Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

«Θέλουμε δωρεάν φοιτητικές εστίες»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διαμαρτύρονται οι φοιτητές του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών για τη στέγαση.

Σήμερα οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ στην Αττική πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο κτίριο της οδού Πανεπιστημίου 53 και Σανταρόζα, ιδιοκτησίας ΕΚΠΑ, και στο ξενοδοχείο «La Mirage» διεκδικώντας να γίνουν δωρεάν φοιτητικές εστίες.

«Δεν πάει άλλο η άθλια κατάσταση με την στέγαση!», λένε και αναφέρουν τα προβλήματα με αριθμούς.

Φέτος, μόνο οι πρωτοετείς, ανήλθαν σε 74.440 και ζητούν στέγαση για όλους τους φοιτητές (όχι μόνο για τους πρωτοετείς). Σημειώνουν ότι αυτή παρέχεται σε 7.435 άτομα. Δηλαδή μόνο το περίπου 2% των φοιτητών και σπουδαστών μένουν σε εστία.

Στη φοιτητική εστία του πανεπιστημίου Αθήνας φέτος έγιναν περίπου 500 αιτήσεις και δόθηκαν 250 δωμάτια με αποτέλεσμα φοιτητές με οικογενειακό εισόδημα 14.000 ευρώ να μείνουν έξω από την εστία, αναφέρουν τα μέλη του ΜΑΣ και προσθέτουν ότι για τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά με τους χιλιάδες σπουδαστές διατίθενται λιγότερα από 200 δωμάτια. Προσθέτουν δε ότι το πανεπιστήμιο Πειραιά, το Γεωπονικό, το Χαροκόπειο, το Πάντειο δεν έχουν καν εστία!

Ακόμα κι αυτοί οι φοιτητές που στάθηκαν «τυχεροί» και μπήκαν σε κάποια εστία, αντιμετωπίζουν πολλές φορές άθλιες συνθήκες διαβίωσης, ισχυρίζονται. «Για παράδειγμα στην παλιά εστία του ΕΜΠ δεν υπάρχει θέρμανση!» λένε.
Γι’ αυτό ζητούν να αξιοποιηθούν τα ακίνητα των ιδρυμάτων για τη δημιουργία νέων εστιών. Και συγκεκριμένα αναφέρουν:

Η «Μαθητική Εστία Αγ. Αναργύρων», που βρίσκεται δίπλα στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» και τη διαχειρίζεται το ΙΝΕΔΙΒΙΜ να μετατραπεί σε εστία για τους σπουδαστές των ΤΕΙ.

Το ξενοδοχείο «La Mirage» να γίνει φοιτητική εστία για τη δωρεάν διαμονή των φοιτητών και σπουδαστών. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για σύγχρονη και άνετη διαμονή (μελέτες για την ασφάλεια του κτηρίου, διαμόρφωση χώρων, δωματίων κλπ.)

Το κτίριο της οδού Πανεπιστημίου 53 και Σανταρόζα, ιδιοκτησίας Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο να αξιοποιήσει για φοιτητική εστία το κτίριο που βρίσκεται στο χώρο του πανεπιστημίου, πίσω από το εστιατόριο και σήμερα παραμένει αναξιοποίητο.

Μαζί με αυτά υπάρχουν δεκάδες ακόμα ακίνητα των ιδρυμάτων και εγκαταλελειμμένα ξενοδοχεία που μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανέγερση εστιών.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί τους φοιτητές και τους σπουδαστές των λαϊκών οικογενειών να βάλουν στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.