Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Προβληματισμός για τον ΕΟΠΥΥ, χαράτσι και ΦΠΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Παράταση λαμβάνουν οι συζητήσεις με την τρόικα, καθώς παραμένουν ανοιχτά όλα τα «καυτά» μέτωπα. Κατά τις χθεσινές συναντήσεις που είχαν οι επικεφαλής της τρόικας με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών εμφανίστηκαν έντονα προβληματισμένοι με την «μαύρη τρύπα» που εμφανίζεται στον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Ειδικότερα ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας έχει πέσει έξω κατά 2,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ δημιουργήθηκε φέτος. Ειδική επιτροπής των ελεγκτών ανέλαβε να καταγράψει το έλλειμμα στον ΕΟΠΥΥ. Τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας επιμένουν ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα εδώ και τώρα για τη μείωση της «τρύπας», χωρίς να αποκλείουν άμεσο «λουκέτο» σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας που βρίσκονται κυρίως στο νομό Αττικής.

Η κυβέρνηση που εμφανίζεται δυσαρεστημένη με την εξέλιξη φέρεται να έχει αποφασίσει την απομάκρυνση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, Λευτέρη Παπαγεωργόπουλο. Ωστόσο, η ενέργεια αυτή δεν μπορεί να δώσει απάντηση στις μεγάλη απόκλιση που έχει προκύψει.

Επιπλέον η τρόικα ενημερώθηκε για τις εξελίξεις με την ΕΡΤ αλλά και για τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων μετά την αποτυχία του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ.

Από την ελληνική πλευρά τέθηκε και το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%. Μάλιστα ο πρωθυπουργός φέρεται να ζητά άμεσα την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση προκειμένου να τονωθεί η οικονομία από την τουριστική περίοδο που έχει ήδη ξεκινήσει. Από την πλευρά τους τα στελέχη της τρόικας επιφυλάχθηκαν να μελετήσουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προτού δώσουν την απάντησή τους.

Στο τραπέζι τέθηκε και ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα, χωρίς να υπάρξουν αποφάσεις. Το βασικό «αγκάθι» είναι ότι το «χαράτσι» της ΔΕΗ δεν μπορεί να υπολογιστεί στον νέο φόρο, που θα ισχύσει από το 2014, όπως επιμένουν τα στελέχη της τρόικας.

Μετά την χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας είπε χαρακτηριστικά ότι «όλα βρίσκονται στο τραπέζι. Υπήρξε σημαντική πρόοδος». Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μετά την συνεδρίαση του Eurogroup, που ξεκινάει την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο και θα συμμετέχει ο υπουργός Οικονομικών και η τρόικα.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.