Σάββατο 13 Απριλίου 2013

ΑμεΑ Ρεθύμνου: Οικονομική εξαθλίωση και άδικα μέτρα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

• Επιδόματα και συντάξεις με καθυστερήσεις-Λίστες ντροπής στα ΚΕ.Π.Α.

Έντονα αντιδρούν τα μέλη του σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνου λόγω της συνεχιζόμενης, δυσάρεστης κατάστασης που βιώνουν τα τελευταία χρόνια.

Όχι μόνο έχουν υποστεί σωρεία μειώσεων και περικοπών στα επιδόματα και στις συντάξεις, αλλά ακόμα και αυτά τα λίγα που λαμβάνουν, τα εισπράττουν με τουλάχιστον δίμηνη καθυστέρηση.

Καταγγέλλοντας την κατάσταση αυτή ο Πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνου κ. Δημήτρης Τσαχάκης έθιξε τόσο το θέμα της αρμόδιας δημοτικής υπηρεσίας, την οποία θεωρεί υποβαθμισμένη και υποστελεχωμένη, αλλά κυρίως επέρριψε ευθύνες στις κρατικές υπηρεσίες που καθυστερούν στην καταβολή των σχετικών κονδυλίων προς το δήμο και εντέλει στους λογαριασμούς τους.

«Είναι ποσά της τάξεως των 350 ευρώ το μήνα και καταβάλλονται κάθε δύο μήνες» είπε ο κ. Τσαχάκης, ο οποίος επισήμανε, ότι για τους μήνες Ιανουάριο- Φεβρουάριο, τα χρήματα θα καταβληθούν στα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει. Ο ίδιος θεωρεί, ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί και ζητά από κάθε αρμόδια Αρχή να πράξει τα δέοντα, ώστε να εισπράττονται έγκαιρα τα επιδόματα από τους δικαιούχους.

Με την ευκαιρία, μιλώντας χθες το πρωί στην εκπομπή «πρώτη γραμμή» του Team FΜ ο κ. Τσαχάκης έθιξε και πάλι το ζήτημα του χώρου που λειτουργεί η αρμόδια δημοτική υπηρεσία του Ρεθύμνου, χαρακτηρίζοντάς τον ακατάλληλο, μη λειτουργικό και κυρίως μη προσβάσιμο στα άτομα με αναπηρία.

ΟΙ ΛΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΚΕ.Π.Α.

Παράλληλα, όμως, με τα παραπάνω ακόμα ένα μεγάλο ζήτημα που ταλαιπωρεί τα ΑμεΑ είναι αυτό της καθυστέρησης στη διαδικασία κρίσεως των δικαιούχων επιδομάτων ή συντάξεων αναπηρίας.
Οι λίστες συνεχώς αυξάνονται και τα προβλήματα διογκώνονται σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των ΚΕ.Π.Α.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαχάκη η λίστα αναμονής για εξέταση από τις κατά τόπους Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕ.Π.Α. συνεχώς αυξάνεται και υπολογίζεται, ότι σε ολόκληρη τη χώρα ανέρχεται σε 69.000 άτομα!

«Το ΚΕΠΑ στο Ρέθυμνο λειτούργησε πριν ένα χρόνο και στις λίστες του περιμένουν εκατοντάδες Ρεθυμνιώτες, στους οποίους έχουν κοπεί τα επιδόματα και οι συντάξεις και μάλιστα είναι χωρίς ασφαλιστική κάλυψη» δηλώνει ο κ. Τσαχάκης, ο οποίος τονίζει ότι πρόκειται για άτομα με βαριές αναπηρίες, που βιώνουν δύσκολες καταστάσεις. Παράλληλα πρέπει να επισημανθεί, ότι δεκάδες Ρεθυμνιώτες περιμένουν και στις λίστες του ΚΕ.Π.Α. Χανίων. Πρόκειται για ΑμεΑ, τα οποία είχαν κάνει τις σχετικές αιτήσεις πριν την ίδρυση του ΚΕ.Π.Α. Ρεθύμνου! Όλοι αυτοί που περιμένουν βέβαια, αποτελούν «τα τρέχοντα περιστατικά» αφού σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις όλα τα άτομα με αναπηρία πρέπει να επανεξεταστούν!
Είναι πλέον γεγονός, ότι οι περισσότεροι συμπολίτες μας με αναπηρία βιώνουν τραγικές οικονομικές καταστάσεις και η αναλγησία του κράτους έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Το σύστημα δε, στην προσπάθειά του να εντοπίσει τις ψεύτικες περιπτώσεις συντάξεων και επιδομάτων αναπηρίας, λειτουργεί επί δικαίων και αδίκων, παραβλέποντας την πραγματικότητα που τελικά έχει διαμορφωθεί για όσους πραγματικά έχουν ανάγκη στήριξης αφού μοναδικό έσοδό τους είναι το αναπηρικό επίδομα ή σύνταξη.

Ο κ. Τσαχάκης τονίζει την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για την επισήμανση όλων των λεγομένων «επιδομάτων και συντάξεων μαϊμού», προκειμένου να μπει φρένο στα σοβαρά και άδικα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.