Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Απαλλάχτηκαν από τον ιό του AIDS 14 ενήλικοι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κατάφεραν να τον ελέγξουν έπειτα από την έγκαιρη λήψη φαρμάκων.

Αίσθηση προκάλεσε πριν λίγες μέρες η είδηση ότι ένα κοριτσάκι από της ΗΠΑ κατάφερε να «απαλλαγεί» από τις συνέπειες του ιού του AIDS, αφού είχε μολυνθεί κατά τη γέννησή της. Τώρα, γάλλοι επιστήμονες του Ινστιτούτου Παστέρ ανακοίνωσαν ότι μια παρόμοια «λειτουργική» θεραπεία μπορεί να υπάρξει και για τους ενήλικες. Η θεραπεία βασίζεται στην ύπαρξη του ιού στον οργανισμό, δίχως όμως την εμφάνιση της νόσου.

Το «κλειδί» για την επιτυχία της θεραπείας φαίνεται πως είναι η έγκαιρη έναρξή της. Έτσι αφορά περίπου το 10% των ασθενών με AIDS, καθώς για αυτούς υπάρχει έγκαιρη διάγνωση και έναρξη της θεραπείας.

Η μελέτη ανέλυσε τι ακριβώς συνέβη στο ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Αζιέ Σαέζ-Σιριόν, ανέφεραν ότι 14 ενήλικοι ασθενείς έχουν σταματήσει πλέον τη θεραπεία και δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως ο ιός ενεργοποιήθηκε ξανά.

Μάλιστα, κανείς από τους 14 δεν ανήκει στην τυχερή «ελίτ» του 1% του ανθρώπινου πληθυσμού, των οποίων ο οργανισμός διαθέτει φυσική αντίσταση απέναντι στον ιό HIV λόγω των κατάλληλων προστατευτικών γονιδίων, που τους επιτρέπουν να καταστέλλουν τη λοίμωξη γρήγορα. Αντίθετα, οι περισσότεροι από τους 14 είχαν σοβαρά συμπτώματα εξ αρχής, πράγμα που τελικά τους ωφέλησε, γιατί έτσι υπήρξε έγκαιρη έναρξη της φαρμακευτικής θεραπείας.

Όλοι οι ασθενείς (γνωστοί ως «ομάδα Βισκόντι») είχαν αρχίσει τη θεραπεία το νωρίτερο 35 ημέρες και το αργότερο δέκα εβδομάδες μετά την αρχική μόλυνσή τους με τον ιό, δηλαδή πολύ πιο νωρίς από ό,τι συμβαίνει συνήθως με τον μέσο ασθενή του AIDS. Ακολούθησαν μια θεραπεία με φάρμακα επί τρία χρόνια κατά μέσο όρο και μετά τη σταμάτησαν.

Τα φάρμακα κατά του AIDS κρατούν απλώς υπό έλεγχο τον ιό, αλλά δεν μπορούν να τον «ξεριζώσουν» από τον οργανισμό. Συνήθως, όταν σταματά η φαρμακευτική θεραπεία, ο ιός επανακάμπτει, κάτι όμως που δεν συνέβη με τους ασθενείς της «ομάδας Βισκόντι».

Κατά μέσο όρο, οι 14 ενήλικοι έχουν μείνει χωρίς φάρμακα εδώ και επτά χρόνια, ενώ ένας από αυτούς για πάνω από 10 χρόνια. Όλοι έχουν θέσει υπό έλεγχο τη νόσο, καθώς ο ιός βρίσκεται πλέον σε πολύ χαμηλά επίπεδα στο αίμα τους και το σώμα τους τον ελέγχει μόνο με τις φυσικές άμυνες που διαθέτει, χωρίς τη βοήθεια των φαρμάκων.

«Οι περισσότεροι ασθενείς που ακολουθούν την ίδια θεραπεία, δεν θα θέσουν υπό έλεγχο τη λοίμωξη, όμως υπάρχουν λίγοι που θα το πετύχουν», δήλωσε ο Σαέζ- Σιριόν και τόνισε ότι το 5% έως 15% των ασθενών ουσιαστικά μπορούν να θεραπευτούν λειτουργικά, με την έννοια ότι δεν θα χρειάζονται πια φάρμακα. «Έχουν ακόμα τον ιό HIV, δεν τον έχουν ξεριζώσει, αλλά έχουν απαλλαχτεί από την μόλυνση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το γάλλο επιστήμονα, «υπάρχουν τρία οφέλη από την έγκαιρη θεραπεία: Περιορίζει τα σημεία όπου ο ιός HIV μπορεί να παραμείνει κρυμμένος, μειώνει την ποικιλομορφία του ιού και διατηρεί την ανοσολογική αντίδραση απέναντι στον ιό, κρατώντας τον έτσι υπό έλεγχο».

Όμως, οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι δεν είναι σαφές γιατί μερικοί μόνο ασθενείς θεραπεύονται λειτουργικά και άλλοι όχι. Επιπλέον, το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνονται με AIDS, αργούν να το μάθουν και όταν πια έχουν τη διάγνωση, ο ιός έχει εξαπλωθεί για τα καλά στον οργανισμό τους, οπότε είναι δύσκολο η θεραπεία να έχει αποτέλεσμα.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.