Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Απαξιώνεται το σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

• Διαλύουν τις δομές κοινωνικής πρόνοιας των Ο.Τ.Α.
• Κλείνουν τα Κ.Η.Φ.Η.
• Αντικαθίστανται τα "Βοήθεια στο Σπίτι"
• Μειώνονται κατά 93% οι ωφελούμενοι
• Στην ανεργία οι εργαζόμενοι

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» και «Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων» αφού η πολιτεία δεν έχει προβεί σε καμία ουσιαστική ενέργεια για τη διασφάλιση της συνέχισης των προγραμμάτων αυτών, τα οποία σήμερα προσφέρουν υπηρεσίες σε χιλιάδες άτομα σε ολόκληρη τη χώρα μας.

Ειδικότερα το πρόγραμμα «Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων», γνωστό ως Κ.Η.Φ.Η. έχει ήδη λήξει και ουσιαστικά ωφελούμενοι και εργαζόμενοι «βρίσκονται στον αέρα» αφού επισήμως η πολιτεία έχει εκφραστεί, ότι δεν πρόκειται να δώσει λύση για το θέμα πριν τον προσεχή Ιούλιο!

Το, δε, «Βοήθεια στο Σπίτι» ως πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του προσεχούς Μαρτίου και έχει ανακοινωθεί, ότι θα αντικατασταθεί με το νέο πρόγραμμα «Κατ’ οίκον φροντίδα», το οποίο όμως ουσιαστικά έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετήσει ιδιωτικές δομές, αφήνοντας «ξεκρέμαστους» σχεδόν όλους τους ωφελούμενους, λόγω των κριτηρίων που θέτει και βέβαια τους εργαζόμενους, οι οποίοι ….θα βρεθούν στο δρόμο μετά από δέκα χρόνια δουλειάς!

Λόγω των δυσμενών συγκυριών ο Σύλλογος Εργαζομένων Κοινωνικής Φροντίδας Ευπαθών Ομάδων προβαίνει σε σειρά κινητοποιήσεων απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση σε θεσμικούς φορείς και πολίτες να ανταποκριθούν στην ανάγκη συνέχισης των προγραμμάτων.

Ειδικότερα αύριο Σάββατο στις οκτώ το βράδυ καλούν τους θεσμικούς φορείς της Κρήτης, βουλευτές, Δημάρχους και φορείς σε ενημέρωση και συζήτηση. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του εργατικού κέντρου Ηρακλείου.

Στον ίδιο χώρο στις δέκα το πρωί της Δευτέρας θα γίνει η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου ενώ την Τρίτη οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» πραγματοποιούν 24ωρη απεργία για συμπαράσταση στους εργαζόμενους των Κ.Η.Φ.Η. τα οποία όπως προαναφέραμε ήδη σταμάτησαν τη λειτουργία τους.

"ΦΡΟΝΤΙΔΑ(;) ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ"

Το κατ’ οίκον «συνταξιούχων πρόγραμμα» είναι το πρόγραμμα, το οποίο θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και όχι η συνέχειά του, όπως αρχικώς είχε ανακοινωθεί. Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα του Συλλόγου Εργαζομένων Κοινωνικής Φροντίδας Ευπαθών Ομάδων κ. Αναστασία Πανούση, η οποία μίλησε χθες για το θέμα στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» του Team FM, το νέο πρόγραμμα δεν έχει καμία σχέση με το μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενο και σύμφωνα με όσα προβλέπονται, ελάχιστος αριθμός ατόμων θα έχει το δικαίωμα συμπαράστασης και λήψης υπηρεσιών.

Χαρακτηριστικό είναι, ότι σύμφωνα με πρόσφατη Παγκρήτια έρευνα, σε σύνολο 68 δομών και 6.943 εξυπηρετούμενων από το «Βοήθεια στο σπίτι», με τα νέα κριτήρια δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόλις 490 εξυπηρετούμενοι, δηλαδή ποσοστό 7% από αυτούς που εξυπηρετούνται σήμερα! Αυτό έχει ως συνέπεια τη συρρίκνωση των δομών, τη μείωση των υπηρεσιών παροχής κοινωνικής φροντίδας στους δημότες, ενώ απειλείται η εργασιακή συνέχεια των από 10ετία εργαζομένων στο «Βοήθεια στο σπίτι».

Με βάση τα παραπάνω προκαλείται σοβαρό πρόβλημα ως προς την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας στους δημότες που έχουν ανάγκη, απεμπολείται η ουσιαστική ανάγκη αναβάθμισης και συνέχειας των υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και δεν εξασφαλίζεται εργασιακή ασφάλεια στους ήδη εργαζομένους στα προγράμματα των Ο.Τ.Α., οι οποίοι εργάζονται αρκετά χρόνια και μάλιστα μετά από πρόσληψη με νόμιμες διαδικασίες και βάση των κριτηρίων του ΑΣΕΠ.

ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» όπως και το «Κ.Η.Φ.Η.» καθώς και οι εργαζόμενοι σε αυτά, έχουν καταξιωθεί στη συνείδηση των ανήμπορων ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, ως μια υπηρεσία σημαντική και απαραίτητη. Εδώ και πολλά χρόνια προσφέρονται προς αυτούς πολυσήμαντες υπηρεσίες χωρίς αποκλεισμούς, με κριτήρια κοινωνικά, οικονομικά και υγείας. Δικαιούχοι αποτελούν, όλοι οι συνταξιούχοι από 65 ετών και πάνω και όλα τα άτομα με αναπηρία. Η επιλογή αυτών, γίνεται κλιμακωτά, από τα θεωρούμενα ως πιο «βαριά» περιστατικά, προς τα λιγότερο, καλύπτοντας έτσι, έναν ικανό αριθμό συμπολιτών μας. Με αυτόν τον τρόπο το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και οι εργαζόμενοι, υλοποιούν σήμερα, μία από τις πιο πετυχημένες δράσεις πρόνοιας στη χώρα.

Σε αντίθεση το πρόγραμμα «κατ’ οίκον φροντίδα συνταξιούχων», που προορίζεται ως συνέχιση-αντικαταστάτη του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», έτσι όπως έχει σχεδιαστεί, δεν ανταποκρίνεται στο σκοπό αυτό γιατί:
1. Το κριτήριο ένταξης για τα Άτομα με Αναπηρία είναι να έχουν αναπηρία πάνω από 67% χωρίς μάλιστα να παίρνουν επίδομα αναπηρίας, γεγονός, που περιορίζει στο ελάχιστο τους δικαιούχους. Έτσι αποκλείει άλλες κατηγορίες ΑμεΑ με λιγότερο ποσοστό αναπηρίας αλλά με σοβαρή ανάγκη παροχής κοινωνικής φροντίδας.
2. Τα κριτήρια επιλογής των ηλικιωμένων-ωφελουμένων, θέτουν ως προϋπόθεση τη συμπλήρωση του 78ου έτους της ηλικίας τους. Αυτό σημαίνει, ότι περιορίζεται δραστικά ο αριθμός αυτών που μπορούν να ενταχθούν. Στην περίπτωση αυτή αποκλείονται ηλικιωμένοι, κυρίως μοναχικά άτομα, που χρήζουν βοήθειας και συμπαράστασης.
3. Διαπιστώνεται, ότι γίνεται κοινή πρόσκληση δημοτικών δομών και ιδιωτικών δομών που θέλουν να συμμετάσχουν. Αυτό προκαλεί έκπληξη. Δεν μπορεί να είναι ίδια τα κριτήρια λειτουργίας μιας δημοτικής και δημόσιας δομής με μία ιδιωτική, η οποία μοναδικό στόχο έχει το κέρδος! Το άνοιγμα των ίσων ευκαιριών, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να συνδυάζεται με δημοτικές δομές που λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια, τη στιγμή μάλιστα που ως χώρα και ως τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχουμε σταθερές δομές πρόνοιας ακόμα.

Με βάση όλα τα παραπάνω καθίσταται δύσκολο να παραμείνουν βιώσιμες οι δομές όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», αφού ο νέος σχεδιασμός θέτει κριτήρια, τα οποία περιορίζουν στο ελάχιστο το σύνολο σχεδόν των δικαιούχων, αδιαφορώντας αν καλύπτονται με επάρκεια οι αυξημένες ανάγκες των ηλικιωμένων του Δήμου μας αλλά και της χώρας. Επιπλέον δεν προβλέπεται τίποτα για την κατοχύρωση των εργαζομένων που έχουν δώσει τα μέγιστα τόσα χρόνια, κάνοντας ότι είναι δυνατό για τη φροντίδα των συμπολιτών μας. Πρόκειται για νόμιμα εργαζόμενους, οι οποίοι λειτουργούν κάτω από αντίξοες συνθήκες, απλήρωτοι πολλές φορές για μεγάλα διαστήματα, στηρίζοντας με το μεράκι και τον κόπο τους την ύπαρξη ενός προβληματικού έως τώρα μοντέλου υλοποίησης, προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Η σύμβασή τους λήγει 31/3/2013 και από 1 Απριλίου 2013 αν δεν υπάρξει πρόβλεψη θα μείνουν στο δρόμο.

Η πολιτεία λοιπόν καλείται να αντιπαρέλθει το σχεδιασμό της και να εξασφαλίσει τη συνέχεια των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι» και Κ.Η.Φ.Η. καθώς οι συνέπειες από την παύση τους θα είναι δραματικές για χιλιάδες πολίτες και εκατοντάδες εργαζόμενους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.