Το πρήξιμο στην κοιλιά είναι μια δυσάρεστη κατάσταση που πολλές φορές έχει να κάνει με την ποιότητα, την ποσότητα, τις συνήθειες κατανάλωσης των τροφών μας και φυσικά την κατάσταση του οργανισμού και του πεπτικού συστήματος εν γένει. Συνοδεύεται συχνά και από άλλα συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα, αέρια, ναυτία, αίσθημα βάρους, ερυγές και τυμπανισμό.
Γράφει η Ευπραξία Πιπίνη, Αναισθησιολόγος και Διευθύντρια του Ιατρείου Πόνου
Ποιες είναι οι τροφές που προκαλούν πρήξιμο στην κοιλιά;
Οι τροφές που μπορούν να προκαλέσουν πρήξιμο στην κοιλιά είναι τα όσπρια (φασόλια, ρεβύθια, φακές, ρύζι), ορισμένα λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι, οι πατάτες, τα κρεμμύδια, ο αρακάς, οι πιπεριές, οι ντομάτες με φλούδα, τα πράσα και ορισμένα φρούτα (μπανάνα, πεπόνι, βερύκοκο, εσπαριδοειδή). Τα υποκατάστατα της ζάχαρης,επίσης, επειδή προκαλούν δυσκοιλιότητα, τα σκευάσματα ολικής άλεσης, τα γαλακτοκομικά εκτός του γιαουρτιού (γάλα, παγωτό). Φυσικά δεν μπορούμε να αποφύγουμε όλες αυτές τις τροφές όμως ο σωστός τρόπος κατανάλωσης μπορεί να μειώσει το φούσκωμα που προκαλούν.
Ποιος είναι ο σωστός τρόπος κατανάλωσης των τροφών αυτών;
Συστήνεται η σωστή προετοιμασία των τροφών και το μαγείρεμα τους (σε όσπρια ή να αφαιρούνται φλούδες και σπόρια). Σημαντικό είναι η καλή και αργή μάσηση των τροφών, να προσέχουμε στη μάσηση να μην μιλάμε ή να μην τρώμε γρήγορα γιατί καταπίνοντας αέρα αυτός εγκλωβίζεται στο πεπτικό σύστημα και προκαλεί φούσκωμα καθώς δυσχεραίνει την πέψη. Όταν μετά από παρατήρηση καταλάβουμε ποιες τροφές μας ενοχλούν θα πρέπει να τις αποφύγουμε για 2-3 ημέρες. Καλό είναι να κάνουμε μικρά και συχνά γεύματα καθημερινά και να μην παραλείπουμε ποτέ γεύματα γιατί απορυθμίζουμε την ομαλή λειτουργία του εντέρου και του στομάχου. Αποφεύγουμε συνδυασμούς υδατανθράκων με πρωτεΐνη (κρέας με πατάτες π.χ.) ή να καταναλώνουμε ταυτόχρονα τροφές που φουσκώνουν.
Πώς μπορούμε να μειώσουμε το πρήξιμο στην κοιλιά;
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε το πρήξιμο είναι να πίνουμε αρκετό νερό, που επιταχύνει και διευκολύνει την πέψη και τη προώθηση του εντερικού περιεχομένου. Τα ζεστά ροφήματα χαμομηλιού βοηθούν επίσης, όπως και κάποια αντιόξινα σκευάσματα. Πρέπει, ακόμη, να αποφύγουμε την κατανάλωση των τροφών που ευθύνονται για το πρήξιμο για λίγες μέρες και το αλάτι. Συνήθειες όπως το καλό και αργό μάσημα, τα συχνά μικρά γεύματα, η σωματική άσκηση, η κατανάλωση νερού, η μείωση του αλατιού και του άγχους βοηθούν στο να αποφύγουμε το φούσκωμα που οφείλεται σε κατανάλωση τροφών.
Ποια παθολογικά αίτια προκαλούν πρήξιμο στην κοιλιά;
Τα παθολογικά αίτια που έχουν ως σύμπτωμα το πρήξιμο στην κοιλιά είναι παθήσεις που σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα όπως είναι το σύνδρομο δυσαπορρόφησης, όπου ο οργανισμός δυσχεραίνει στην πέψη και απορρόφηση συγκεκριμένων θρεπτικών ουσιών(πρωτεϊνών, φαρμάκων, λακτόζης, γάλακτος, βιταμινών) και με συνοδά συμπτώματα όπως η δυσκοιλιότητα, η δυσπεψία, το φούσκωμα, η διάρροια. Κάποιες γυναικολογικές παθήσεις μπορεί, επίσης, να ευθύνονται για πρήξιμο στην κοιλιά όπως τα ινομυώματα που δεν έχουν διαγνωστεί ή ο όγκος της μήτρας ή των ωοθηκών.
Σε μεγαλύτερες συνήθως ηλικίες η καρδιακή ανεπάρκεια προκαλεί πρήξιμο στην κοιλιά όπως και σε άλλα σημεία του σώματος λόγω της κακής κυκλοφορίας και στάσης του αίματος μαζί με βήχα και εύκολη κόπωση. Όλες αυτές οι παθήσεις συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα και χρειάζονται ιατρική εξέταση, αντιμετώπιση και παρακολούθηση.
Πηγή: http://boro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.