Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

ΕΣΑμεΑ: Στη συνεδρίαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ ο Ι. Βαρδακαστάνης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 16.04.2013

Προσκεκλημένος ομιλητής στην 9η Ολομέλεια της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία ήταν την Δευτέρα 15 Απριλίου ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητα του προέδρου της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Αναπηρία (IDA),

Η Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία άνοιξε την 9η σύνοδό της με την εκλογή της νέας προέδρου Maria Soledad Cisternas Reyes, που είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Επιτροπής.

Στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος της IDA Ιωάννης Βαρδακαστάνης κάλεσε την Επιτροπή να συντάξει έγγραφο σχετικά με τις σχέσεις της με τις ΜΚΟ, το οποίο να τονίζει ότι η κοινωνία των πολιτών μπορεί να συμβάλει στο έργο της Επιτροπής, και ιδίως ότι αναγνωρίζει τον ιδιαίτερο ρόλο των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία, σύμφωνα με το άρθρο 4 της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ (CRPD). Ο κ. Βαρδακαστάνης υπογράμμισε η συνεχή δουλειά της IDA ώστε να ενσωματωθούν τα πρότυπα της CRPD σε όλους φορείς της Συνθήκης συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, με σεβασμό στη Γενική Αρχή του άρθρου 25 για την πολιτική συμμετοχή, που δεν είναι σε πλήρη συμμόρφωση με την CRPD. Ο κ. Βαρδακαστάνης ενημέρωσε πάντως την Επιτροπή της CRPD για την ξεκάθαρη θέση που εγκρίθηκε πριν από λίγες εβδομάδες από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η οποία ερμηνεύει το δικαίωμα της πολιτικής συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία πιο κοντά στα πρότυπα της CRPD. Επίσης ανακοίνωσε στην Επιτροπή ότι η IDA δημοσίευσε το πρώτο τεύχος της σειράς για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο είναι αφιερωμένο στο δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Πρόκειται για ένα νέο ετήσιο περιοδικό αφιερωμένο στη συλλογή και ανταλλαγή πρακτικών και εμπειριών που σχετίζονται με την υλοποίηση της CRPD, με έμφαση στα θετικά παραδείγματα συμμόρφωσης.

Τέλος ο κ. Βαρδακαστάνης χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Επιτροπής να αφιερώσει μισή ημέρα γενική συζήτηση σχετικά με τις γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρία την Τετάρτη 17 Απριλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας η IDA και η ο φορέας «Ταμείο για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ» (Disability Rights Advocacy Fund ) θα διοργανώσουν μια εκδήλωση για τους αυτόχθονες γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρία με το στόχο τη διερεύνηση των μοντέλων των διατομεακών και πολλαπλών διακρίσεων, που καθιστούν αυτήν την ομάδα ιδιαίτερα ευάλωτη στη βία και στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 95 KB)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.