Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Η αερόβια άσκηση λειτουργεί θετικά για όσους καταναλώνουν αλκόολ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σύμμαχος η άσκηση για τη διατήρηση του εγκεφάλου σε φόρμα.

Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που πίνουν λίγο έως πολύ παραπάνω ή έστω αν το κάνατε για μεγάλο διάστημα στο παρελθόν η άσκηση και ειδικά η αερόβια είναι σύμμαχός σας στο να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας σε φόρμα.

Το αλκοόλ προκαλεί στον εγκέφαλο και τις γνωστικές λειτουργίες φθορά αντίστοιχη με εκείνη που προκαλεί η γήρανση.

Μια προκαταρκτική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο υποστηρίζει ότι η αερόβια άσκηση μπορεί να λειτουργήσει θετικά στον εγκέφαλο όσων καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα αλκοόλ με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί προστατευτικά για τον εγκέφαλο των ηλικιωμένων.

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να διατηρήσει την υγεία των αιμοφόρων αγγείων και του εγκεφάλου και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης νευρολογικών παθήσεων όπως η άνοια και το Αλτσχάιμερ.

Η άσκηση την ίδια ώρα μπορεί να λειτουργεί προστατευτικά στην λευκή ουσία του εγκεφάλου, η οποία περιλαμβάνει τον ιστό των νεύρων που είναι μονωμένοι από ένα στρώμα μυελίνης που βελτιώνει την ικανότητά τους να επικοινωνούν με άλλους νευρώνες σε μεγάλες αποστάσεις. Η ποιότητα αυτού του λευκού ύλης μειώνεται με την ηλικία αλλά και με τη βαριά κατανάλωση αλκοόλ, σε κάθε ηλικία.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές μελέτησαν κατά πόσο αερόβια άσκηση θα μπορούσε να αντιστρέψει ή να αποτρέψει μερικές από αυτές τις επιπτώσεις στους μακροχρόνιους πότες.

Όπως και οι ηλικιωμένοι που ασκούνταν έτσι και όσοι κατανάλωναν αλκοόλ αλλά ήταν τακτικοί στην άσκησή τους είχαν λιγότερες εγκεφαλικές αλλοιώσεις.

Κι ενώ δεν μπορούν να στηρίξουν ότι η άσκηση μπορεί να βελτιώσει υπάρχουσες αλλοιώσεις ωστόσο είναι ένα χρήσιμο εργαλεία στην προσπάθεια διατήρησης του εγκεφάλου σε φόρμα. Στην έρευνα συμμετείχαν 60 εθελοντές ηλικίας 21 με 55 ετών.


Πηγή: https://www.healthpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.