Πέμπτη, 9 Μαΐου 2013

Πρόστιμα σε τράπεζα για παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αντλήθηκαν στοιχεία πελάτη μέσω του «Τειρεσία».

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επέβαλε σε Τράπεζα δύο πρόστιμα συνολικού ύψους 10 χιλιάδων ευρώ για παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

Ειδικότερα, στέλεχος της Τράπεζας αναζήτησε μέσω του συστήματος «Τειρεσίας» οικονομικά στοιχεία παλαιού πελάτη Τράπεζας (πελάτης πριν από το 2005) ο οποίος, όμως, είχε σταματήσει τη συνεργασία με την επίμαχη Τράπεζα.

Το στέλεχος της Τράπεζας στη συνέχεια έδωσε τα οικονομικά αυτά στοιχεία σε συγγενικό πρόσωπο του παλαιού πελάτη, το οποίο, όμως, εκ του νόμου δεν έχει δικαίωμα να πληροφορηθεί το περιεχόμενο των στοιχείων αυτών, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο παλαιός πελάτης έστειλε εξώδικο στην Τράπεζα και ζητούσε να πληροφορηθεί τον αρμόδιο υπάλληλο που αναζήτησε και έδωσε τα προσωπικά του οικονομικά δεδομένα σε συγγενείς του, χωρίς, όμως, να λάβει ποτέ απάντηση από την Τράπεζα.

Το επόμενο βήμα του παλαιού πελάτη ήταν η προσφυγή του στην Αρχή.

Η τελευταία μετά από έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Τράπεζα δεν είναι σε θέση να ελέγξει εάν οι αναζητήσεις από το σύστημα «Τειρεσίας» έγιναν νόμιμα ή όχι.

Η Αρχή αποφάνθηκε ότι η άντληση προσωπικών στοιχείων που έγινε από υπαλλήλους της Τράπεζας δεν είχαν νόμιμο χαρακτήρα, ενώ παράλληλα δεν ικανοποίησε το αίτημα του παλαιού πελάτης της για την ενημέρωση που ζητούσε σχετικά με την προέλευση των προσωπικών οικονομικών δεδομένων του.

Να σημειωθεί η Αρχή είχε υποδείξει στην Τράπεζα να απαντήσει στον πελάτη της.

Κατόπιν αυτών, η Αρχή επέβαλε στην Τράπεζα πρόστιμο 7 χιλιάδες ευρώ για παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων και πρόστιμο 3 χιλιάδων ευρώ για την άρνησή της απαντήσει στον παλαιό πελάτη της, ενώ απηύθυνε προειδοποίηση στην Τράπεζα ότι πρέπει να λάβει μέτρα για την πρόληψη παρόμοιων περιστατικών.Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.