Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Στερούν τη σύνταξη αναπηρίας από τετραπληγική φοιτήτρια του ΔΠΘ.

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Τον γολγοθά των ΚΕΠΑ βιώνει η 21χρονη Νόρα Πρεπάκη από την Κομοτηνή.
Κραυγή αγωνίας από την μητέρα της Γεωργία Πρεπάκη να οριστεί επιτέλους η ημερομηνία σύγκλησης της επιτροπής πιστοποίησης αναπηρίας, ώστε η κόρη της να περάσει τον έλεγχο και να αρχίσει να της καταβάλλεται ξανά η σύνταξη των 330 ευρώ

Μητέρα και κόρη είχαν λάβει μέρος τον περασμένο Οκτώβριο σε συγκέντρωση ατόμων με αναπηρία, έξω από το ΙΚΑ Κομοτηνής, όπου στεγάζεται το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, διαμαρτυρόμενες για τις πολύμηνες καθυστερήσεις στη λειτουργία των υγειονομικών επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, αλλά ακόμα περιμένουν

Η Γεωργία Πρεπάκη μεγαλώνει μόνη της την τετραπληγική κόρη της και η σύνταξη των 330 ευρώ είναι απαραίτητη για τη διαβίωσή τους

Πέρασε σχεδόν ένας χρόνο από τότε που η 21χρονη τετραπληγική Παρασκευή Ελεονώρα Πρεπάκη ελέγχθηκε από πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, οπότε και διαπιστώθηκε ότι πάσχει από βαρεία τετραπάρεση, συνέπεια εγκεφαλικής παράλυσης, πάθηση η οποία εμπίπτει στο Νόμο περί παραπληγίας. Ένα σχεδόν όμως χρόνο μετά, μέχρι και σήμερα, η νεαρή φοιτήτρια του τμήματος Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με ποσοστό αναπηρίας 80% στερείται της αναπηρικής σύνταξης των 330 ευρώ, με αποτέλεσμα η ίδια και η οικογένειά της να έχουν περιέλθει σε απόγνωση. Τη φωνή απόγνωσης εκφράζει η μητέρα της Γεωργία Πεπράκη, αφού η περήφανη Νόρα, όπως την αποκαλούν οι δικοί της άνθρωποι, αρνείται να παρακαλέσει τον οποιονδήποτε για το αυτονόητο δικαίωμά της στην αξιοπρεπή ζωή και περιμένει με στωικότητα, πότε θα ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα, ώστε να λάβει αυτό που ο Νόμος επιβάλλει. 


ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΣΕ ΜΟΝΟΓΟΝΕΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Η Γεωργία Πρεπάκη με καταγωγή από τους Προσκυνητές είναι μέλος μονογονεικής οικογένειας και μεγαλώνει μόνη της την 21χρονη σήμερα Νόρα. Γέννησε την κόρη της με εγκεφαλική παράλυση σπαστική τετραπληγία, πάθηση την οποία μητέρα και κόρη, παλεύουν μέρα με την ήμερα. Η απουσία στη Ροδόπη πριν 20 χρόνια ιδρυμάτων κατάλληλων για την αντιμετώπιση της πάθησης της Νόρας, ανάγκασαν τη μητέρα να μετακομίσει στο νομό Καβάλας. Εκεί έζησαν με την κόρη της, μέχρι πριν από ένα χρόνο, περίπου, οπότε η νεαρή κοπέλα εισήχθη στο τμήμα Νομικής του ΔΠΘ και μετακόμισαν στην Κομοτηνή. Σχεδόν από τότε ξεκινάει και ο γολγοθάς μητέρας και κόρης, όπως εξομολογείται στο «Χ» η κ. Πρεπάπη, η οποία αποφάσισε να δημοσιοποιήσει το πρόβλημά της σε μία απέλπιδα προσπάθεια κάποιος να την ακούσει και να ανταποκριθεί, «πριν ένα χρόνο περάσαμε επιτροπή από τα ΚΕΠΑ της Δράμας. Η διακοπή της σύνταξης έγινε από τον Απρίλιο. Έκτοτε έχουν γίνει λάθη, έχουν φύγει τα χαρτιά από τη Δράμα στην Αθήνα, από την Αθήνα στην Καβάλα όπου έμενα τα προηγούμενα 12 χρόνια. Τελικά μάθαμε ότι πρέπει να ξαναπεράσει από επιτροπή για να μπορέσει να πάρει τη σύνταξη των 330 ευρώ. Όλα έγιναν νόμιμα, κάναμε τις απογραφές και αποδείχθηκε στη Δράμα ότι έχει ποσοστό αναπηρίας 80%, γιατί δε μπορεί να πιει μόνη της ένα ποτήρι νερό, πρέπει εγώ να τη βάλω στην τουαλέτα, μπορεί να γράψει, αλλά δε μπορεί να σηκώσει το χέρι ψηλά». Η 21χρονη λαμβάνει από 5 ετών το επίδομα τετραπληγίας 670 ευρώ και τη σύνταξη τη λάμβανε εδώ και περίπου 1,5 χρόνο, πριν τη διακόψουν. 


Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΙΑ ΔΙΑΡΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΒΟΡΟΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ

Η ανάγκη για ιατρικό έλεγχο είναι συνεχής για την 21χρονη, ενώ η αποκατάσταση είναι μία διαχρονική διαδικασία, αφού μέχρι σήμερα έχει υποβληθεί σε πολλές εγχειρήσεις, ποδοκνημικές, στα γόνατα, στα ισχία, σπονδυλοδεσίες. Ακόμα και η σύνταξη των 330 ευρώ είναι απαραίτητη για τη νεαρή κοπέλα και τη μητέρα της, λέει η ίδια η κ. Πρεπάκη σημειώνοντας πως «τα βγάζουμε δύσκολα πέρα. Τα χρήματα αυτά είναι απαραίτητα, πλέον στηρίζομαι στη μητέρα μου για να μπορώ να τα βγάζω πέρα». Αυτό που ζητάει η απεγνωσμένη μητέρα είναι «να οριστεί επιτέλους ημερομηνία να περάσει το παιδί από επιτροπή να πληρωθώ». 


ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Οκτώβριο η νεαρή Νόρα μαζί με τη μητέρα της είχαν λάβει μέρος σε συγκέντρωση ατόμων με αναπηρία, έξω από το ΙΚΑ Κομοτηνής, όπου στεγάζεται το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, διαμαρτυρόμενες για τις πολύμηνες καθυστερήσεις στη λειτουργία των υγειονομικών επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας. Συμμετέχοντας σε αυτή την κινητοποίηση πίστευαν ότι τα αιτήματα όχι μόνο τα δικά τους αλλά των χιλιάδων αναπήρων, θα εισακούγονταν. Την ανεπάρκεια και γραφειοκρατία είχε κατακρίνει τότε με ανακοίνωσή της και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με αναπηρία, σημειώνοντας πως η κατάσταση έχει γίνει εκρηκτική, καθώς 50.000 ανάπηροι είναι στις λίστες αναμονής και ζητούσε άμεσα μέτρα. Τα προβλήματα κατά την ΕΣΑΜΕΑ είναι κυρίως τα εξής: Δεν υπάρχουν διευθύνσεις ΚΕΠΑ σε πόλεις, κωμοπόλεις και νησιά και υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία των κατοίκων της επαρχίας.

Απαιτείται να ιδρυθούν κι άλλες διευθύνσεις ΚΕΠΑ και μέχρι τότε το κράτος να καλύπτει το κόστος μετακίνησης. Δεν υπάρχει σύστημα κατ' οίκον υγειονομικής εξέτασης για τα άτομα με βαριές και μη αναστρέψιμες αναπηρίες. Κάθε 1 ή 2 χρόνια επανεξετάζονται άτομα, που η αναπηρία τους βάσει ιατρικών δεδομένων είναι μη αναστρέψιμη και άρα χρόνια (π.χ. μεσογειακή αναιμία, ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης ή ακρωτηριασμός κ.ά.) Η στελέχωση του Ειδικού Σώματος Ιατρών των ΚΕΠΑ είναι ανεπαρκής. Είναι ενδεικτικό πως λείπουν νευρολόγοι, ενώ παράλληλα δεν προβλέπονται διερμηνείς ελληνικής νοηματικής γλώσσας και οι κωφοί πρέπει να πληρώσουν για διερμηνέα. Μια σειρά γραφειοκρατικές διαδικασίες, ελλείψεις και καθυστερήσεις «καταδικάζουν» σε πολύμηνη αναμονή τα άτομα με αναπηρία, που έχουν καταθέσει αιτήσεις για συνταξιοδότηση και αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.

Η 21χρονη Νόρα αποτελεί παράδειγμα αποφασιστικότητας και επιμονής, αφού κατάφερε να ξεπεράσει τις σωματικές της αδυναμίες και πέτυχε την εισαγωγή της στην Νομική Σχολή που εδρεύει στην Κομοτηνή, δίνοντας ένα σημαντικό και ελπιδοφόρο μήνυμα σε όλους μας. Το μήνυμα όμως δεν έφτασε στα αυτιά ενός ανάλγητου συστήματος, που της στερεί το αυτονόητο… το δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.