Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Τον κίνδυνο αναπηρίας αυξάνει ο διαβήτης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια αναπηρία έχουν τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που προσβάλλονται από διαβήτη, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Ινστιτούτου Baker IDI για την Καρδιά και τον Διαβήτη στη Μελβούρνη, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι οι πιθανότητες που έχουν αυτά τα άτομα να παρουσιάσουν κάποια αναπηρία είναι μεγαλύτερες κατά 50% - 80%.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το γεγονός αυτό έχει προφανώς άμεση σχέση με τις επιπλοκές που προκαλεί ο διαβήτης, όπως οι ακρωτηριασμοί, η απώλεια όρασης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το εγκεφαλικό επεισόδιο κ.ά.

Όλα αυτά συνδέονται με την ύπαρξη αυξημένων επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, αλλά και με την παχυσαρκία, η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Diabetes & Endocrinology, τα παραπάνω προέκυψαν από ανάλυση 26 παλαιότερων ερευνών, στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες εθελοντές ηλικίας άνω των 65 ετών.

Τονίζεται δε ότι σε καμία από αυτές δεν γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα στον διαβήτη τύπου 1 και τον διαβήτη τύπου 2, ο τελευταίος ωστόσο φαίνεται ότι αυξάνει περισσότερο τις πιθανότητες αναπηρίας.

«Καθώς η ηλικία του παγκόσμιου πληθυσμού αυξάνεται και ο διαβήτης εμφανίζεται όλο και πιο συχνά, φαίνεται καθαρά ότι θα γίνεται μεγαλύτερη η ανάγκη για την περίθαλψη ατόμων με αναπηρία», είπε η επικεφαλής της μελέτης, δρ Anna Peeters, τονίζοντας ότι αυτό που πρέπει να κάνουν πρώτα από όλα οι ασθενείς, αλλά και όσοι θέλουν να αποφύγουν τον διαβήτη, είναι να προσέξουν όσο χρειάζεται τη διατροφή τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.