Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Ποιο είναι το κατάλληλο κράνος;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το κράνος προστατεύει το κεφάλι του αναβάτη. Ένα οποιοδήποτε κράνος, ωστόσο, δεν είναι αρκετό. Πρέπει να είναι ασφαλές και να εφαρμόζει απόλυτα στο κεφάλι, προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του.

Πρώτα απ’ όλα, ο υποψήφιος αγοραστής πρέπει να βεβαιωθεί ότι το κράνος που θα αγοράσει είναι εγκεκριμένο και πληρεί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Κάποια από τα κράνη που κυκλοφορούν εκεί έξω δεν πληρούν ούτε τα βασικά, γεγονός που σημαίνει ότι η προστασία που προσφέρουν είναι μηδαμινή.

Το δεύτερο είναι το υλικό κατασκευής του κελύφους. Κελύφη από θερμοπλαστικό υλικό είναι ανθεκτικά και ασφαλή, ωστόσο, υπάρχουν και κράνη κατασκευασμένα από carbon και kevlar ή άλλα ανθεκτικότερα στην πρόσκρουση υλικά. Βέβαια, οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με το υλικό.

Το τρίτο, και ίσως σημαντικότερο, είναι η εφαρμογή. Δεν είναι όλα τα κράνη κατάλληλα για όλα τα κεφάλια και ο αναβάτης πρέπει να βρει το σωστό νούμερο που θα εφαρμόζει τέλεια, χωρίς συμβιβασμούς, στο κεφάλι του. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να επιλεγεί το τέλειο κράνος είναι η δοκιμή του πάνω στο κεφάλι. Έχοντας φορέσει και ασφαλίσει το κράνος, μπορείτε να προσπαθήσετε να το μετακινήσετε δεξιά-αριστερά και πάνω-κάτω, κρατώντας αντίσταση με το κεφάλι σας. Αν παραμένει ακίνητο, είναι το καταλληλότερο για εσάς.

Χαρακτηριστικά του κράνους, τέλος, όπως το βάρος, η αεροδυναμική, ο αερισμός και ο θόρυβος έχουν να κάνουν με την άνεση και κατά το πόσο ο αναβάτης θα αισθάνεται άνετα, φορώντας το συγκεκριμένο κράνος, και κατά πόσο δε θα αποσπάται από την οδήγηση.

Το σημαντικότερο εκ των τριών είναι ο καλός αερισμός του κράνους, ο οποίος δροσίζει τον αναβάτη κατά το καλοκαίρι και εμποδίζει τη ζελατίνα από το να θολώσει το χειμώνα.

Οι προδιαγραφές που πληρεί το κράνος που θα αγοράσει ένας αναβάτης αποτελούν ένα επίσης σημαντικό στοιχείο του. Ένα κράνος οφείλει να πληρεί κάποια στάνταρ ασφαλείας, προκειμένου να θεωρηθεί ασφαλές και να βεβαιωθούμε ότι θα προστατεύσει τον αναβάτη. Οι δύο τύποι προδιαγραφών είναι οι ECE 22 (Ευρώπη και κράτη εκτός αυτής) και DOT (ΗΠΑ).

Τo αν κάποιο κράνος πληρεί τις εν λόγω προδιαγραφές ή όχι φανερώνεται στον ιμάντα του σαγονιού, εκεί που υπάρχει το σχετικό ταμπελάκι.

Το ταμπελάκι αυτό φέρει το σήμα των προδιαγραφών και τον αριθμό της χώρας που το ενέκρινε (πχ. Ε6), τον κωδικό της πιστοποίησης και τον κωδικό παραγωγής του κράνους. Προσοχή, λοιπόν, στην επιλογή.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.