Η ζωή της μικρής Κατερίνας εξαρτάται από τα μηχανήματα. Η εγκεφαλική παράλυση «μαύρισε» την παιδική ψυχή της, αλλάζοντας την καθημερινότητά της. Το δωμάτιό της θυμίζει θάλαμο νοσοκομείου. Ωστόσο, οι μέρες περνούν πλέον με ελπίδα για την ίδια και την οικογένειά της, χάρη στη συγκινητική φροντίδα των γιατρών του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι έχουν γίνει οι... φύλακες άγγελοί της στο ίδιο της το σπίτι.
Η Κατερίνα και άλλοι 63 μικροί ασθενείς δέχονται υπηρεσίες κατ' οίκον από τουλάχιστον δέκα εθελοντές γιατρούς του Ιπποκρατείου και πέντε άλλους ειδικούς, οι οποίοι συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα νοσηλευτικής φροντίδας στο σπίτι παιδιών με χρόνια αναπηρία «Home Care». Η συγκινητική προσπάθεια δίνει τέλος στην ταλαιπωρία που περνούσαν τα παιδιά μέχρι πρόσφατα και γεμίζει με ασφάλεια τις οικογένειές τους.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από ομάδα γιατρών του Ιπποκρατείου, οι οποίοι τον τελευταίο καιρό προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους σε παιδιά που τους έχουν ανάγκη.
Στο πλευρό των παιδιών
Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τις ανάγκες των δεκάδων παιδιών με χρόνια προβλήματα που παρακολουθούν στο νοσοκομείο, οι γιατροί θέλησαν να κάνουν κάτι για να χαρίσουν χαμόγελα ανακούφισης σ' αυτά και στους γονείς τους. Ξεκίνησαν την πρωτοβουλία ευαισθησίας και, παράλληλα, υπέβαλαν αίτηση για συγχρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Με την υποστήριξη της 4ης ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια) Μακεδονίας - Θράκης, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα νοσηλευτικής φροντίδας στο σπίτι παιδιών με χρόνια αναπηρία «Home Care», με δαπάνη 222.468,99 ευρώ.
Ετσι, για τους επόμενους 26 μήνες, όσο θα διαρκέσει το πιλοτικό πρόγραμμα, οι εθελοντές γιατροί του Ιπποκρατείου, ανάμεσά τους παιδοχειρουργοί, εντατικολόγοι, παιδονευρολόγοι και άλλες ειδικότητες, καθώς και οι πέντε εξωτερικοί συνεργάτες που προσλήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος -δυο νοσηλευτές, δυο φυσικοθεραπευτές και ένας συντονιστής- θα επισκέπτονται τα παιδιά στο σπίτι, για να έχουν ασφαλέστερη και ποιοτικότερη φροντίδα.
«Τα παιδιά με χρόνιες παθήσεις, όπως εγκεφαλοπάθειες, κυστική ίνωση και διάφορες αναπηρίες που βλέπουμε στο νοσοκομείο, έχουν ανάγκη από φροντίδα στο σπίτι. Τα πιο ελαφρά περιστατικά είναι τα παιδιά με κυστική ίνωση, που πρέπει να παίρνουν ενδοφλέβια αγωγή. Είναι κρίμα να μένουν 15 μέρες με ορό στο νοσοκομείο, ενώ αυτό μπορεί να γίνει στο σπίτι και να τα παρακολουθεί ένας φυσικοθεραπευτής. Τα πιο βαριά περιστατικά αφορούν παιδιά με χρόνιες αναπηρίες και εγκεφαλική παράλυση, που χρειάζονται για παράδειγμα περιποίηση γαστροστομίας, όταν δεν μπορούν να φάνε από το στόμα αλλά τρέφονται παρεντερικά, τραχειοστομίας κ.ο.κ. Αυτοί οι μικροί ασθενείς περιβάλλονται σήμερα από ένα σωρό ειδικούς: εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές κ.ά., χωρίς συντονισμό και με μεγάλο κόστος για τις οικογένειές τους. Οταν κάτι δεν πάει καλά, οι γονείς ψάχνουν ποιο νοσοκομείο εφημερεύει, αναζητώντας βοήθεια στα επείγοντα. Πήραμε την πρωτοβουλία να αναλάβουμε να αντιμετωπίζονται συντονισμένα οι ανάγκες τους», εξηγεί στον «ΑτΚ» ο Ιωάννης Τσανάκας, καθηγητής Παιδιατρικής, διευθυντής στη Γ' Παιδιατρική Κλινική του Ιπποκράτειου και επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος.
Σημαντικό στήριγμα
Οι γιατροί και οι επαγγελματίες υγείας βοηθούν τους γονείς στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, από το να μη βρίσκουν ειδικό γιατρό μέχρι να αιμορραγούν οικονομικά για να πληρώνουν ιδιώτες για υπηρεσίες φυσικοθεραπείας, ενδοφλέβιας θεραπείας κ.λπ. Μεταφέροντας την αγάπη, τη γνώση και την ανθρωπιά τους στο δωμάτιο του άρρωστου παιδιού, σκέφτηκαν ότι θα το απαλλάξουν και από την ψυχική ταλαιπωρία που περνά όταν νοσηλεύεται στην κλινική. Οι γονείς, αγχωμένοι και συχνά μπερδεμένοι, έχουν δίπλα τους έναν έμπιστο άνθρωπο, και κυρίως έναν ειδικό, για να τους λύνει κάθε απορία.
«Η... καρδιά του προγράμματος είναι ο συντονιστής. Επικοινωνεί καθημερινά με την οικογένεια του παιδιού και μαθαίνει πώς εξελίσσεται η υγεία του. Ενημερώνει την εθελοντική ομάδα του Ιπποκρατείου και επιλύει το πρόβλημα μετά από επικοινωνία με τον αρμόδιο γιατρό. Σε περίπτωση ανάγκης, όταν το παιδί αντιμετωπίζει οξεία κατάσταση και χρειάζεται να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ειδοποιείται ο γιατρός και κάνει τη συνεννόηση, ώστε να ξεκουράσει το γονιό και να αισθανθεί πρόσθετη ασφάλεια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Επιπλέον, οι γιατροί επισκέπτονται το παιδί στο σπίτι εντός και εκτός Θεσσαλονίκης, σε ακτίνα 70 χιλιομέτρων, δηλαδή σε γειτονικούς νομούς, όπως σε Ημαθία, Κιλκίς, Χαλκιδική, Πέλλα και Σέρρες», επισημαίνει ο Ιωάννης Τσανάκας (φωτογραφία), καθηγητής Παιδιατρικής, διευθυντής στη Γ' Παιδιατρική Κλινική του Ιπποκρατείου και επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος.
Παράλληλα, οι γιατροί και οι νοσηλευτές εκπαιδεύουν τους γονείς σε πρακτικά ζητήματα, όπως πώς να κάνουν αναρρόφηση της τραχείας για την απομάκρυνση των εκκρίσεων χωρίς εν αγνοία τους να τραυματίσουν το παιδί, πώς να χρησιμοποιούν με ασφάλεια αναπνευστήρα, να χειρίζονται καθετήρα κ.λπ. Οι φυσικοθεραπευτές αναλαμβάνουν τη φυσικοθεραπεία όταν το κρίνουν αναγκαίο για το μικρό ασθενή.
Σύμφωνα με τον κ. Τσανάκα, ανάλογα πρωτοποριακά προγράμματα κατ' οίκον νοσηλείας υλοποιούνται εδώ και χρόνια στις προηγμένες χώρες. «Στόχος μας είναι, μετά την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, να εφαρμοστεί από το 2015 σε πανελλαδική κλίμακα», πρόσθεσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.