Λιγότερα μωρά γεννιούνται στην Ευρώπη εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ανακοίνωσε σήμερα ερευνητικό ινστιτούτο.
Η γεννητικότητα ανά γυναίκα σε 28 ευρωπαϊκές χώρες μειωνόταν ταχύτερα κατά μέσο όρο όσο αυξανόταν το ποσοστό της ανεργίας, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Δημογραφικών Ερευνών Μαξ Πλανκ στη βορειοανατολική γερμανική πόλη Ροστόκ σε μια μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση "Δημογραφική Έρευνα".
Η οικονομική κρίση, η οποία άρχισε το 2008, έβαλε τέλος σε μια άνοδο του ρυθμού γεννήσεων που παρατηρούνταν σε ευρωπαϊκή κλίμακα, αναφέρει η Μιχαέλα Κράιενφελντ που συνυπογράφει την έρευνα.
Η τάση επηρέασε περισσότερο νοτιοευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία και η Κροατία, καθώς και την Ουγγαρία, την Ιρλανδία και τη Λετονία.
Κυρίως νέοι κάτω των 25 ετών αποφεύγουν να αποκτήσουν παιδιά όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με αυξανόμενη ανεργία και η τάση παρατηρείται εντονότερα στους νέους ανθρώπους που πρόκειται να αποκτήσουν το πρώτο παιδί τους, διαπίστωσε το ινστιτούτο.
Σύμφωνα με το ινστιτούτο, ένα από τα μεγαλύτερα ανοικτά ζητήματα στη δημογραφική έρευνα είναι η επίδραση που έχουν οι οικονομικές συνθήκες στην αναπαραγωγή. Η μελέτη του απέδειξε ότι στην Ευρώπη σήμερα το ποσοστό της ανεργίας σε μια χώρα επηρεάζει την προθυμία των ανθρώπων να αποκτήσουν παιδιά, αναφέρει η Κράιενφελντ.
Αν η ανεργία αυξηθεί κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, η γεννητικότητα ανά γυναίκα στις ηλικίες 20 ως 24 ετών μειώνεται κατά 0,1 σε όλη την ήπειρο και κατά 0,3 στη Νότια Ευρώπη, προσθέτει.
Το ινστιτούτο τεκμηρίωσε μια ιδιαίτερα ισχυρή αλλαγή κατεύθυνσης στην Ισπανία. Η γεννητικότητα εκεί ήταν 1,24 παιδί ανά γυναίκα στην αρχή της χιλιετίας και αυξανόταν κάθε χρόνο, φθάνοντας το 1,47 το 2008, αλλά το 2009 μειώθηκε στο 1,4 καθώς η ανεργία αυξήθηκε από 8,3 σε 11,3%. Το 2011, οι γεννήσεις είχαν μειωθεί σε 1,36 ανά γυναίκα.
Στην Τσεχική Δημοκρατία, την Πολωνία, τη Βρετανία και την Ιταλία, η οικονομική κρίση απλώς σταμάτησε την άνοδο του ρυθμού των γεννήσεων. Στη Ρωσία και τη Λιθουανία η κρίση είχε μικρή ή καθόλου επίδραση στις γεννήσεις.
Στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία, η κρίση είχε μικρές επιπτώσεις στο ρυθμό των γεννήσεων, αλλά η ανεργία στις χώρες αυτές αυξήθηκε λιγότερο ή καθόλου και στη Γερμανία μειώθηκε.
Το ινστιτούτο ερευνά αν η κρίση έχει μια συνεχή επίδραση στο ρυθμό των γεννήσεων. Μέχρι στιγμής έχει αναλύσει μόνο δεδομένα για το 2001 ως το 2010 και μέρος του 2011.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.