταβολισμό, ομαλοποιεί τα επίπεδα της χοληστερόλης και επηρεάζει το πόσο πολύ κοιμόμαστε. Οι ειδικοί ελπίζουν ότι, η ένωση θα μπορούσε μια μέρα να βοηθήσει τα άτομα με αναπηρία, ώστε να μπορέσουν να λάβουν τα οφέλη της άσκησης χωρίς να χρειάζεται να μετακινούνται.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε από ερευνητές στο Scripps Research Institute στη Φλόριντα, διαπίστωσε ότι, όταν η εν λόγω ένωση εγχύθηκε σε παχύσαρκα ποντίκια, τα βοήθησε να χάσουν βάρος, ακόμα και όταν έτρωγαν τροφές με πολλά λιπαρά, ενώ παράλληλα βελτιώθηκαν τα επίπεδα της χοληστερόλης τους. Επίσης, τα εν λόγω ποντίκια, άρχισαν να χρησιμοποιούν περισσότερο οξυγόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, ξοδεύοντας περίπου 5% περισσότερη ενέργεια από ότι τα ποντίκια χωρίς θεραπεία, ακόμα και αν δεν κινούνταν περισσότερο από τα υπόλοιπα ζώα.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως αυξήθηκε ο μεταβολισμός τους.

Οι επιστήμονες από τη Φλόριντα, συνεργάστηκαν επίσης και με ερευνητές από το Ινστιτούτο Παστέρ στη Γαλλία, αλλά και άλλα θεσμικά όργανα, ώστε να ανακαλύψουν τι μπορεί να κάνει η συγκεκριμένη ένωση στο εσωτερικό των μυών, προσφέροντας αυτή την «αόρατη» άσκηση! Γνώριζαν ότι το φάρμακό τους αυξάνει την ισχύ της προαναφερθείσας πρωτεΐνης, αλλά κανείς δε γνώριζε τι μπορεί να κάνει πραγματικά στους μύες.

Ένα από τα χαρακτηριστικά της τακτικής αερόβιας άσκησης είναι ότι, αυξάνει τον αριθμό και τη δραστηριότητα των μιτοχονδρίων, οι δομές των οποίων βοηθούν στην παραγωγή ενέργειας, ενώ καταναλώνουν οξυγόνο στους μύες. Όμως, οι μύες ποντικιών που θεωρούνται «αντι- αθλητικά», περιείχαν πολύ λίγα μιτοχόνδρια. Ως αποτέλεσμα αυτού, τα συγκεκριμένα ζώα είχαν μειωμένη αντοχή, με μέγιστη χωρητικότητα οξυγόνου περίπου 60% λιγότερη από το κανονικό και κατά τη δοκιμασία κόπωσης, εξαντλούνταν πολύ πιο γρήγορα από τα άλλα ποντίκια.

Εντούτοις, όταν τους προστέθηκε η ένωση, τα κύτταρα άρχισαν να αντλούν πολύ περισσότερη REV-ERB, στη συνέχεια δημιούργησαν μεγάλο αριθμό νέων μιτοχονδρίων και ενίσχυσαν τα ήδη υπάρχοντα. Δηλαδή το φάρμακο λειτούργησε σαν μια μορφή άσκησης.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως, είναι πολύ πιθανό στο μέλλον, ένα τέτοιο φάρμακο να επιτρέψει στους ανθρώπους, ειδικά σε εκείνους που αδυνατούν λόγω υγείας, να απολαύσουν τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία η άσκηση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.