Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Οι άνδρες που κερδίζουν "έξοδο" 5 έτη νωρίτερα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μία πενταετία μπορούν να «γλιτώσουν» όσοι άνδρες επιλέξουν την πρόωρη σύνταξη. Το όριο ηλικίας κυμαίνεται από το 56ο έως το 62ο έτος (ενώ για την πλήρη είναι από 61 έως 67) και είναι σε άμεση συνάρτηση με το έτος θεμελίωσης και τον ασφαλιστικό φορέα.

Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν άνδρες που ασφαλίστηκαν από την 1η Ιανουαρίου 1983 έως τις 31 Δεκεμβρίου 1992. Κερδισμένοι είναι όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012, καθώς από φέτος μειωμένη σύνταξη δίνεται σε όλους στα 62.

Εδώ χρειάζεται προσοχή, καθώς διαφορετικές «ταχύτητες» ισχύουν στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Συγκεκριμένα, στο ΙΚΑ και στους φορείς ΔΕΚΟ και τραπεζών μειωμένη σύνταξη καταβάλλεται στα 60 για όσους «κλείδωσαν» το δικαίωμα μέχρι και το τέλος της περσινής χρονιάς.

Ωστόσο, το ασφαλιστικό καθεστώς στο Δημόσιο είναι πολύπλοκο, αφού ρόλο-κλειδί παίζει το αν η θεμελίωση έγινε μέχρι το τέλος του 2010 ή τη διετία 2011-2012.

Μάλιστα, πρέπει να σημειωθεί πως στο Δημόσιο το δικαίωμα «κλειδώνει» με 25ετία και μπορεί ο ασφαλισμένος να αποχωρήσει, όποτε πιάσει το όριο ηλικίας.

Για όσους συμπλήρωσαν 25ετία μέχρι το τέλος του 2010, μειωμένη σύνταξη δίνεται στα 60.
Μεγάλοι «τυχεροί» είναι όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα τη διετία 2011-2012, με την ηλικία συνταξιοδότησης να διαμορφώνεται στα 56 και στα 58, αντίστοιχα (για μειωμένη σύνταξη).

Διακυμάνσεις υπάρχουν και στο «πέναλτι» που επιβάλλεται στις περιπτώσεις πρόωρης εξόδου.

Τρεις δρόμοι για τους δημοσίους υπαλλήλους



Το ΙΚΑ



ΔΕΚΟ - Τράπεζες




Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.