Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Οι «βδέλλες» με τις παχυλές συντάξεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η συνταξιούχος δασκάλα άφησε τα εγκόσμια τον Φεβρουάριο του 1997. Το σώμα και το πνεύμα της, δηλαδή, γιατί η σύνταξή της αρνήθηκε να ακολουθήσει. Τιμώντας την πεθαμένη θεία, η ανιψιά της κάθε μήνα υποδεχόταν χαμογελαστή τον ταχυδρόμο. Εβγαινε στην πόρτα, υπέγραφε το χαρτί με το όνομα της νεκρής θείας και έτσι κατάφερε να ξεκολλήσει από τα ταμεία του κράτους 70.000 ευρώ! Και όταν τη φώναξαν στο ΙΚΑ για να δώσει εξηγήσεις, δεν κατέφυγε σε σενάρια μετεμψύχωσης, αλλά μιμούμενη τη μακαρίτισσα, χάθηκε κι εκείνη στο υπερπέραν των απατηλών συνταξιούχων. Στο μυστηριακό μέρος, δηλαδή, όπου τώρα λουφάζουν οι 51.551 συνταξιούχοι που δεν απογράφηκαν και τρώνε μακάριοι τα 420 εκατ. που κοστίζουν οι συντάξεις τους στο κράτος κάθε χρόνο.

Για να καταλήξουν εκεί, αφήνουν πίσω τους την παλιά τους κατοικία, ακόμη και αν αυτή ήταν σ’ ένα μέρος όμορφο, σαν το Ηράκλειο της Κρήτης. Στο οποίο, ο δύστυχος διευθυντής του τοπικού ΙΚΑ τώρα τελευταία διαπίστωσε πως έχει καταβάλει για τη συνταξιοδότηση των νεκρών 250.000 ευρώ! Και πως κατέχει το ρεκόρ στις αναπηρικές συντάξεις: 1 στα 5 κοπέλια έχει αναπηρία, και ας μοιάζουν όλα τους αρτιμελέστατα. Γιατί, όπως λέει και το παλιό ρητό, στην Ελλάδα σύνταξη παίρνει μέχρι και το απαρέμφατο. Ποιο ακριβώς απαρέμφατο; Το πρώτο στη λίστα του ΙΚΑ, είναι το «εξαπατάν».

Βλέπετε, με στοιχειώδη μηχανοργάνωση από τη δεκαετία του ’90, τίποτε από αυτά δεν θα είχε συμβεί. Αλλά τότε θα χάναμε όλες αυτές τις ιστορίες συνταξιοδοτικής τρέλας. Οπως εκείνη της μάνας και της κόρης, που πιο πολύ από όλα αγάπησαν τον νεκρό συνταξιούχο. Το απατηλό ντουέτο εμφάνισε στο ΙΚΑ Κερκύρας εξουσιοδότηση για τη σύνταξη ενός 86χρονου Κερκυραίου. Μόνο που ο υπάλληλος θυμήθηκε πως για τον 86χρονο είχε εκδώσει… πιστοποιητικό θανάτου μερικούς μήνες νωρίτερα! Στο σενάριο της μαύρης κερκυραϊκής κωμωδίας μπήκαν οι αστυνομικοί που έπιασαν την 36χρονη κόρη, ενώ εκείνη ούρλιαζε πως είναι η ανιψιά του νεκρού γέροντα. Μόνο που όταν οι αστυνομικοί έψαξαν το αυτοκίνητό της άρχισε να μοιάζει περισσότερο με ανιψιά του Ντίλιγκερ, αφού στο ντουλαπάκι βρέθηκε ένα ανεπανάληπτο ποτ πουρί πλαστών εγγράφων. Και έτσι, μάνα και κόρη βρέθηκαν πίσω από τα κάγκελα καθώς εκεί ψηλά ο νεκρός συνταξιούχος γελούσε σαρδόνια. Γιατί με τόσο κόπο το ντουέτο κατάφερε να υφαρπάξει μόλις 2.500 ευρώ. Αν πουλούσαν την ιστορία τους ως σενάριο, μάλλον θα έβγαζαν περισσότερα…

Αλλά βέβαια υπάρχει και εκείνη η ξεχωριστή μορφή που το ελληνικό κράτος επιδοτούσε επί σχεδόν 30 χρόνια, και η οποία μεγαλούργησε στο γραφικό Κορωπί. Ο χαριτωμένος συνταξιούχος αυτής της ιστορίας έκλαψε πικρά το 1994, όταν πέθανε η σύζυγός του, και αποφάσισε να την τιμά κάθε μήνα, λαμβάνοντας ανελλιπώς τη σύνταξή της! Ακόμα και όταν ξαναπαντρεύτηκε, ο τεθλιμμένος Κορωπιώτης συνέχισε με τη νέα του αγαπημένη να τρώει τη σύνταξη της μακαρίτισσας. Κι έτσι, έζησε αυτός καλά και αυτή καλύτερα, αφού στα 28 χρόνια που πέρασαν, έφαγαν μαζί συνολικά... 160.000 ευρώ! Ενα ασήμαντο ποσόν, δηλαδή, μπροστά τη χοάνη της Ζακύνθου. Το πρώην «φιόρο του Λεβάντε» και νυν «νησί των τυφλών» επιχορηγούσε 616 αόμματους, άλλο αν ο ένας από αυτούς πήγαινε για κυνήγι στις πλαγιές, ο άλλος έβγαινε για καφέ όπου είχε καλύτερη θέα στο Ιόνιο και η τρίτη, μια μεσόκοπη κυρία, έκανε περαντζάδα με το απαστράπτον τζιπάκι της στην πλατεία Σολωμού. Αλλά αυτός που βάζει ακόμα και τους Ζακυνθινούς τα (μαύρα) γυαλιά, είναι ο 56χρονος έμπορος της λαϊκής που θαύμασε βαθιά τον Αλ Πατσίνο στο «Αρωμα γυναίκας». Το 2004, ο δαιμόνιος λαϊκατζής τρύπωσε στο ΙΚΑ του Άργους και έβγαλε επίδομα τυφλότητας. Αυτό, βέβαια, δεν τον εμπόδισε να φορτώνει τα ντοματάκια του στην καρότσα και να τα πηγαίνει στο Περιστέρι με το Ι.Χ. φορτηγό του. Ούτε και να οδηγεί τη μηχανή του πέρα–δώθε στον κεντρικό του Αργους. Ούτε και να εισπράξει από το ΙΚΑ από τότε μέχρι τώρα 71.000 ευρώ. Γιατί, παρά την τυφλότητά του, ο πολυμήχανος λαχαναγορίτης συνέχισε να ξεχωρίζει το χρώμα του χρήματος μια χαρά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.