Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Νέες φορολογικές δηλώσεις με δέκα παγίδες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αναλυτικά όλες οι αλλαγές.

Νέους κωδικούς, αλλά και μια (νέα) παγίδα - φωτιά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων - πρόσθετη αυτής του ενιαίου φόρου - περιλαμβάνει η δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (έντυπο Ε1) για τα εισοδήματα του 2012.

Η δήλωση, που θα υποβληθεί ηλεκτρονικά από όλα τα φυσικά πρόσωπα άνω των 18 ετών, ενσωματώνει τις αλλαγές, τις οποίες επέφερε στη φορολογία εισοδήματος ο τελευταίος φορολογικός νομός.

Μεταξύ άλλων, στο νέο έντυπο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για όλες τις κατοικίες (κύρια, πρώτη, δευτερεύουσα, δεύτερη δευτερεύουσα), στον πίνακα 5, στον οποίο συμπληρώνονται όλα τα στοιχεία για τον προσδιορισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης των φορολογουμένων.

Το γεγονός αυτό ανοίγει το δρόμο και για διευρυμένες διασταυρώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, για τον εντοπισμό των 500.000 προσώπων, που δεν πληρώνουν το χαράτσι.
Οι νέοι κωδικοί του Ε1 :

-Ο κωδικός 333, που αφορά στο ποσό, το οποίο παρακρατήθηκε για ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 29 του Ν. 3986/2011.

Μέσω του νέου κωδικού, τον πίνακα 8 του Ε1, οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης 1%-4%, που τους έχει παρακρατηθεί από τους μισθούς και τις συντάξεις κατά τη διάρκεια του 2012, και έτσι, η Εφορία θα προχωρήσει στο συμψηφισμό της εισφοράς, η οποία παρακρατήθηκε το 2012, με το τελικό ποσό της εκκαθάρισης.

Για τις περιπτώσεις μισθωτών και συνταξιούχων, στους οποίους έχει παρακρατηθεί από τις μηνιαίες αποδοχές στη διάρκεια του 2012 η εισφορά αλληλεγγύης, αν υπάρχουν εισοδήματα από τόκους, μερίσματα ή άλλες πηγές, αυτά θα προστεθούν στα υπόλοιπα και επί του συνόλου του εισοδήματος θα επιβληθεί εισφορά αλληλεγγύης και στη συνέχεια θα αφαιρεθεί από το φόρο το ποσό, που παρακρατήθηκε το προηγούμενο έτος.

Για παράδειγμα, για μισθωτό με αποδοχές 20.000 ευρώ, που θα δηλώσει και τόκους καταθέσεων 3.000 ευρώ, η Εφορία θα υπολογίσει εισφορά αλληλεγγύης 2% επί των 23.000 ευρώ, δηλαδή φόρο 460 ευρώ.

Από το ποσό αυτό θα αφαιρέσει τα 200 ευρώ, που αντιστοιχούν στην παρακράτηση της εισφοράς για τους μισθούς των 20.000 ευρώ, και, συνεπώς, ο τελικός φόρος, που θα κληθεί να πληρώσει ο συγκεκριμένος φορολογούμενος, θα είναι 260 ευρώ.

Ο διαχωρισμός γίνεται με στόχο τη διευκόλυνση των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων από τις ελεγκτικές αρχές για τον προσδιορισμό του οικονομικού προφίλ του φορολογούμενου και τον έλεγχο της ειλικρίνειας της δήλωσής του.

-Ο κωδικός 019, που αφορά στους επιτηδευματίες, οι οποίοι φορολογούνται με τις διατάξεις του άρθρου 45 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες).

-Ο κωδικός 027, που αφορά σε όσους ασκούν εμπορική επιχείρηση και γεννήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1950.

-Ο κωδικός 177, που αφορά στη δήλωση ακαθάριστου εισοδήματος κατοικιών επιφανείας μέχρι 300 τ.μ. καθεμία, αστικών μισθώσεων αποθηκών και χώρων στάθμευσης ανεξαρτήτως επιφανείας.

-Ο κωδικός 037, που αφορά στη δαπάνη αποκατάστασης ακινήτων.

-Ο κωδικός 039, που αφορά στη δαπάνη αποκατάστασης διατηρητέων.

-Ο κωδικός 663, που αφορά σε ποσό επένδυσης για κινηματογραφικές ταινίες.

Τι ισχύει με τις αποδείξεις

Το ποσό των αποδείξεων που απαιτούνται αντιστοιχεί στο 25% του δηλωθέντος ή τεκμαρτού ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου που δηλώθηκε με την εμπρόθεσμη δήλωσή του και μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ και για εισοδήματα μέχρι 60.000.

Στην περίπτωση που οι αποδείξεις είναι λιγότερες επί της διαφοράς επιβάλλεται φορο-ποινή 10%

Έκπτωση φόρου φέρνουν και οι δαπάνες για ενοίκια, δίδακτρα σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα, τόκους στεγαστικών δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, ιατρικά έξοδα και ασφάλιστρα ζωής.

Το ανώτατο ποσό της έκπτωσης για ενοίκια δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ, για τα ασφάλιστρα ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων ή ασθενείας τα 120 ευρώ για τον άγαμο και τα 240 ευρώ για τους έγγαμους, για τα δίδακτρα σε φροντιστήρια μαθημάτων ή σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών τα 100 ευρώ.

Για τους τόκους των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας για ποσό δανείου μέχρι 200.000 ευρώ και κατοικία μέχρι 120 τ.μ., για τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και για τις ασφαλιστικές εισφορές η έκπτωση από τον φόρο είναι 10% επί της δαπάνης.

Δείτε εδώ το νέο έντυπο.

Ειδικότερα οι κυριότερες αλλαγές στο νέο έντυπο Ε1, είναι οι ακόλουθες:

Στον πίνακα 2:

-Τους κωδικούς 019-020 «είστε επιτηδευματίας που φορολογείται με βάση τις διατάξεις του άρθρου 45 ΚΦΕ» πρέπει να συμπληρώσουν όσοι αμείβονται με μπλοκ παροχής υπηρεσιών αλλά είναι κατ' ουσίαν μισθωτοί για να μην επιβαρυνθούν με το αυξημένο τέλος επιτηδεύματος που θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

-Οι κωδικοί 027-028 «ασκείται εμπορική επιχείρηση και γεννηθήκατε μέχρι την 31-12-1950» πρέπει να συμπληρωθούν από όσους επιτηδευματίες απέχουν τρία χρόνια από τη συνταξιοδότησή τους και εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος

Στον πίνακα 4Ε:

-Στους κωδικούς 175-176 θα πρέπει να δηλωθεί και το ακαθάριστο εισόδημα από επαγγελματικές και εμπορικές μισθώσεις.

-Στον κωδικό 177-178 πρέπει να δηλωθεί και το ακαθάριστο εισόδημα κατοικιών επιφάνειας μέχρι και 300 τ.μ, αστικών μισθώσεων αποθηκών και χώρων στάθμευσης ανεξαρτήτως επιφανείας

Στον πίνακα 4Ζ:

-Στους κωδικούς 395-396 θα πρέπει να δηλωθούν εισοδήματα αλλοδαπής που προέρχονται από κατοικίες μεγαλύτερες των 300 τμ και το ακαθάριστο εισόδημα από επαγγελματικές και εμπορικές μισθώσεις

Στον πίνακα 6 :

-Στους κωδικούς 659-660 πρέπει να δηλωθούν υποχρεωτικά οι τόκοι καταθέσεων εσωτερικού και εξωτερικού, κέρδη από πωλήσεις μετοχών, τόκους ομολόγων καθώς και μερίσματα που εισέπραξε το περασμένο έτος ο υπόχρεος. Η συμπλήρωση του κωδικού αυτού εφέτος είναι υποχρεωτική ενώ ως πέρυσι ήταν προαιρετική. Τα εισοδήματα αυτά, θα προστεθούν στα λοιπά εισοδήματά του προκειμένου να υπολογιστεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Στον πίνακα 5

-Στους κωδικούς 204-205-206 πρέπει να δηλωθεί ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος κύριας κατοικίας αλλά και δευτερεύουσας κατοικίας. Ως πέρυσι η συμπλήρωση του αριθμού παροχής ήταν προαιρετικού χαρακτήρα.

-Στους κωδικούς 844 και 845 οι κάτοχοι σκαφών αναψυχής θα πρέπει να δηλώσουν τον ΑΦΜ τους.

Στον πίνακα 9 :

-Οι φορολογούμενοι πρέπει να δηλώσουν τον ΑΜΚΑ των προστατευόμενων τέκνων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.