Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Παιδικές χαρές για... κλάματα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Άκρως επικίνδυνες για τη σωματική ασφάλεια των μικρών παιδιών, παραμένουν οι παιδικές χαρές των δήμων, οι οποίες στην πλειονότητά τους λειτουργούν με σπασμένα και σκουριασμένα όργανα, που δεν πληρούν ούτε καν τους βασικούς κανόνες ασφάλειας, χωρίς φωτισμό, φύλαξη και συντήρηση.

Σε όλη τη χώρα καταγράφονται περίπου 10.000 παιδικές χαρές με τις περισσότερες να έχουν σοβαρές ελλείψεις και πολλές κακοτεχνίες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Δήμου Αθηναίων ο οποίος έχει 130 παιδικές χαρές εκ των οποίων οι μισές δεν είναι πιστοποιημένες.

Δυστυχώς, η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα αναμένεται να διατηρηθεί και στο άμεσο τουλάχιστον μέλλον, καθώς δόθηκε διετής παράταση στους δήμους ώστε να τις συμμορφώσουν σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Η αρχική προθεσμία για την αναμόρφωση των παιδικών χαρών, έληξε στο τέλος του 2012. Ωστόσο, το υπουργείο Εσωτερικών, έπειτα από εκατοντάδες αιτήματα των δήμων που διαμαρτύρονταν για τις περικοπές και την έλλειψη χρηματοδοτήσεων, έδωσε παράταση στους ΟΤΑ να ολοκληρώσουν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες μέχρι τις 31/12/2014.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ελάχιστα πράγματα θα αλλάξουν σχετικά με τις τεχνικές προδιαγραφές και τα παιδιά θα εξακολουθούν να παίζουν υπό επικίνδυνες συνθήκες.

Είναι ενδεικτικό ότι το Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης Παιδικού Ατυχήματος κατέγραψε μέσα σε ένα χρόνο 777 περιστατικά τραυματισμών παιδιών, σε παιδικές χαρές της Αττικής. Οι περισσότερες ελλείψεις παρατηρούνται σε παιδικές χαρές της περιφέρειας, ωστόσο και στην Αττική το ποσοστό των κακοτεχνιών είναι μεγάλο.

Εκτός από την έλλειψη ασφάλειας, τα όργανα που διαθέτουν είναι χωρίς τις εγκεκριμένες κρατικές προδιαγραφές που ορίζει η Διεύθυνση του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ). Έτσι και στις περιπτώσεις που οι κούνιες, οι τραμπάλες ή οι τσουλήθρες φαίνονται καινούργιες, ενδέχεται να είναι κατασκευασμένες από επικίνδυνα υλικά.

Σπασμένα ξύλα, σωλήνες που εξέχουν, κολόνες φωτισμού που είναι προσβάσιμες στα παιδιά και επιπροσθέτως έδαφος ακατάλληλο, που αυξάνει τις πιθανότητες ατυχήματος.




Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.