Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Κατατέθηκε το ν/σ για το "εξπρές" άνοιγμα λογαριασμών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών, τις κατασχέσεις για χρέη και την αναγραφή των τόκων καταθέσεων άνω των 250 ευρώ ετησίως.

«Ανάσα» για μεγάλη μερίδα πολιτών το ν/σ για τους δανειολήπτες.

Ένδεια επιχειρημάτων και αβάσιμη κριτική καταλόγισε στα κόμματα της αντιπολίτευσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς υπεραμυνόμενος του νομοσχεδίου για την διευκόλυνση των ενήμερων δανειοληπτών.

Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια ο κ. Σκορδάς τόνισε ότι το νομοθέτημα δίνει μεγάλη ανάσα σε μια μεγάλη μερίδα πολιτών που έχουν πραγματική ανάγκη, εξασφάλισε την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των κοινωνικών φορέων και χαρακτηρίζεται από πολιτική συνέπεια. Το τελευταίο ειδικώς διότι - όπως είπε - είναι υπέρ των πλέον αδύνατων, διαφυλάττει την βιωσιμότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και υπηρετεί το αίσθημα δικαίου όσων με θυσίες εξυπηρετούν τα δάνειά τους.

Αναφερόμενος ιδιαιτέρως στην κριτική που ασκήθηκε σχετικώς με τις προϋποθέσεις υπαγωγής στις ρυθμίσεις, ο κ. Σκορδάς ανέφερε ότι δεν αφορά σε λίγους δανειολήπτες, αφού το εισοδηματικό κριτήριο που τέθηκε των 25.000 καθαρό οικογενειακό εισόδημα αντιστοιχεί στο 78% των φορολογικών δηλώσεων του 2011.

Σχετικώς με το όριο αντικειμενικής αξίας πρώτης κατοικίας των 180.000 ευρώ που τέθηκε, ο αρμόδιος υφυπουργός έφερε παραδείγματα που δείχνουν ότι δεν μπορεί επουδενί να θεωρηθεί μικρό. Εξειδίκευσε, μεταξύ άλλων περιοχών, πως στο Αιγάλεω και τον Ταύρο, καλύπτει αξία πρώτης κατοικίας έως 212 τ.μ., στο Περιστέρι μέχρι 224 τ.μ., στο Μαρούσι και το Παλαιό Φάληρο μέχρι 124 τ.μ., στον Βύρωνα 189 τ.μ., στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα έως 257 τ.μ., στο Πέραμα και τη Σαλαμίνα έως 400 τ.μ.

Αναφορικά με το όριο των 150.000 ευρώ ανεξόφλητου υπόλοιπου, τόνισε πως το μέσο στεγαστικό δάνειο είναι 70.000 ευρώ, ενώ χαρακτήρισε «εύκαμπτο κριτήριο» αυτό που τίθεται για καταθέσεις 10.000 ευρώ. Επιπλέον αιτιολόγησε ότι καλύπτονται δανειολήπτες που συνήψαν δάνεια προ 2010 καθώς πριν δεν ήταν γνωστό το περιβάλλον κρίσης. Διευκρίνισε πως δεν αφορά μόνο τους ενήμερους δανειολήπτες (όπως ασκήθηκε κριτική) αλλά και τους μη ενήμερους που δεν καταγγέλθηκαν οι δανειακές συμβάσεις τους. Τέλος ο κ. Σκορδάς απευθύνθηκε στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ για να του καταλογίσει ότι ενώ καταγγέλλει ότι το νομοσχέδιο εξυπηρετεί τις Τράπεζες στην Επιτροπή υπήρξε συγκαταβατικός, προσεκτικός στις ερωτήσεις του έως και φιλικός με τις τράπεζες.

Το νομοσχέδιο ψηφίζεται τα ξημερώματα μετά από συζήτηση η οποία ξεκίνησε στις 4 το απόγευμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.