Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Κυκλοφοριακή Αγωγή και ΑμεΑ...!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μια ξεχωριστή εκπαιδευτική διαδικασία, για εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους, σε σχέση με τις δράσεις για την Οδική Ασφάλεια Ένα συγκινητικό και συνάμα σημαντικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής για άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ολοκληρώθηκε. Το πρόγραμμα που ξεκίνησε δειλά, περιελάμβανε βασικές διατάξεις κυκλοφορίας, και σαν χαρακτηριστικό του γνώρισμα αναδείχτηκε η ευελιξία στην δομή, και η συνεχής τροποποίηση θεματικών στόχων και υλικών. Η εναλλαγή ρόλων για τους εκπαιδευτές και τους εκπαιδευόμενους, ήταν το κυρίαρχο και απέδειξε ότι αν και φαινομενικά είχε απλούς στόχους όπως:

α) τη διάκριση βασικών σημάτων του κώδικα οδικής κυκλοφορίας,

β) την αναγνώριση και χρήση των σηματοδοτών, των διαγραμμίσεων και των διαβάσεων πεζών, και

γ) τον προσανατολισμό στο χώρο (αριστερά - δεξιά – αριστερά, μπροστά – πίσω, δίπλα από, πάνω από) αυτά αποδείχτηκαν πολύπλοκα αλλά ουσιώδη για τη ζωή των ατόμων της συγκεκριμένης "ομάδας κυκλοφοριακής αγωγής".

Μετά το τέλος της εκπαίδευσης, ο υπεύθυνος του προγράμματος κος Άρης Ζωγράφος σημείωσε:

"Ήταν πρόκληση και ένα στοίχημα για μας, να μετρηθούμε με την βεβαιότητα ότι μπορούν οι συνάνθρωποί μας με ειδικές δεξιότητες, να κυκλοφορούν, μόνοι τους και με ασφάλεια! Το μάθημα ζωής που πήραμε σαν εκπαιδευτές, ήταν πρωτόγνωρο, αφοπλιστικό, συγκινητικό και λυτρωτικό συνάμα! Η ώρα στο μάθημα πέρασε με συνεχής εναλλαγές ρόλων και στόχων, σαν μια στιγμή…!

Τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αποτελούν μία πραγματικότητα της σύγχρονης κοινωνίας και η συνθήκη τους βρίσκεται σε μία συνεχή διεκδίκηση ζωής από τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους ειδικούς. Οποιαδήποτε προσπάθεια εκπαίδευσης αυτών των παιδιών προσανατολισμένη στην αυτόνομη ή ημι-αυτόνομη ζωή τους κρίνεται ζωτικής σημασίας. Ιδιαίτερα, η άσκηση σε γνώσεις, στάσεις και δεξιότητες ζωής – όπως είναι η εκμάθηση βασικών κανόνων κυκλοφοριακής συμπεριφοράς – συνιστά βασική προτεραιότητα στην εκπαιδευτική ολοκλήρωση των παιδιών με ειδικές ανάγκες."

Ακόμα και σήμερα παραμένει ζητούμενο, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ενός προγράμματος κυκλοφοριακής αγωγής (που θα περιλαμβάνει: εκμάθηση βασικών κανόνων κυκλοφοριακής συμπεριφοράς, άσκηση στον προσανατολισμό, χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς, ασφάλεια στη διάβαση ως πεζοί κ.ά.) σε παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, τα οποία παρακολουθούν τις δραστηριότητες ενός κέντρου ημερήσιας φροντίδας που στην κυρίαρχη εκπαιδευτική ατμόσφαιρα διαμορφώνουν οι διαφορετικοί ψυχισμοί και τα αγωνιώδη θέλω να πω…!

Ήταν συγκινητικό και συνάμα σημαντικό να βλέπεις μεγάλους ανθρώπους να ξεδιπλώνουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο μνήμες, εικόνες και ήχους όπως τους έχουν πλάσει και έχουν παγιωθεί στο μυαλό τους.

Με υπερηφάνεια σας εκθέτουμε μερικά δώρα των παιδιών στους εκπαιδευτές:

Και τους ευχαριστούμε...!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.