Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Πτώση έως και 68% στα ενοίκια των εμπορικών καταστημάτων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έως και 68% έχουν υποχωρήσει την τελευταία τετραετία τα ενοίκια των καταστημάτων ακόμα και στους πλέον εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, εν μέσω των λουκέτων και της μεγάλης πτώσης του τζίρου. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας εκτιμητών και συμβούλων ακινήτων GLP Values, σήμερα τα ενοίκια γραφείων και καταστημάτων παρουσιάζουν σημεία σταθεροποίησης.

Όμως, πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν θα υπάρξει ένα ξεκάθαρο φορολογικό πλαίσιο για τα ακίνητα από το 2014 με τη θέσπιση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΦΑ) και την κατάργηση όλων των υφισταμένων φόρων. Εάν ο ΕΦΑ είναι ίσος και μικρότερος του συνόλου των σημερινών φόρων, δηλαδή περίπου 1% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, τότε ο κύκλος μείωσης των ενοικίων, που διήρκησε περίπου τέσσερα χρόνια, θα τείνει να ολοκληρωθεί.

Εάν αντίστοιχα ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων είναι μεγαλύτερος, τότε η επαναδιαπραγμάτευση των μισθωμάτων θα συνεχιστεί έστω και με λιγότερο έντονους ρυθμούς σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της GLP Values, το 2009 ένα κατάστημα στην Ερμού ενοικιαζόταν με τιμή που ξεκινούσε από τα 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.) τον μήνα και έφτανε τα 280 ανά τ.μ.

Σήμερα οι τιμές ξεκινούν από τα 60 τ.μ και φτάνουν τα 100 ευρώ ανά τ.μ.

Στο Κολωνάκι και συγκεκριμένα στην Πατριάρχου Ιωακείμ, το 2009 τα ενοίκια ξεκινούσαν από τα 150 ευρώ ανά τ.μ. και έφταναν μέχρι τα 220 ευρώ ανά τ.μ. Σήμερα κυμαίνονται μεταξύ 40 και 85 ευρώ ανά τ.μ. Στη Μεταξά (Γλυφάδα) οι τιμές κινούνταν μεταξύ 190και 260 ευρώ ανά τ.μ. το 2009 και σήμερα έχουν υποχωρήσει στα 65 εώς και 95 ευρώ ανά τ.μ.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.