Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Φοιτητική οργάνωση καταβάλλει προσπάθειες στον τομέα της περιφερειακής συνεργασίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η μεγαλύτερη φοιτητική οργάνωση στον κόσμο, η AISEC, η οποία δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 113 χώρες παγκοσμίως, διοργάνωσε μια συγκέντρωση με περίπου 1.000 νέους στη Σερβία για να προωθήσει την ιδέα της συνεργασίας, του ακτιβισμού και της καταπολέμησης των διακρίσεων.

Το πρόγραμμα Ζωή χωρίς Σύνορα, που διοργανώθηκε από την AISEC Σερβίας στα μέσα Ιουλίου, συγκέντρωσε περίπου 80 διεθνείς φοιτητές από περισσότερες από 20 χώρες και 800 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από οκτώ πόλεις της Σερβίας με σκοπό να μάθουν την πρακτική της ανοχής και να συζητήσουν τις πολιτισμικές διαφορές, κοινωνικά θέματα και τον ακτιβισμό των πολιτών.

"Όταν η φωτογραφία του φιλιού δύο νέων ανθρώπων που ο καθένας ήταν τυλιγμένος με την κροατική και τη σερβική σημαία προκάλεσε τόση προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης, θετική και αρνητική, συνειδητοποιήσαμε πως αυτό το θέμα είναι σχετικό και επίκαιρο. Το πρόβλημα της ανοχής είναι τόσο ορατό στους δρόμους, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στις αθλητικές εκδηλώσεις, στην καθημερινή ζωή, κι έτσι σκεφτήκαμε να συγκεντρώσουμε νέους απ’ όλο τον κόσμο για να δείξουμε ότι, ανεξάρτητα από ποια χώρα προέρχονται, εάν συνεργαστούν, ενωμένοι για τον ίδιο σκοπό, μπορούν να το επιτύχουν", είπε ο Πέταρ Αντανασόφσκι, εκπρόσωπος της AISEC Σερβίας, στους SETimes.

Μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν στην εκδήλωση του Βελιγραδίου ήταν η κοινωνική ένταξη περιθωριοποιημένων ομάδων, όπως τα παιδιά των Ρομά, τα άτομα με αναπηρία και οι εθνικές μειονότητες.

"Ο στόχος της AISEC και του προγράμματός μας είναι να βοηθήσουμε τη μειονότητα των Ρομά και τα άτομα που χρειάζονται βοήθεια και, μέσω κοινών σεμιναρίων με τα άτομα αυτά, προσπαθούμε να τους κάνουμε να αισθάνονται ότι τους αγαπούν, τους χρειάζονται, και ταυτόχρονα να τους παρέχουμε τη στήριξη που δεν λαμβάνουν σε τακτική βάση. Ελπίζω ότι θα έχω την ευκαιρία να βοηθήσω τους άλλους και να επηρεάσω κι άλλους να συνεργαστούν σε τέτοια προγράμματα και δραστηριότητες", είπε η Άνα Μιλιβόγεβιτς, μαθήτρια στο γυμνάσιο του Βελιγραδίου, στους SETimes.

Ο Νταμίρ Σίλαζεκ, φοιτητής πολιτικών επιστημών από την Κροατία, διοργάνωσε ένα σεμινάριο για τους Σέρβους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με την επικοινωνία με τα παιδιά των Ρομά.

"Έκανα αίτηση για να συμμετάσχω σε αυτό το πρόγραμμα, διότι επιθυμώ να δω αλλαγές στην τρέχουσα κατάσταση, όταν πρόκειται για κοινωνικές διακρίσεις και εθνοτικές σχέσεις, και επειδή θέλω ένα καλύτερο μέλλον με βάση την κοινή ιστορία της Κροατίας και της Σερβίας. Η ανοχή μπορεί να διαδοθεί μόνο όταν θα ξεκινήσει νωρίς, από την προεφηβική ηλικία, και αυτή μπορεί να είναι η καλύτερη ηλικία για αυτό -- στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μαθαίνουμε από τα παραδείγματα, τα λάθη του παρελθόντος και την ιδέα για το μέλλον", είπε ο Σίλαζεκ στους SETimes.

Η Βαλέρια Ρίτσκοβα, φοιτήτρια πολιτικών επιστημών και δημοσιογραφίας από τη Λιθουανία, θέλει να προωθήσει τον ακτιβισμό των νέων και τη σημασία του στη διεθνή συνεργασία και επικοινωνία.

"Τα κύρια επιτεύγματα, όπως η ανοχή, μπορούν να βιώνονται μέσω της πολυπολιτισμικής επικοινωνίας, της υπομονής και της κατανόησης των διαφορετικών εθνικών παραδόσεων", είπε η Ρίτσκοβα.

Τι αντίκτυπο θα έχουν στην περιοχή συναντήσεις, όπως αυτή που διοργάνωσε η AISEC στο Βελιγράδι; Πείτε μας τη γνώμη σας παρακάτω.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.