Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Διέξοδος για τους άνεργους της Ευρώπης η ψηφιακή οικονομία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού για εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Να συμπήξουν έναν μεγάλο συνασπισμό για την ψηφιακή απασχόληση με σκοπό την πλήρωση έως και 900.000 κενών θέσεων εργασίας που προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν, έως το 2015, στη «Γηραιά Ήπειρο», στον τομέα των τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών (ΤΠΕ), ζήτησε, μετά την υπογραφή της πρώτης σχετικής συμφωνίας, ο πρόεδρος της Κομισιόν, από τις ψηφιακές επιχειρήσεις, τις κυβερνήσεις, καθώς και από τα ιδρύματα κατάρτισης και εκπαίδευσης της Ευρώπης

Παρά τα τρέχοντα υψηλά επίπεδα ανεργίας, η αύξηση του αριθμού των θέσεων απασχόλησης σε ψηφιακούς τομείς υπερβαίνει κάθε χρόνο τις 100.000, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι ο αριθμός των νέων πτυχιούχων και των εξειδικευμένων εργαζόμενων στις ΤΠΕ, δεν παρακολουθεί τους ρυθμούς αυτής της αύξησης.

Ο Πρόεδρος Μπαρόζο δήλωσε επί του θέματος τα εξής: «Ο μεγάλος συνασπισμός που δρομολογούμε σήμερα αποτελεί ουσιώδη συνιστώσα της προσπάθειας που καταβάλλεται, ώστε η οικονομία της Ευρώπης να επανέλθει στη σωστή κατεύθυνση και να εξευρεθούν θέσεις εργασίας για ένα μέρος από τα 26 εκατομμύρια ανέργων της Ευρώπης. Χαιρετίζω τις εταιρείες που συνυπέγραψαν σήμερα τη δέσμευσή τους για συνεργασία. Εάν καταφέρουμε από κοινού να αναστρέψουμε το ρεύμα και να καλύψουμε τον αυξανόμενο αριθμό των κενών θέσεων εργασίας στις ΤΠΕ, θα προκύψει πολύ ευρύτερος αντίκτυπος σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Θέλουμε να δώσουμε στους Ευρωπαίους τις δυνατότητες να καταλάβουν τις θέσεις απασχόλησης που θα καθοδηγήσουν την επόμενη επανάσταση στις ΤΠΕ».

Σημειώνεται πως πάνω από 15 εταιρείες και οργανισμοί δεσμεύτηκαν να συμμετάσχουν στον μεγάλο συνασπισμό, με βάση τις αρχικές αναλήψεις υποχρεώσεων εκ μέρους των ενδιαφερομένων.

Μεταξύ των πρώτων δεσμεύσεων που θα υλοποιηθούν είναι μια νέα επιγραμμική (Διαδικτυακή) πλατφόρμα εκμάθησης για νέους, η λεγόμενη Academy Cube, καθώς και μια νέα ενότητα κατάρτισης για εγκαταστάτες έξυπνων ενεργειακών δικτύων.

Η Επιτροπή επιδίωξε να εξασφαλίσει δεσμεύσεις στα ακόλουθα βασικά πεδία:

- Κατάρτιση και προσαρμογή για ψηφιακές θέσεις εργασίας, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι δεξιότητες που αποκτώνται είναι αυτές που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις·

- Κινητικότητα, ώστε οι κάτοχοι δεξιοτήτων να καταλάβουν θέσεις εκεί που χρειάζονται, με σκοπό να αποφευχθούν ελλείμματα και πλεονάσματα σε διάφορες πόλεις και αστικά κέντρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.