Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Πως να αντιμετωπίσετε τις κράμπες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η μυϊκή κράμπα είναι μια ακούσια και βίαια σύσπαση μυών που δεν χαλαρώνουν. Όταν χρησιμοποιείτε τους μυς των χεριών και των ποδιών , αυτοί εναλλάξ συστέλλονται και χαλαρώνουν. Οι μυϊκές κράμπες μπορεί να διαρκέσουν από λίγα δευτερόλεπτα έως ένα τέταρτο της ώρας ή μερικές φορές και περισσότερο. Δεν είναι ασυνήθιστο για μια κράμπα να επαναληφθεί πολλές φορές μέχρι να σταματήσει οριστικά.Ορισμένες κράμπες περιλαμβάνουν την ταυτόχρονη σύσπαση των μυών που κινούνται συνήθως στα του σώματος σε αντίθετες διευθύνσεις.

Οι μυϊκές κράμπες είναι εξαιρετικά συχνές. Σχεδόν όλοι (μία εκτίμηση είναι περίπου 95%), βιώνει μια κράμπα κάποια στιγμή στη ζωή τους. Στους ενήλικες κάνουν την εμφάνιση τους πιο συχνά και αυξάνονται με την πάροδο των χρόνων. Ωστόσο, και τα παιδιά βιώνουν κράμπες των μυών κράμπες των μυών. Από κράμπες ‘προσβάλλονται’ κυρίως τα κάτω άκρα αλλά και διάφορα όργανα όπως η μήτρα, το έντερο αλλά και η χολή.

Που οφείλονται οι κράμπες;

Μια μυϊκή κράμπα, ειδικά τώρα το καλοκαίρι μπορεί να οφείλεται στην αφυδάτωση καθώς αποτελεί σύμπτωμα θερμοπληξίας. Κατά την διάρκεια της έντονης σωματικής άσκησης ιδιαίτερα σε νέους ανθρώπους μπορεί να κάνει την εμφάνισή της πριν ή και μετά την άσκηση. Στην περίοδο της εγκυμοσύνης (λόγω έλλειψης ασβεστίου, καλίου και μαγνησίου αίματος) καθώς και σε άλλες παθολογικές καταστάσεις. Φάρμακα όπως τα διουρητικά ή χάπια για την άνοια μπορεί να προκαλέσουν μυϊκές κράμπες. Η έλλειψη βιταμινών όπως η θειαμίνη (Β1), το παντοθενικό οξύ (Β5) και η πυριδοξίνη (Β6) μπορεί επίσης να προκαλέσουν μυϊκές κράμπες.

Πως αντιμετωπίζονται οι μυϊκές κράμπες;

Ένας απλός τρόπος για να σταματήσουμε μια κράμπα είναι να τεντώσουμε τον μυ. Το απαλό μασάζ μπορεί επίσης να βοηθήσει στην λύση του συμπτώματος .Αν πάθετε κράμπα μετά από έντονη σωματική άσκηση μπορείτε νε πιείτε πολύ νερό ή κάποιο ρόφημα με ηλεκτρολύτες (κάλιο και νάτριο). Τα μυοχαλαρωτικά μπορεί επίσης να σας βοηθήσουν και να σας ανακουφίσουν από τον πόνο και το ‘τράβηγμα’ της κράμπας. Αν η κράμπα οφείλεται σε κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου ή διαβητική νευροπάθεια τότε πρέπει να εξετάσετε το νόσημα ώστε να το θεραπεύσετε και να απαλλαγείτε από τις κράμπες.

Τι πρέπει να κάνετε αν πάθετε κράμπα κολυμπώντας

Αν πάθετε την κράμπα την ώρα που κολυμπάτε στα βαθιά, αρχικά θα πρέπει να μην πανικοβληθείτε. Χαλαρώστε και αν η κράμπα συνεχίζεται κάντε ένα ελαφρύ μασάζ και προσπαθήστε να τεντώσετε το πόδι. Αν δεν τα καταφέρετε, κολυμπήστε αργά προς την ακτή και προσπαθήστε να κάνετε διατάσεις και μασάζ. Τέλος, ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να σας ανακουφίσει από τον πόνο.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.