Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Εξετάζεται φορολόγηση αγροτεμαχίων βάσει επιφάνειας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σύσκεψη για τον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα ισχύσει από το 2014.

Η φορολόγηση των αγροτεμαχίων με βάση την επιφάνεια εξετάσθηκε σήμερα σε νέα σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για το θέμα του ενιαίου φόρου ακινήτων, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2014.

Στη σημερινή σύσκεψη, στην οποία μετείχαν ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Μαυραγάνης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης, ο κ. Απ. Βεζυρόπουλος από τη ΝΔ, ο κ. Ανδρ. Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Δημ. Χατζησωκράτης από την ΔΗΜΑΡ, αποφασίστηκε έως το τέλος Μαΐου να παραδοθεί η εισήγηση της τρικομματικής επιτροπής για τον φόρο, προκειμένου στην συνέχεια να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων των μελών της τρικομματικής επιτροπής για βασικά σημεία του νέου φόρου, που θα αντικαταστήσει το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων.

Συνολικά από τον ενιαίο φόρο ακινήτων θα επιδιωχθεί η βεβαίωση φόρων 3 δισ. ευρώ και η είσπραξη 2,7 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 1,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τα εντός σχεδίου ακίνητα,700 εκατ. ευρώ από τα εκτός σχεδίου ακίνητα (αγροτεμάχια , κ.α..) και 500 εκατ. ευρώ από τα ακίνητα των νομικών προσώπων.

Η επιτροπή φέρεται να έχει αποφασίσει τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, με βάση την επιφάνεια, με κατ' αποκοπήν φόρο 8 - 10 ευρώ μεσοσταθμικά ανά στρέμμα. Έτσι, για έναν μέσο αγρότη, ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα είναι ετησίως 140 ευρώ, ενώ για τον μέσο πολίτη θα είναι 32 ευρώ. Αυτό αναμένεται να ισχύσει άπαξ το 2014.

Αναφερόμενος στο θέμα ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης δήλωσε στη NET FM πως γίνεται μία προσπάθεια να διαμορφώθουν κάποιες θέσεις για να προχωρήσει η κυβέρνηση σε έναν ενιαίο φόρο ακινήτων το 2014 όπως έχει υποσχεθεί. «Στη σημερινή συνεδρίαση συζητήσαμε κάποια δεδομένα, στοιχεία που είχαμε ζητήσει και από υπηρεσίες προκειμένου να έχουμε μία εικόνα έτσι ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε στα σωστά συμπεράσματα και σενάρια, προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις όσο το δυνατόν πιο σύντομα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.