Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Αλλαγές στο έντυπο Ε1, Ο.Ε για το 2013

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σημαντικές αλλαγές έχουν επέλθει στο φετινό έντυπο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Οι αλλαγές αυτές αφορούν τόσο τον τρόπο δήλωσης εισοδημάτων όσο και συγκεκριμένες μεταβολές βάσει τις οποίες οι φορολογούμενοι διακρίνονται μεταξύ τους πχ. «μισθωτοί» εργαζόμενοι με μπλοκάκι ή όχι.

Αναλυτικά οι αλλαγές ανά πίνακα είναι:

πίνακας 1

Κατά τη διαδικασία επιβεβαίωσης των στοιχείων του πίνακα αυτού, είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση του πεδίου της ημερομηνίας γέννησης του φορολογούμενου. Αν το σύστημα δεν τη δέχεται ως σωστή, πρέπει να μεταβείτε στο μητρώο της Δ.Ο.Υ. σας για να επικαιροποιήσετε την εικόνα σας.

πίνακας 2, κωδικοί 019-020:

Οι φορολογούμενοι καλούνται να απαντήσουν θετικά ή αρνητικά στην ερώτηση αν είναι επιτηδευματίες οι οποίοι φορολογούνται με βάση τις διατάξεις του άρθρου 45 του Κ.Φ.Ε. Ουσιαστικά ζητείται να απαντήσουν αν εργάζονται ως μισθωτοί με «μπλοκάκι». Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι εργαζόμενοι με Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών οι οποίοι έχουν μέχρι τρεις εργοδότες και έγγραφη σύμβαση. Μπορούν επίσης να έχουν και περισσότερους από τρεις εργοδότες αρκεί το 75% των εσόδων τους να προέρχεται από τον έναν. Εφόσον απαντήσουν θετικά, θα πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος ύψους 500 ευρώ αντί για 650 ευρώ που ισχύει για τους υπόλοιπους επιτηδευματίες.

πίνακας 2, κωδικοί 027-028:

Ασκείτε εμπορική επιχείρηση και γεννηθήκατε μέχρι την 31/12/1950;

Οι φορολογούμενοι της παραπάνω κατηγορίας, δηλαδή όσοι ασκούν εμπορική επιχείρηση και είναι 62 ετών και άνω, απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος.

πίνακας 2, κωδικός 617 – ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ:

Από φέτος το Ε9 έτους 2013 υποβάλλεται αυτοτελώς, ανεξάρτητα από το έντυπο Ε1, αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, με προθεσμία υποβολής την 30η Ιουνίου 2013.

Επίσης όσοι έχουν στην κατοχή τους χωράφια κλπ εκτός σχεδίου, υποχρεούνται μέχρι 30.6.2013 να ελέγξουν την περιουσιακή τους κατάσταση όπως αυτή εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Σ., να συμπληρώσουν, διαγράψουν, τροποποιήσουν τις εν λόγω εγγραφές και οριστικοποιήσουν αυτές.

πίνακας 2, κωδικοί 913 και 914:

Ο φορολογούμενος απαντά στο ερώτημα αν έχει αναπηρία σε ποσοστό 80% «ακριβώς», ούτως ώστε τα εισοδήματα του αυτά να μην υπολογιστούν στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

πίνακας 4Ε, κωδικοί 177-178:

Οι φορολογούμενοι καλούνται να συμπληρώσουν στους κωδικούς αυτούς, το ακαθάριστο εισόδημα από ενοικίαση κατοικιών επιφάνειας έως 300 τ.μ., αποθηκών και θέσεων στάθμευσης. Στο ποσό του εισοδήματος που θα δηλωθεί σε αυτούς τους κωδικούς επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος 1,5% επί των μισθωμάτων.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν ήδη και οι κωδικοί 175-176 στους οποίους θα πρέπει να αναγραφεί το εισόδημα από ενοικίαση κατοικιών άνω των 300 τ.μ. και εμπορικές – επαγγελματικές μισθώσεις. Στο ποσό του εισοδήματος που θα δηλωθεί σε αυτούς τους κωδικούς επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος 3% επί των μισθωμάτων.

πίνακας 5, κωδικοί 204, 205 και 206:

Στους κωδικούς αυτούς οι φορολογούμενοι θα αναγράψουν τους αριθμούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της Δ.Ε.Η. της κύριας, της πρώτης δευτερεύουσας και της δεύτερης δευτερεύουσας κατοικίας τους.

Στην περίπτωση που στο ακίνητο δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης για να ηλεκτροδοτείται θα συμπληρώσετε 999999999.

Ο κωδικός για την αναγραφή του αριθμού παροχής της κύριας κατοικίας έχει προστεθεί από την περσινή φορολογική δήλωση. Τα στοιχεία της παροχής αναγράφονται προκειμένου να προχωρήσει η Γ.Γ.Π.Σ. σε διασταυρώσεις για τον εντοπισμό των ιδιοκτητών ακινήτων, που δεν πληρώνουν το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. ή το Ε.Ε.Τ.Α.

πίνακας 5, κωδικοί 844 και 845:

Καθιερώνονται νέοι κωδικοί 844 και 845 στους οποίους οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους σκάφη αναψυχής καλούνται να δηλώσουν τον Α.Φ.Μ. του κύριου ή του κατόχου του σκάφους. Πέρυσι στη δήλωση ο φορολογούμενος σημείωνε μόνο το όνομα του σκάφους και όχι τον Α.Φ.Μ. του ιδιοκτήτη.

πίνακας 7, κωδικοί 037-038 και 039-040:

Στους κωδικούς 037-038 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν το ποσό της δαπάνης που πραγματοποίησαν για την αποκατάσταση ακινήτων (των οποίων είναι κύριοι ή ενοικιαστές) που βρίσκονται στον ιστορικό κέντρο της Αθήνας, περιοχές «Γεράνι» και «Μεταξουργείο» και στους κωδικούς 039-040 την δαπάνη για την αποκατάσταση διατηρητέων κτιρίων στις ίδιες περιοχές.

πίνακας 8, κωδικοί 333-334:

Στους κωδικούς αυτούς οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να αναγράψουν το ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που τους παρακρατήθηκε κατά τη διάρκεια του έτους 2012 (και αναγράφεται στην βεβαίωση αποδοχών ή συντάξεων), προκειμένου να συμψηφισθεί κατά την εκκαθάριση της δήλωσης με το ποσό της εισφοράς που τους αναλογεί.

πίνακας 9:

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει φέτος να αναγράψουν και τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) των προστατευόμενων τέκνων τους. Η αναγραφή γίνεται προκειμένου να πραγματοποιηθούν διασταυρώσεις με τα στοιχεία παροχών που δίνει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Έτσι θα διαπιστωθεί αν πράγματι είναι προστατευόμενα μέλη και οι γονείς τους επικαλούνται νόμιμα το πρόσθετο αφορολόγητο όριο των τέκνων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.