Κυριακή 26 Μαΐου 2013

O ήλιος κάνει καλό στο άσθμα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι διαπίστωσε έρευνα βρετανών επιστημόνων.
Ο χρόνος που οι ασθενείς με άσθμα εκτίθενται στον ήλιο μπορεί να επηρεάσει την αναπνευστική τους κατάσταση σύμφωνα με βρετανούς ερευνητές από το King’s College London. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D, για τη σύνθεση της οποίας είναι απαραίτητη η έκθεση στον ήλιο, σχετίζονται με την επιδείνωση των συμπτωμάτων του άσθματος.

Σύμφωνα με την έρευνα η βιταμίνη D επενεργεί ηρεμιστικά στο υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών με άσθμα. «Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να ελέγξουν καλύτερα το άσθμα τους – μάλιστα η σύνδεση ανάμεσα στα δύο είναι αρκετά εντυπωσιακή», εξηγεί η ερευνήτρια καθηγήτρια Catherine Hawrylowicz.

H επικεφαλής ερευνήτρια με την ομάδα της εξέτασε την επίδραση της βιταμίνης D σε μια χημική ουσία του σώματος την ιντερλευκίνη -17 (IL-17), μια κυτταροκίνη η οποία θεωρείται σημαντικό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδά της έχουν συσχετιστεί με το άσθμα.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας που δημοσιεύθηκε στο Journal of Allergy and Clinical Immunology η βιταμίνη D φάνηκε ότι μπορούσε να μειώσει τα επίπεδα της ιντερλευκίνης -17 όταν οι ερευνητές την προσέθεσαν σε δείγματα αίματος που ελήφθησαν από 28 ασθενείς με άσθμα.

Η ομάδα των ερευνητών έχει προχωρήσει και σε κλινικές δοκιμές για να διαπιστώσει κατά πόσο η χορήγηση της βιταμίνης στους πάσχοντες μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματά τους. Η έρευνά τους εστιάζει σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται καλά στην λήψη στεροειδών καθώς ο οργανισμός τους παράγει επτά φορές περισσότερη ιντερλευκίνη -17 συγκριτικά με άλλους ασθενείς.

Η καθηγήτρια Catherine Hawrylowicz πιστεύει ότι η θεραπευτική χορήγηση της βιταμίνης D θα μπορούσε να βοηθήσει στην καλύτερη ανταπόκριση των ασθενών στα στεροειδή ή να οδηγήσει σε μείωση της δοσολογίας τους.

Επίσης, σύμφωνα με την ερευνήτρια ενδέχεται το μήνυμα για τη συστηματική αποφυγή του ήλιου των τελευταίων ετών, να έχει οδηγήσει σε αύξηση των ποσοστών άσθματος, αλλά όπως η ίδια τονίζει πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά τον χρόνο έκθεσής μας στον ήλιο μια και είναι διαπιστωμένο ότι αυτή η πρακτική μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία.


Πηγή: http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.