Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Εγκύκλιος για την εφαρμογή του μειωμένου ωραρίου εργασίας λόγω αναπηρίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εκδόθηκε νεότερη διευκρινιστική εγκύκλιος από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με ΘΕΜΑ: «Παροχή διευκρινίσεων αναφορικά με την αριθμ. 268/2012 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την εφαρμογή μειωμένου ωραρίου εργασίας λόγω αναπηρίας σε υπαλλήλους που απολαμβάνουν ειδικού ωραρίου κανονιστικά καθορισμένου» (αριθμ. ΔΙΑΔΠ/Φ.Β.3/9763/5-4-2013, ΑΔΑ: BEAΦX-M17).
Στην εν λόγω εγκύκλιο αναφέρονται τα ακόλουθα:

Σε συνέχεια της με αρ.πρωτ.ΔΙΑΔΠ/Φ.Β.3/5469/11.2.2013 (ΑΔΑ:ΒΕΤΩΧ-ΔΞΜ) εγκυκλίου της Υπηρεσίας μας που αφορά τις μειώσεις του ωραρίου εργασίας κατά μία (1) ώρα την ημέρα, χωρίς ανάλογη περικοπή των αποδοχών, σύμφωνα με τον αριθμ. 268/2012 Γνωμοδότηση του ΣΤ΄ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σε τακτικούς υπαλλήλους, υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α., οι οποίοι έχουν βεβαιωμένη αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, έχουν παιδιά με πνευματική, ψυχική σωματική αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, ή σύζυγο με αναπηρία σε ποσοστό 100%, τον οποίο συντηρούν και απολαμβάνουν ειδικού ωραρίου λόγω των συνθηκών εργασίας τους, επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

Το δικαίωμα χρήσης του μειωμένου κατά μία (1) ώρα ωραρίου εργασίας που απορρέει από την προαναφερθείσα Γνωμοδότηση, δύναται να ασκείται από υπαλλήλους που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του άρ.16 του ν.2527/1997, όπως ισχύει, με την προϋπόθεση πρωτίστως ότι διαφυλάσσεται το δημόσιο συμφέρον και δεν διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, στις οποίες υπηρετούν οι δικαιούχοι.

Ειδικότερα για τους εκπαιδευτικούς, η μείωση του ωραρίου εργασίας δεν αφορά, σε καμία περίπτωση, στις ώρες διδασκαλίας τους. Αυτό σημαίνει ότι το δικαίωμα που απορρέει από την ως άνω Γνωμοδότηση, δύναται να ασκηθεί ως προς τις ώρες, πέραν των διδακτικών, που υποχρεούνται να παραμείνουν στο σχολείο για την προσφορά και άλλων υπηρεσιών που συνδυάζονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό τους έργο.

Κατόπιν των ανωτέρω και προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργικότητα και η αποτελεσματικότητα των δημοσίων υπηρεσιών και των φορέων του δημοσίου τομέα, παρακαλούνται οι υπηρεσίες, στο δυναμικό των οποίων, εντάσσεται προσωπικό που απολαμβάνει ειδικού ωραρίου κανονιστικά καθορισμένου και ταυτόχρονα πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις για την εφαρμογή μειωμένου ωραρίου εργασίας λόγω αναπηρίας, να φροντίσουν ώστε το εν λόγω δικαίωμα να ασκείται, με γνώμονα πάντα την απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία τους.



Πηγή: http://www.vimaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.