Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Κιλκίς: Δράση Comenius στο Ειδικό Σχολείο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εικοσιένα εκπαιδευτικοί από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες (Πολωνία, Αγγλία, Ρουμανία και Τουρκία) φιλοξενήθηκαν από το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κιλκίς στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius, με τίτλο “Fan way to independence”.

Η συνάντηση των εκπαιδευτικών είναι η δεύτερη μετά απ’ αυτήν που προηγήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στην Πολωνία. Η φιλοξενία περιείχε τρεις βασικές κατευθύνσεις με εκπαιδευτικό προσανατολισμό.

Πρώτη και κυρίαρχη με τα θέματα που σχετίζεται η εκπαίδευση μαθητών με αναπηρία στην ελληνικά σχολεία. Στα πλαίσια αυτά ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου, ενημερώθηκαν για τα προγράμματα εκπαίδευσης, τις μεθόδους και τις διδακτικές προσεγγίσεις που χρησιμοποιούνται από τις ειδικότητες των εκπαιδευτικών του σχολείου.



Παρακολούθησαν στην πράξη το ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου με τις δραστηριότητες που υλοποιούνται. Ακολούθησαν οι εργασίες της Παιδαγωγικής Ομάδας από τις αντιπροσωπείες των εκπαιδευτικών όλων των εμπλεκομένων χωρών.

Η συνεδρίαση περιλάμβανε τα εκπαιδευτικά συστήματα κάθε χώρας στη Γενική και Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση και τις εργασίες που είχαν συμφωνήσει να παρουσιάσει η κάθε χώρα σύμφωνα με την πορεία του προγράμματος.

Oι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν τις άλλες δομές Ειδικής αγωγής στο Κιλκίς. Ξεκίνησαν από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ Κιλκίς, μετά επισκέφτηκαν το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κιλκίς και τελευταία το Κέντρο Κοινωνικής Στήριξης και το Σύλλογο βηματίΖΩ.

Μια άλλη κατεύθυνση του προγράμματος είχε να κάνει με το ελληνικό πολιτισμό, την κουλτούρα και τα ήθη και έθιμα μας. Στη βάση αυτή πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη Βεργίνα και στο Μουσείο των Αιγών.

Η επίσκεψη στους βασιλικούς τάφους και οι εικόνες των ευρημάτων τους άφησαν όλους καταγοητευμένους. Στις άριστες εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν συντέλεσε και άψογη παρουσίαση των ευρημάτων από την ξεναγό κ. Κυριακίδου Μαρία.

Η ξενάγηση έβαλε όλη την αποστολή των εκπαιδευτικών στα χνάρια της ιστορίας και τους μετέφερε στα χρόνια της δόξας του μακεδονικού βασιλείου.

Μετά την επίσκεψη του Μουσείου και ακολουθώντας την ελληνική παράδοση της ημέρας σερβιρίστηκε φασολάδα (που είχαν ετοιμάσει οι εκπ/κοί), με λαγάνα και τα ανάλογα σαρακοστιανά εδέσματα. Ήδη είχαν μυηθεί στις εκδηλώσεις της ελληνικής Αποκριάς στις εκδηλώσεις του ΟΠΟΝΓΑ Κιλκίς και από το γλέντι στον πεζόδρομο της πόλης.

Άλλη μια πτυχή του προγράμματος είχε περιβαλλοντικό ενδιαφέρον. Επίσκεψη στη λίμνη Κερκίνη στις εγκαταστάσεις του Οικοπεριηγητή, ενημέρωση από τον κ. Γιάννη Ρέκλο για τον υδροβιότοπο της λίμνης, τη χλωρίδα και πανίδα του υδροβιότοπου, ακολούθησε βαρκάδα στη λίμνη και παρατήρηση των πουλιών μέσα από τη λίμνη και το δάσος της και επίσκεψη σε εγκαταστάσεις εκτροφής βουβαλιών που αποτελούν και αυτά μέρος της πανίδας της περιοχής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.