Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Καρκίνος του ενδομητρίου. Ποιες κινδυνεύουν περισσότερο;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μία από τις συνηθέστερες μορφές γυναικολογικού καρκίνου είναι ο καρκίνος του ενδομητρίου. Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν και ποια είναι η προτεινόμενη θεραπεία για την αντιμετώπισή του;

Τι είναι καρκίνος του ενδομητρίου;

Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι η αύξηση των ανώμαλων κυττάρων στο εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας. Η επένδυση αυτή ονομάζεται το ενδομήτριο. Ο καρκίνος του ενδομητρίου ονομάζεται επίσης και καρκίνος της μήτρας. Ο καρκίνος του ενδομητρίου εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες άνω των 50 ετών. Τα καλά νέα είναι ότι είναι συνήθως θεραπεύεται όταν διαπιστωθεί νωρίς και πως τις περισσότερες φορές γίνεται αντιληπτός όταν βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, πριν να εξαπλωθεί έξω από τη μήτρα.

Τι προκαλεί καρκίνο του ενδομητρίου;

Η πιο κοινή αιτία του καρκίνου του ενδομητρίου συνδέεται με τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνου σε σύγκριση με την προγεστερόνη του σώματος. Αυτή η ορμονική ανισορροπία προκαλεί την πάχυνση της επένδυσης της μήτρας. Εάν η επένδυση της μήτρας παραμείνει έτσι, τότε στη συνέχεια θα αρχίσουν να συσσωρεύονται και να αυξάνονται τα καρκινικά κύτταρα.

Οι γυναίκες που έχουν αυτή την ορμονική ανισορροπία με την πάροδο του χρόνου είναι πιο πιθανό- σε σχέση με άλλες γυναίκες- να αναπτύξουν καρκίνο του ενδομητρίου μετά την ηλικία των 50 ετών. Η εν λόγω ορμονική ανισορροπία μπορεί να παρουσιαστεί σε μια γυναίκα αν:
-είναι παχύσαρκη. Τα λιποκύτταρα παράγουν επιπλέον οιστρογόνα, αλλά το σώμα δεν παράγει επιπλέον προγεστερόνη για να ο ισορροπήσει.
-λαμβάνει οιστρογόνα χωρίς τη λήψη προγεστερόνης
-λάμβανε ταμοξιφαίνη
-είχε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η οποία προκαλεί ανισορροπία ορμονών.
-ξεκίνησε η περίοδος της πριν από την ηλικία 12 ή αν άρχισε η εμμηνόπαυση μετά την ηλικία των 55.
-δεν έχει αποκτήσει παιδί
-δεν έχει θηλάσει

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα πιο κοινά συμπτώματα του καρκίνου του ενδομητρίου περιλαμβάνουν: αιμορραγία ή κολπικές εκκρίσεις που δεν σχετίζονται με την περίοδο, δύσκολη ή επώδυνη ούρηση, πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή ή πυελικό πόνο.

Αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του ενδομητρίου;

Όταν εντοπίζεται σε πρώιμο στάδιο μπορεί να θεραπευτεί. Η κύρια θεραπεία είναι η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της μήτρας καθώς και του τράχηλο, των ωοθηκών και των σαλπίγγων. Πρόκειται για τη λεγόμενη υστερεκτομή με αμφοτερόπλευρη σαλπιγγοωοθηκεκτομή.Είναι επίσης πιθανό να γίνει αφαίρεση πυέλου και αορτής λεμφαδένων για να διαπιστωθεί αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί.

Εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί, συνίστανται: ακτινοθεραπεία για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων, ορμονική θεραπεία για την αποφυγή περαιτέρω ανάπτυξης του καρκίνου και χημειοθεραπεία επίσης για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων.


Πηγή: http://boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.