Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Στα γρήγορα οι επίορκοι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διαδικασίες εξπρές για να προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης με τους επίορκους έχει ζητήσει από όλους τους υπουργούς ο Αντώνης Σαμαράς θέλοντας να αποδείξει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μία βαθιά διαρθρωτική αλλαγή στο δημόσιο τομέα με την ανανέωση του προσωπικού. 

Ο κ. Μανιτάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ επέμεινε στην ορθότητα του σχεδίου του και απέφυγε να αφήσει, δημοσίως, αιχμές για τους ρυθμούς με τους οποίους κινήθηκαν τα υπουργεία σχετικά με τα οργανογράμματα καθώς μέχρι το Σάββατο περιμένει συγκεκριμένα στοιχεία από οκτώ υπουργεία για τους οργανισμούς οι οποίοι θα καταργηθούν και οι εργαζόμενοί τους θα μπουν στη διαδικασία της κινητικότητας. 

Προκάλεσε ωστόσο αίσθηση ο δραματικός τρόπος με τον οποίο περιέγραψε τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αφού στη σχετική του αποστροφή μίλησε εν πολλοίς για μία «φοβερή διαδικασία που προκαλεί τρόμο και δέος…».



Τα πράγματα ωστόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο ως προς την υλοποίηση του σχεδίου για το δημόσιο κάθε άλλο παρά εύκολα φαίνονται: Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι και χθες παρέμενε ασαφές εάν οι 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις περιλαμβάνονται στους 25.000 εργαζόμενους που θα μπουν στην κινητικότητα. Μέχρι την ώρα της συνέντευξης Στουρνάρα δεν υπάρχει καμία ξεκάθαρη εικόνα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το τι θα ισχύσει τελικά. 

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι οι 15.000 είναι ένα ποσοστό των 25.000 που μπαίνουν σε κινητικότητα και λίγο αργότερα ο κ. Μανιτάκης… διευκρίνιζε ότι πρόκειται για το σημαντικό αριθμό που ζητούσε η τρόικα από τους 25000 που θα δουν την έξοδο από το δημόσιο. Με την επισήμανση ότι το 1:1 θα αφορά και τις 15.000 περιπτώσεις.

Και ενώ κάποιος ανάμεσα στα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης δείχνει να είναι «χαμένος στη μετάφραση», ο Γ. Στουρνάρας ούτε και χθες «ξέχασε» τον Αντώνη Μανιτάκη όταν μπροστά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και αργότερα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο ούτε λίγο, ούτε πολύ άφησε να εννοηθεί ότι η συμφωνία με την τρόικα λίγο ήθελε να τιναχθεί στον αέρα επειδή «δεν βρίσκαμε συμβιβαστική λύση και ευτυχώς που το πήρε επάνω του ο πρωθυπουργός και το έλυσε» όπως χαρακτηριστικά είπε.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι ενώ ο κ. Μανιτάκης στη συνέντευξή του επιχείρησε να αποσυνδέσει τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του δημοσίου από τις απολύσεις και από αυτά που ζητά η τρόικα - λέγοντας πως πολλά θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει ήδη με δική μας πρωτοβουλία όπως γίνεται τώρα - ο κ. Στουρνάρας έβαλε το θέμα του δημοσίου συνολικά "βαθιά" στη διαπραγμάτευση με την τριμερή, μέσω των δηλώσεών του, παραδεχόμενος για πρώτη φορά ότι η όλη συζήτηση είχε κολλήσει μόνο σε αυτό το θέμα.

Ο κ. Σαμαράς μιλώντας στο συνέδριο του Economist υπεραμύνθηκε με σθένος το κυβερνητικό σχέδιο για το δημόσιο λέγοντας μάλιστα ότι είναι διατεθειμένος να συγκρουστεί με όλους όσοι αντιδρούν επειδή, όπως είπε, ξεβολεύονται. Η συζήτηση για την υλοποίηση του σχεδίου για το δημόσιο και οι αντίρροπες θέσεις που εκφράζουν οι κύριοι Στουρνάρας και Μανιτάκης καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, μοιραία, φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το θέμα του ανασχηματισμού με τον πρωθυπουργό ωστόσο να δείχνει προς αυτή τη στιγμή στην κορυφή της ατζέντας του βρίσκονται ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η ανεργία και όχι οι αλλαγές προσώπων στο υπουργικό συμβούλιο.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.