Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Μια γυναίκα στην εθνική ομάδα αστέγων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Γιατί και το ασθενές φύλο ξέρει τα μυστικά του ποδοσφαίρου...
Ποιος είπε ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να σταθούν ισάξια σε μια ανδρική ποδοσφαιρική ομάδα; Όλα τα στερεότυπα για τον «βασιλιά» των σπορ έρχεται να τα «γκρεμίσει» η Εθνική Ομάδα ποδοσφαίρου των Αστέγων που θα συμμετάσχει στο 11ο Παγκόσμιο Κύπελλο της Πολωνίας, έχοντας - για πρώτη φορά - στη σύνθεσή της μια 20χρονη κοπέλα.

Η νεαρή Ορθοδοξία φόρεσε τα παπούτσια με τις πλαστικές τάπες, τη γαλανόλευκη φανέλα και είναι έτοιμη να κάνει «ποδαρικό» στην ομάδα. Τους τελευταίους μήνες ακολούθησε ένα πρόγραμμα σκληρών προπονήσεων, περισσότερο κοινωνικοποιήθηκε μέσα στο γήπεδο και αύριο, Παρασκευή, πετάει για το Πόζναν της Πολωνίας προκειμένου να συμμετάσχει στην παγκόσμια αυτή διοργάνωση.

«Δικαίωμα συμμετοχής στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων έχουν άνδρες και γυναίκες, ηλικίας από 16 έως 60 ετών. Το συγκεκριμένο γεγονός είναι περισσότερο κοινωνικό, παρά ποδοσφαιρικό. Από την αρχή προσπαθούσαμε να πείσουμε κάποια κορίτσια να έρθουν στην ομάδα και να κοινωνικοποιηθούν. Φέτος, τα καταφέραμε!», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο υπεύθυνος της Εθνικής Αστέγων Χρήστος Αλεφάντης.

Η 20χρονη Ορθοδοξία, που είναι πωλήτρια του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» και το νεότερο μέλος της ομάδας, δεν είναι η μόνη κοπέλα που ξεκίνησε προπονήσεις. «Έρχονται και άλλες γυναίκες πλέον στις προπονήσεις και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Κανένας δεν τις κρίνει για το ποιες είναι και τι κάνουν. Μπορεί να είναι διστακτικές και κουμπωμένες στην αρχή, όμως στη συνέχεια ανοίγονται. Όσοι θέλουν μπορούν να παίξουν άσχετα αν είναι φτωχοί, πρόσφυγες ή έχουν τραύματα. Η συγκεκριμένη κοπέλα όμως με τη συμπεριφορά της, με τη θέληση της κατάφερε να ενταχθεί γρήγορα στο σύνολο. Τρέχει στο γήπεδο, είναι καλή σε αυτό που κάνει, αν και τα κριτήρια για εμάς δεν είναι καθαρά ποδοσφαιρικά», πρόσθεσε ο κ. Αλεφάντης.

Την Εθνική Αστέγων, εκτός από την Ορθοδοξία, απαρτίζουν ο Χρήστος και ο Κώστας από το Βόλο, ο Αντώνης, ο Στέλιος, ο Εριόν, ο Δημήτρης και ο Θανάσης. Είναι τα ονόματα της ξεχωριστής αυτής παρέας που συνθέτουν τη φετινή "φουρνιά" της ομάδας.

Ο Δημήτρης είναι ο πορτιέρο και στα 35 του χρόνια είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία στην ομάδα. Προπονητής είναι ο Σέργιος Μήλης, που προχώρησε ακόμη και σε «βιντεοκατασκοπεία» των αντιπάλων ενόψει της Πολωνίας και αρχηγός της αποστολής είναι ο Χρήστος Αλεφάντης.

Το 11ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων ξεκινά την Κυριακή, 11 Αυγούστου, στο Πόζναν, μια ιστορική πόλη της Πολωνίας, κάπου 280 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Βαρσοβίας. Εκεί θα συναντηθούν 64 χώρες - ομάδες από όλα τα σημεία του πλανήτη με κύριο στόχο όχι να «σηκώσουν την κούπα», αλλά - κυρίως - όλοι μαζί να βάλουν ένα «γκολ στη φτώχεια» και στα δίχτυα του κοινωνικού αποκλεισμού.

Οι ομάδες προέρχονται από την Αυστραλία μέχρι την Καμπότζη, από την Αργεντινή μέχρι τη Νότια Κορέα και από την Κιργιζία μέχρι την Ελβετία, γιατί και εκεί υπάρχουν άστεγοι, φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα ξεκινάει στις 11 Αυγούστου και ολοκληρώνεται μια εβδομάδα μετά, την Κυριακή 18 του μηνός. Το Σάββατο, 10 Αυγούστου, θα γίνει η κλήρωση των ομίλων και η Εθνική μας ομάδα θα μάθει τους αντιπάλους της στην πρώτη φάση των αγώνων. Την έναρξη της διοργάνωσης θα προηγηθεί μια μεγάλη παρέλαση των αποστολών στο κέντρο του Πόζναν, με την βόλτα αυτή να αποτελεί από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές του τουρνουά.

Η ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα των Αστέγων συμμετέχει για έβδομη συνεχή χρονιά σε αυτή την παγκόσμια συνάντηση. Στην πρώτη της μάλιστα συμμετοχή, το 2007 στην Κοπεγχάγη, είχε ανακηρυχτεί και Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Ήθους. Ακολούθησαν οι συμμετοχές της Μελβούρνης (2008), του Μιλάνου (2009), του Ρίο ντε Τζανέιρο (2010), του Παρισιού (2011) και του Μεξικού (2012).

Όπως ορίζεται στους κανονισμούς, δικαίωμα συμμετοχής στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων έχουν όλοι οι πολίτες που βιώνουν τη βία του κοινωνικού αποκλεισμού: άστεγοι, πρώην χρήστες σκληρών ουσιών που τώρα βρίσκονται στο στάδιο της απεξάρτησης, πρόσφυγες αιτούντες άσυλο και πωλητές περιοδικών δρόμου.


Μια γυναίκα στην εθνική ομάδα αστέγων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.