Κυριακή 12 Μαΐου 2013

«Οίκος Ναύτου»: Δε δικαιούνται επίδομα οι ανάπηροι ναυτεργάτες!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στο πλαίσιο της βάρβαρης αντιασφαλιστικής επέλασης κυβέρνησης και κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων, διατηρείται σε πλήρη ισχύ το απάνθρωπο Προεδρικό Διάταγμα του 2005, που αφορά τους ασφαλισμένους του «Οίκου Ναύτου» και προβλέπει ότι για να είναι κάποιος δικαιούχος του επιδόματος αναπηρίας ύψους μόλις 180 ευρώ το μήνα, θα πρέπει να του λείπουν ή και τα δύο πόδια, ή και τα δύο χέρια!

Με βάση αυτό το Προεδρικό Διάταγμα ο «Οίκος Ναύτου» έκοψε στις 23 Γενάρη 2013 το επίδομα αναπηρίας στον ναυτεργάτη Παναγιώτη Γαϊτανάρο, που στα 26 του χρόνια σε ναυτεργατικό ατύχημα έχασε από το μηρό το ένα του πόδι. Ενώ ένα χρόνο νωρίτερα την άνοιξη του 2012 είχαν κόψει το επίδομα από τον ναυτεργάτη Νίκο Σακελιά, ο οποίος έχασε επίσης σε ναυτεργατικό ατύχημα πριν από 6 χρόνια το ένα του χέρι!

Πρόκειται για το ΠΔ 8/2005 το οποίο υποτίθεται ότι ήταν να καταργηθεί από το 2006. Το ΠΔ προβλέπει ότι: «Παρέχεται μηνιαίο επίδομα "οίκοι περίθαλψης" σε ασφαλισμένους του Οίκου Ναύτου, οι οποίοι πάσχουν από καρκίνο τελικού σταδίου, ακρωτηριασμό αμφότερων των άνω ή κάτω άκρων» κ.ά. Μάλιστα «μετά, τη λήξη της πενταετίας» οι ανάπηροι περνάνε από επανεξέταση.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του Π. Γαϊτανάρου, κατοίκου Μάνης, το 2005, με βάση αυτό το ΠΔ ο «Οίκος Ναύτου» του έκοψε το πενιχρό επίδομα που έπαιρνε μέχρι τότε. Το 2006 το επίδομα επαναχορηγήθηκε στον ανάπηρο, μετά από θύελλα αντιδράσεων συνδικαλιστικών και μαζικών φορέων που είχε ξεσηκωθεί όταν αυτό το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα μετά από πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ», ενώ το ΚΚΕ είχε καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή. Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε δεσμευτεί τότε ότι θα υπάρξει τροπολογία για την κατάργηση αυτού του όρου.

Ομως, το ΠΔ όχι μόνο δεν καταργήθηκε, αλλά όταν ο «Οίκος Ναύτου» με το νόμο 4052/2012 εντάχθηκε στον ΕΟΠΥΥ, στον οποίο σε ό,τι αφορά αυτά τα επιδόματα με βάση το νόμο 4075/2012 δεν ισχύει η φράση «ακρωτηριασμός αμφοτέρων των άνω ή κάτω άκρων», άφησαν «εκτός» το Τμήμα Παροχής Επιδομάτων προνοιακού χαρακτήρα του «Οίκου Ναύτου»! Επειδή ακριβώς αυτά τα αναπηρικά επιδόματα είναι προνοιακού χαρακτήρα συνεχίζει να βρίσκεται σε πλήρη ισχύ το ΠΔ.

Το αποτέλεσμα ήταν ο Π. Γαϊτανάρος να μείνει ξανά χωρίς επίδομα, ενώ ο «Οίκος Ναύτου» απορρίπτει τις αιτήσεις του. «Κόβουν κάθε παροχή που έχουμε κατακτήσει και μας στέλνουν στην κουτάλα, στα συσσίτια κάνοντας από πάνω τους ελεήμονες. Δεν θα κάνω πίσω και ας είμαι με ένα πόδι. Απαιτώ αυτά που δικαιούμαι και θα τα διεκδικώ μέχρι να πεθάνω».

Ανάλογη είναι η περίπτωση του Ν. Σακελιά που μένει στην Πάτρα. Στις 25 Μάη 2007 και σε ηλικία 43 ετών έχασε το αριστερό του χέρι σε ναυτεργατικό ατύχημα στο πλοίο «ΕΤΖΙΑΝ ΣΤΑΡ» της εταιρείας Αγαπητού. Μετά από 20 χρόνια στα καράβια, προσπαθεί να ζήσει τα δύο μικρά παιδιά του, μόνο πια με τη σύνταξη των 425 ευρώ. «Από τις 4 Οκτώβρη του 2010 έχω καταθέσει αίτηση ζητώντας το επίδομα χωρίς αποτέλεσμα. Είναι απανθρωπιά. Και δεν αφορά μόνο εμένα αλλά τόσο κόσμο»...



Πηγή: http://www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.